• BIST 9728.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Ne Koç ne de Sabancı?

Ne Koç ne de Sabancı?
Bir işadamı, Varlık Barışı'nda tek kalemde yurtdışından Türkiye'ye 10 milyar getirdi. Para yatırıldı, İşadamı getirdiği parayla Türkiye'nin en zengini oldu.

Bir işadamı, Varlık Barışı'nda tek kalemde yurtdışından Türkiye'ye 10 milyar getirdi. Para yatırıldı, Maliye meçhul Türk'ün adını açıklamadı. İşadamı getirdiği parayla Türkiye'nin en zengini oldu.

 İkinci Varlık Barışı’nda 10 milyar liralık sürpriz para girişi Maliye Bakanlığı’nda yüzleri güldürdü. İkinci kez uzatılan uygulama kapsamında beyan edilen 32.5 milyar liranın 10 milyar lirası, tek bir kişi tarafından yurda getirilerek, bankacılık sisteminde kayıt altına alındı.

Hükümet, küresel krizde kaynak bulmak amacıyla, yurtiçinde ve yurtdışındaki kayıt dışı varlıkların, düşük bir vergi oranı ile soruşturulmadan, sisteme sokulması için Varlık Barışı uygulamasını çıkardı.

22 Kasım 2008-2 Mart 2009 tarihlerinde gerçekleşen ilk uygulama kapsamında beyan edilen 14.8 milyar liranın sadece 6.1 milyar lirasının getirilmesi, hayal kırıklığı yarattı. Maliye taahhüt edilen bu varlıklar üzerinden 419 milyon lira vergi tahakkuk ettirdi.

BANKACILIK SİSTEMİ ÜZERİNDEN GELDİ

Bunun üzerine 10 Temmuz-31 Aralık 2009 tarihleri arasında ikinci kez uygulamaya konan Varlık Barışı kapsamında, 32.4 milyar liralık varlık beyanı geldi. Bu kapsamda getirilen toplam varlık miktarı Maliye tarafından hâlâ açıklanmadı. Ancak 32.4 milyar liralık beyanın üçte biri olan 10 milyar liranın mart ortasında, bankacılık sistemi üzerinden yurda sokulduğunu öğrendi.

GİZLİ MİLYARDER RİSKİ ÜSTLENDİ

İsminin kesinlikle açıklanmasını istemeyen, büyük şehirlerden birine kayıtlı bir mükellef, İkinci Varlık Barışı’nda 10 milyar liralık beyanda bulundu.

Söz konusu kişi, beyandan sonra parayı getirmek için verilen süre 31 Ocak’ta dolmasına rağmen 10 milyar lirayı getirmemişti.

Maliye’de ikinci bir Ali Türkân vakası beklentisiyle moraller bozulurken 15 Mart haftasında gelen 10 milyar lira Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci’ye derin bir ‘oh’ çektirdi.

Maliye yetkilileri, paranın sürenin dolmasından sonra gelmesiyle ilgili olarak, ‘mükellefin doğacak riskleri üstlendiğini’ belirttiler.

VERGİSİ 200 MİLYON TL

Varlık Barışı’nda uygulaması süresi içerisinde sisteme sokulan yurtiçi varlıklarından yüzde 5, yurtdışı varlıklardan yüzde 2 vergi kesiliyor.

Buna göre, esrarengiz mükellefin yurtdışından getirdiği 10 milyar liranın yüzde 2’si 200 milyon lirayı buluyor. Maliye yetkilileri ise süre dolduktan sonra gelecek paranın kaynağının incelenebileceğini belirtirken, tahsil edilen vergi miktarının da artabileceği uyarısında bulundular.

Önce vergiyi ödedi para sonra geldi

Parayı, yurtiçinde kayda sokan mükellefin daha önce Varlık Barışı Yasası çerçevesinde,
tahakkuk eden vergiyi ödediği öğrenildi.

Ancak paranın yasada öngörülen sürenin bitiminden sonra gelmesi, mükellefin Varlık Barışı’nın avantajlarından yararlanmasını riske soktu.

Maliye Bakanlığı’na bağlı MASAK, söz konusu 10 milyar TL’nin kaynağını inceleyerek kara para soruşturması yapabilir. İkinci bir risk ise, Varlık Barışı kapsamında yüzde 2 ve yüzde 5 olarak belirlenen vergi miktarları artabilir.

Mükellefin 10 milyar lirasından kesilen vergiler düşüldükten sonra gelir vergisi kesilebilir. Halen gelir vergisinde üst dilim kesinti yüzde 35 olarak uygulanıyor. Söz konusu mükellefe nasıl bir uygulama yapılacağı konusunda bürokratlar net bir şey söylemekten kaçındılar.

‘Amacımız parayı korkutmak değil'

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, son dönemde sürekli "Paramızı Türkiye'ye getireceğiz ama başımıza bir iş gelir mi?" sorusuna muhatap olduklarına dikkat çekerek, "Amacımız parayı korkutmak değil, güvenliğini sağlamak" dedi.

Yabancı sermaye ve yurtdışındaki yerli sermayenin Türkiye'ye getirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Kaplan, MASAK'ın bu konuda sorun teşkil ettiği şeklinde yanlış algılamalar olduğunu vurguladı. Kaplan, şöyle konuştu:

"Şöyle bir anlayış var. ‘Paramızı Türkiye'ye getireceğiz ama başımıza bir iş gelir mi?' Bu soruya o kadar çok muhatap oluyoruz ki; buna gerçekten çok üzülüyorum. Yabancıların veya dışarıdaki vatandaşlarımızın sermaye getirirken bu soruyu sormalarını doğru bulmuyorum."

‘Şov olsaydı isimlerini gizlemezlerdi’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı uygulamasıyla ilgili sonuçları 4 Ocak 2010 tarihinde açıklamıştı. Bakan Şimşek, Varlık Barışı kapsamında vergi dairelerine 64 bin beyan olduğunu belirtirken, İkinci Varlık Barışı’nda beyan edilen tutarların birinci dönemde olduğu gibi ‘şov amaçlı bildirimler olup olamayacağının’ sorulması üzerine "Beyanlar şov yapma amaçlı olsaydı, büyük miktarlı bildirimlerde bulunanlar isimlerini gizli tutmazdı" diye cevaplamıştı.

Türkan, 5.5 milyar lirayı getirememişti

İlk Varlık Barışı uygulamasında yurtdışından 5.5 milyar lira getireceğini beyan eden işadamı Ankaralı Ali Türkan, beyan ettiği miktarı hiç getirmedi. 1980’li yılların başında Suudi Arabistan’da inşaat yapan Türkan’ın işçilerine para ödemeden bu ülkeden kaçtığı ileri sürülmüştü.

Suudi Arabistan’dan kazandığı paraları İsviçre’de bir bankada tuttuğu öne sürülen Türkan, sürenin kısalığı nedeniyle parayı getiremediğini belirterek, Maliye Bakanlığı’ndan Varlık Barışı uygulamasının süresinin uzatılmasını talep etti.

Türkan, beyan ettiği paranın 102 milyon liralık vergisini de ödemedi. Maliye, vergiyi tahsil etmek için Türkan’a dava açtı. Türkan’ın İkinci Varlık Barışı uygulamasında da taahhüt ettiği parayı getirmediği öğrenildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89