• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

MÜSİAD: Nadas bitti 2010 yatırım yılı olacak

MÜSİAD: Nadas bitti 2010 yatırım yılı olacak
MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, ekonomik kriz sebebiyle yatırımlarını askıya alan işadamının gelecek yıl yeniden yatırıma yöneleceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, ekonomik kriz sebebiyle yatırımlarını askıya alan işadamının gelecek yıl yeniden yatırıma yöneleceğini söyledi. Gök, "2010, bu yıldan daha güzel olacak. Nadas bitti." dedi.

 Gök, kriz döneminde nadasa bırakılan yatırımların 2010 yılında yeniden yapılmaya başlanacağını belirterek, iş dünyasının yılın ikinci yarısından itibaren bir toparlanma içine girdiğini söyledi.

"Global kriz bizim ekonomi anlamında okuduğumuz derslerin hepsini havada bıraktı." diyen Gök, "Emtia fiyatları kötü bir şekilde aşağıya indi. Onun paralelinde finans eksikliği dolayısıyla yüz yıllık şirketler battı. Bazıları da batma aşamasına geldi. Ekonomin hayati damarları koparıldı. Ancak bir kaç aydır toparlanma sinyali var." şeklinde konuştu.

Özel sektörün yılın ilk iki çeyreğinde yatırıma giremediğini anlatan Nadir Gök, "Kriz işadamından sokaktaki vatandaşa kadar herkesi ürküttü. '2009 yılı rölantide geçecek' diyorduk öyle oldu. Yatırımda nadas dönemi sona erdi." ifadesini kullandı.

Dünyada güven vermeyen bir dolar hareketliliği olduğunu anlatan Gök, "Spekülatif hareketlerle doların sürekli seyri değişiyor. Günümüzde ülkeler, ticaretini kendi paraları üzerinden yapmaya başladı. Türkiye'nin de komşuları veya başka ülkelerle ticareti kendi paraları üzerinden olacak. Böylece global ayak oyunlarına gelmeyecekler. Şu anki düşük kur ihracatı baltalayıp ithalatı artırıyor. İhracatın da artması için kurun 1.5 TL üzerine çıkması lazım." dedi.

Mesleki eğitimin 10 yıl duraklama dönemi yaşadığını kaydeden Gök, geçmiş yıllarda sanayinin ve esnafın ve sanatkarın ara elaman konusunda sıkıntı çektiğini aktardı. Bilal Nadir Gök, "Mesleki eğitim 10 yıl duraklama dönemi geçirdi. 18 yaşından sonra bir kişiyi ara eleman yapmak zor. Türkiye ekonomisi ve sanayicisi en büyük darbeyi gördü. Lise mezunu mesleksiz insanlar oluşturduk. Ancak son iki yılda yavaş yavaş mesleki eğitimde bir kıpırdanma olmaya başladı. " diye konuştu.

Adana'da ki iki otogar ve iki hal olmasını eleştiren Gök, "Geçmişten bugüne sıkıntımız konuşulduğu bir platformu Adana'da oluşturamadık. Adana 1980'li yıllardaki cazibesini doğru kararlar alamadığı için başka illere kaptırdı. Bir ilde iki tane otogar, iki tane hal olur mu?. Bu parçalanmışlığın göstergesidir. Odalar ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yaparsa arzu edilen Adana ortaya çıkar." şeklinde açıklamalarda bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89