• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 7 °C

Motosikletli doktorlar hayat kurtaracak

Motosikletli doktorlar hayat kurtaracak
Büyük şehirlerde trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, turizm bölgelerinde motosikletli doktorlar müdahale edecek.

Büyük şehirlerde trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, turizm bölgelerinde ve dar yolların bulunduğu yerlerde kara ambulanslarıyla ulaşılmasında güçlük çekilen vakalara motosikletli doktorlar müdahale edecek. Bunun için oluşturulan ekipler için özellikle motosiklet tutkunu hekimler seçildi.

 Sağlık Bakanlığı İlk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Fazıl İnan, bu yıl içinde acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere satın alınan 30 motosikletin 16 ile dağıtıldığını bildirdi.

Bu hizmetin 3 büyük ilin yanı sıra, tarihi ve turistik yerlerde ve dar yolların bulunduğu bölgelerde verileceğini anlatan İnan, motosikletli sağlık ekiplerinin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana, Muğla, Antalya, Mersin, Konya, Nevşehir, Samsun, Aydın, Denizli, Trabzon ve Van'da görev yapacağını belirtti. İnan, İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu görevi üstlenecek 4-5 ekip oluşturulduğunu bildirdi.

Büyük şehirlerde sabah ve akşam trafiğin yoğun olduğu saatlerde ulaşılmasında güçlük çekilen ve dar yolların bulunduğu bölgelerdeki acil vakalara bu ekiplerle daha hızlı ulaşılmasının amaçlandığını kaydeden İnan, her motosiklette ikişer paramedik veya bir doktor ile bir paramedikin görev yapacağını söyledi.

Ambulans motosikletlerin olay yerinde her türlü acil tıbbi müdahaleyi yapacak donanıma sahip olduğunu anlatan İnan, bu araçlarda kalbi duran bir hastanın elektroşokla yeniden canlandırılabilmesini sağlayacak cihaz, solunumu duran bir hastanın desteklenebileceği ventilatör, kırık ve travmalarda kullanılacak boyunluk ve atel, yanıklarda kullanılacak setler bulunduğunu belirtti.

Uygulamayı geri bildirimlere bağlı olarak yaygınlaştırabileceklerini ifade eden Sağlık Bakanlığı İlk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Fazıl İnan, ''Acil vakalarda 'altın dakika' denilen, kalbi duran bir hastanın müdahaleden sonra hayata döndürülebileceği ilk 5 dakika çok önemlidir. Motosikletli ekipler gezici olacak ve hızla olay yerine intikal edecek. 5 dakikanın altında intikal süresi yakalayabilirsek ölümleri yüzde 25 oranında azaltmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Motosikletli ekiplerin ilk müdahalesinin ardından gerekirse kara ambulanslarının vakaya en yakın yere ulaşacaklarını ve hastayı hastaneye nakledeceklerini bildiren İnan, ''Ankara'da Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ekibimiz var. Ama Ankara'da Kızılay ve Sakarya Caddesi'nde, İstanbul'da ise Kapalı Çarşı, Cağaloğlu ve Beyoğlu'nda, dar sokakları olan ambulansların girmekte zorlandığı mekanlarda hizmet verecekler'' şeklinde konuştu.

-MOTOSİKLET TUTKUNU DOKTORLAR SEÇİLDİ-

Tutkunu olduğu motosikletiyle artık hayat kurtaracak doktorlardan birisi de Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Aykut Erda.

Motosiklet tutkusunun çok küçük yaşlarda başladığını, 18 yaşından beri de kendi motosikleti olduğunu anlatan Erda, ''Ben çok eski motorcuyum. Zaten bu göreve de kendim talip olmadım, teklif geldi. Ben de severek kabul ettim. Ekipteki bütün arkadaşlar eski motorcular. Bu nedenle bu görev bize teklif edildi'' dedi.

Bu yıl motosikletiyle binlerce kilometre yol kat ettiğini ifade eden Erda, ''Hem motosiklet kullanıp hem de hayat kurtarmak zor olmayacak mı?'' sorusu üzerine, ''Motosiklet zaten benim günlük hayatımda kullandığım bir araç. Arabaya pek binmiyorum. 2 motosikletim var. Bu benim için dinlenme aracı da denebilir. Aynı zamanda cross-offroad da yapıyorum. Doktorluk zaten işim. İkisi bir araya geldi'' ifadesini kullandı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89