• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 5 °C

'Min Dit' ödüle doymuyor!

'Min Dit' ödüle doymuyor!
İlk Kürtçe film olan "Min Dit" 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Prag Film Festivali'nin büyük ödülü "Grand Prix"e layık görüldü.

Filmin yönetmeni Miraz Bezar, soruları yanıtlarken, festivalde, Saraybosna'da en iyi film ödülü alan "Eastern Plays" filminin üçüncü "The Sconting Book For Boy" filminin de ikinci olduğunu söyledi.

Jürinin hikayesi, sürpriz olay örgüsü, verdiği mesaj ve başarılı oyuncuları dolayısıyla "Min Dit"i festivalin büyük ödülü "Grand Prix" ile onurlandırdığını ifade eden Bezar, jürinin filmin geniş bir izleyici kitlesine ulaşması temennisinde bulunduğunu belirtti.

Ödül törenine filmin Türkiye vizyonu nedeniyle video bağlantısıyla katıldığını anlatan Bezar, törenin ardından "Min Dit"in Çek Cumhuriyeti'nde vizyona gireceğinin açıklandığını bildirdi.

Bu ödülle birlikte filmin ulusal ve uluslararası 7 ödüle ulaştığını, Prag Film Festivali'nin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Bezar, "Almaya'da çocukluğumda hatırladığım en güzel masal filmleri eski Çekoslovakya'da çekilmiş olan filmlerdi.

O filmlerden etkilenmemek mümkün değildi" dedi. Filmin Diyarbakır'da iki çocuğun hikayesini, sıcak çatışmaların yaşandığı dönemdeki yaşam mücadelesini anlattığını kaydeden Bezar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Film bunu sergilerken toplumsal gerçekliliği sert bir dille ifade ediyor. Filmin şu ana kadar Türkiye'de daha az tartışılan masalsı bir yönü de var. Bu nedenle festivalde 'Grand Prix' ödülünü kazanmamız beni çok duygulandırdı. Ödülün yanı sıra Min Dit'in Çek Cumhuriyeti'nde de vizyona gireceğini duymak inanılmaz sevindirici. Böylece Min Dit Almanya'da 22 Nisanda 30 şehirde vizyona girdikten sonra İspanya, Yunanistan, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti'nde de vizyon alacak."

Bezar, Min Dit'in İstanbul Film Festivali'nde yarışacak olması nedeniyle İstanbul'da 30 Nisanda gösterime gireceğini sözlerine ekledi.

Min Dit

Miraz Bezar'ın ilk uzun metrajlı filmi olan "Min Dit" (Ben Gördüm), Diyarbakır'da çatışmaların yaşandığı günlerde anne ve babasını kaybeden iki çocuğun hikayesini anlatıyor. Filmde, Şenay Orak, Muhammed Al ve Hakan Karsak rol alıyor. 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda ilk kez bütün karakterlerin Kürtçe konuştuğu yerli yapım olarak gösterilen film, "Behlül Dal Jüri Özel Ödülü"nü kazandı.

San Sebastian Film Festivali'nde "Gaztea Youth Award" ve Ghent Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülüne layık görülen film, Hamburg Film Festivalinde de yönetmenine "Genç Yetenek" ödülünü getirdi. Filmin ortak yapımcılığını ödüllü yönetmen Fatih Akın üstleniyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89