• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Mesrur Barzani: Türkiye’yle ilişkilerimiz tarihi ve stratejik açıdan önemli

Mesrur Barzani: Türkiye’yle ilişkilerimiz tarihi ve stratejik açıdan önemli
Federal Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye’yle ilişkilerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Bugün Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştiren Mesrur Barzani, Çavuşoğlu’yla görüştü. Görüşme sonrası iki isim ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mesrur Barzani, “Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in yardımıyla, sığınmacıların evlerine dönmesi için çalışmasını duymaktan memnun oldum” dedi.

“Türkiye’yle ilişkilerimiz tarihi ve stratejik açıdan önemli” diyen Mesrur Barzani, bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını ve bölgenin barış ve istikrarı konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

Mesrur Barzani, “Bugün bölgedeki son gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bölgede barış ve istikrar herkes için önemli. İkili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk” diye konuştu.

Mesrur Barzani ayrıca, Bağdat ile Hewler arasında imzalanan son anlaşmanın da bölgedeki herkesin yararına olacağını ifade etti.

Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu yaptıklarını belirten Mesrur Barzani, ikili ekonomik ilişkilerin de ilerletilmesi gerektiğini ifade etti.

Mesrur Barzani, Bağdat’la anlaşma sağlama konusunda yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve Kürdistan’ın Irak’a açılan bir kapı olacağını dile getirdi.

PKK’nin Şengal’deki varlığıyla ilgili sorulan bir soru üzerine Mesrur Barzani, “PKK’nin Şengal ve diğer bölgelerdeki varlığını tasvip etmiyoruz” yanıtını verdi ve Şengal’in mevcut durumda Bağdat’ın kontrolünde olduğunu anımsattı.

Suriye’yle ilgisi ise Mesrur Barzani, “Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in yardımıyla, sığınmacıların evlerine dönmesi için çalışmasını duymaktan memnun oldum. Ancak bu geri dönüşler zorla olmamalı” ifadesini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: ZİYARETİN SEMBOLİK BİR ANLAMI VAR

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

“Sayın Barzani ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Bunun sembolik bir anlamı da vardır. Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde bu konuların üzerinde durduk.

Bağdat ile Erbil arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnunuz. Zor süreçten geçen Irak'ın istikrarı için de önemlidir. Eli kanlı terör örgütünün Türkiye'deki Kürtler olduğu gibi Irak ve Suriye'deki Kürtlere de verdiği zararı değerlendirdik.

Barış Pınarı Harekatı'nın Kürtleri değil, sadece terör örgütü YPG/PKK'yı hedef aldığını ifade ettik. Bugün ülkemizde 350 bin Suriyeli Kürt var. Bölgesel yönetim içinde 250 bin Kürt var. Bu Kürt kardeşlerimiz Suriye'ye dönemedi. Biz bu Kürt kardeşlerimize ev sahipliği yaparken bundan sonraki süreçte de evlerine dönmeleri için gerekli desteği vereceğiz.

Bugün sadece PKK değil, Irak sınırları içinde DEAŞ'la mücadele ve FETÖ'nün mevcudiyeti hakkında bilgi paylaşımında bulunduk.

Cumhurbaşkanımız ve Irak Cumhurbaşkanı Mart ayındaki görüşmelerinde 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koydu. Yeter ki ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Başka ülkelerin baskısıyla konulan engellerin ilişkilerimize yansımamasını dilerim. Irak'ın yeniden inşasına önem veriyoruz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89