• BIST 9713.86
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

Merkez Bankasından yüksek faiz artışı

Merkez Bankasından yüksek faiz artışı
Merkez Bankası faizi 6.25 puan arttırdı ve yüzde 24'e taşıdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu eylül ayı toplantısının ardından Merkez Bankası faizi 6.25 puan arttırdı ve yüzde 24'e taşıdı. Yüksek faiz artışı sonrası dolar 6.45'lerden 6,06'ya geriledi. 

PİYASA BEKLENTİSİNİN ÜSTÜNDE

Faiz artışı 625 baz puanla piyasa beklentisinin üstünde gerçekleşti. Dolar/TL kuru aşağı yönlü hareketlendi. Faiz artışının olası sonuçları ise şöyle: Ekonomide en az iki çeyrek dönem küçülme, enflasyon ve işsizlikte artış, ihracatta azalma.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

ÜMİT AKÇAY: ÇOK SERT BİR RESESYON GARANTİLENDİ

İktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay, faiz artışını sosyal medya üzerinden şöyle yorumladı: “6.25 faiz artırımı, çok sert bir resesyonu (ekonominin iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur) garantilemiştir. TCMB, bunu açıklamasında 'iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır' diyerek teyit ediyor. TCMB bu karar ile döviz krizinin etkilerini faiz şoku ile azaltmayı amaçlanmış. Sert ekonomik daralma ile enflasyonun ve cari açığın düşmesi umuluyor. Özellikle TL ile borçlanmak zorunda olan KOBİ'lerin toplu iflasları, muhtemelen çeşitli kurtarma planları ile törpülenmeye çalışılacak” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA SÖNMEZ: ÇOK İFLAS, ÇOK İŞSİZLİK

İktisatçı Mustafa Sönmez ise, “6.25 puan artış beklentilerin üstüdür ama çok da işe yaramayabilir. Doları 5.50’lere çekemez. Ama yolu açmıştır. Şimdi ikinci bir artışı zorlayabilir. Türkiye yüksek ve yıkıcı faizin etkisi altına da girdi. Bu faiz ile sert kışa girildi. Uyum sağlamak zor. Çok iflas, çok işsizlik” ifadelerini kullandı.

NESRİN NAS: SEVİNİLEN KUR 6 TL

İktisatçı Nesrin Nas, "Neden uzun süre buna direnip bir çok şirketi iflasın eşiğine getirdiniz? Şunu zamanında ufak ufak yapsaydınız bugün TL böyle yerlerde sürünür müydü? Biz de dolar kuru 6.00 TL’ye düştü diye böyle sevindirik olur muyduk? Şu halimize bakın. Sevindiğimiz seviye bu.” ifadelerini kullandı. 

MERKEZ BANKASININ TAM AÇIKLAMASI

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89