• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

Memuriyete girişte ‘güvenlik soruşturması’ şartı iptal edildi

Memuriyete girişte ‘güvenlik soruşturması’ şartı iptal edildi
Söz konusu karar 29 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi, memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” şartı arayan düzenlemeyi iptal etti. Mahkeme ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sözleşmeli personel alımlarındaki sözlü sınav ile TMK kapsamına giren suçlardan hükümlü olup başka bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık sıfatıyla avukatıyla görüşen hükümlülerin görüşmelerinin sesli veya görüntülü olarak kaydedilmesini içeren düzenlemeleri de iptal etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 114 milletvekili tarafından 1 Şubat 2018 tarihli ve 7070 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapmıştı.

AYM, iptal talebini görüşerek karara bağladı.

Söz konusu karar 29 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi, yurttaşların kişisel veri niteliğindeki bilgilerinin memuriyete girişte değerlendirmeye tabi tutulmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, 657 sayılı Kanunun 48. maddesine eklenen düzenlemeyle kamuya girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunluluğu getirilmişti.

İptal talebinin gerekçesinde, “Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir’ denilerek kişisel verilerin korunması özel hayatın gizliliğinin korunması kapsamında güvenceye kavuşturulduğu belirtildi.

Gerekçede, “Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının, insan onurunun korunması ve bireyin kişiliğini serbestçe geliştirebilmesi hakkının özel bir biçimi olarak bireyin hak ve özgürlüklerini kişisel verilerin işlenmesi sırasında korumayı amaçladığı” belirtilerek, Anayasa’nın 20. maddesi uyarınca kişisel verilerin ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebileceğini ifade etti.

Sözlü sınav

AYM’nin görüştüğü bir diğer konu Sağlık Bakanlığı’na bağlı sözleşmeli personel alımlarındaki sözlü sınavlardı.

CHP’li milletvekilleri atama konusunda sözlü sınav zorunluluğunun sınırları belirsiz ve keyfiyete yol açabileceğini belirtereki Sağlık Bakanlığı’ndaki diğer personelle, sözleşmeli personel arasında eşitsizliğe sebebiyet vereceği gerekçesiyle iptalini talep etmişti.

AYM, sözlü sınav ve yerleştirmelerle ilgili esasların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesini Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

Avukat ve hükümlü görüşmesi

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki suçlardan hükümlü olan, başka bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık sıfatıyla avukatıyla görüşen hükümlülerin görüşmelerine ilişkin de karar alındı.

Avukat ile hükümlü görüşmesinde görevlinin bulunmasının, belge örneklerinin el konulabilir olmasının ve görüşmenin kaydedilmesine dair bölümün Anayasa’ya aykırı olduğuna karar veren AYM, bu bölümü de iptal etti.

KYK

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) burs almakta olan öğrencilerin aldıkları bursları ve KYK ile uyuşmazlıklarını düzenleyen maddeyi inceleyen AYM, “yargı mercilerinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu aleyhine açılan davalardan feragat etmiş sayılır” cümlesini de Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89