• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Marketler üreticiyi bezdirdi

Marketler üreticiyi bezdirdi
Migros, Tansaş, BİM gibi market zincirlerinin kendi markalarıyla üreticilere ürettirerek daha düşük fiyatlarla sattığı private label ürünlerde fiyat baskısı üreticiyi yıldırdı.

Migros, Tansaş, BİM gibi market zincirlerinin kendi markalarıyla üreticilere ürettirerek daha düşük fiyatlarla sattığı private label ürünlerde fiyat baskısı üreticiyi yıldırdı.

Migros, Tansaş, BİM gibi market zincirlerinin kendi markalarıyla üreticilere ürettirerek daha düşük fiyatlarla sattığı private label ürünlerde fiyat baskısı üreticiyi yıldırdı. Üründe marka sahibinin hiçbir sorumlululuk üstlenmemesi nedeniyle de ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirten üreticiler, anlaşmaları bozmaya başladı.

Referans'tan Gülşen Cebeci'nin haberine göre, Sezon Pirinç üretiminin yüzde 15'ini özel markalı yaparken bu oranı şimdi yüzde 2'ye düşürdü. Bifa Bisküvi, Ar Kağıt ve Dalan Kimya da private labeldan vazgeçerek kendi markalarına ağırlık vermeye karar verdi.

PLAT Özel Markalı Ürün Tedarikçileri Derneği Başkanı Mete Buyurgan, markaların yasal sorumluluğu paylaşması için Sanayi Bakanlığı ile görüştüklerini belirterek, "Firmalar yeter ki işi alalım diye markaların tüm isteklerini yerine getiriyor. Ancak fiyat baskısı kalitede ciddi sıkıntılar yaratıyor. Sorumluluğun paylaşılması için çalışma yapıyoruz" dedi.

Son 10 yılda hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan private label sektörünün yıllık cirosu 2.4 milyar doları aşarken, sektörün ihracatı da 400 milyon doları geçti. Özellikle 2006'dan sonra kabuğunu yırtan sektör, her yıl ortalama yüzde 25 büyüyor. Kriz yılı 2009'da ise sektörün büyüme oranı yüzde 30'u buldu.

BİM, Şok, Dia gibi indirim marketlerinde private label ürün oranı yüzde 65'leri bulurken, zincir mağazalarda bu oran yüzde 17-20 arasında değişiyor.

Zincir marketlerin kendi markalarıyla yaptırdıkları üretimde üreticilerin yüzde 80'nini küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. En fazla üretim hububat, kağıt, temizlik sektöründe yapılıyor. Bu sektörde üreticilerin marka, pazarlama, dağıtım yatırımı yapmaması ise fiyat avantajını markalı ürünlere göre yüzde 30'lara kadar çıkarıyor. Private Label konusunda marketlerde her hangi bir sınırlama da yok. Komisyonda bekleyen Zincir Marketler Yasası kapsamında marketlere yüzde 20 private label sınırı getirilmiş, ancak daha sonra bu sınır kaldırılmıştı.

PLAT Özel Markalı Ürünler Tedarikçileri Derneği Başkanı ve Hobi Kozmetik Genel Müdürü Mete Buyurgan, sektörde en büyük sıkıntının fiyat baskısı olduğunu vurguladı. Buyurgan, üreticinin işi kaptırmamak için markaların tüm isteklerini yerine getirdiğini belirterek, "Bu durum kalitede ciddi sıkıntı yaratıyor. Ancak tüm sorumluluk da üreticinin üstünde. Perakendeci, pazarlama, tanıtım gibi çalışmaları da yeterince yapmıyor. Sorumluluk ortak olursa herkes üzerine düşen görevi yerine getirir. Bu konuda Sanayi Bakanlığı ile görüşüyoruz" dedi.

Dünya da birçok markanın ve perakendecinin private label üretime yöneldiğine dikkat çeken PLAT Özel Markalı Ürünler Tedarikçileri Derneği Direktörü Zeki Bekdemir ise "Ancak Türkiye'de marka, tüketicinin saygısını ve güvenini kaybetmek pahasına karlılığı öne koyuyor" dedi. Private label üreticilerinin de artık farkındalık yaratarak kendilerini geliştirmeye başladığına dikkat çeken Bekdemir, sektörde ihtisaslaşan firmaların öne çıkacağını vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89