• BIST 9467.22
  • Altın 2493.938
  • Dolar 32.5949
  • Euro 34.7884
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Maliye uçandan kaçandan vergi alıyor

Maliye uçandan kaçandan vergi alıyor
Banka personel alımı için sınavı Anadolu Üniversitesi'ne yaptırarak ücretleri kendisinde açtığı bir hesapta topladı, sonra...

Halk Bankası'nın 2 bin 500 kişilik personel alımı için açtığı sınava 350 bin kişi başvurdu. Banka da sınavı Anadolu Üniversitesi'ne yaptırarak ücretleri kendisinde açtığı bir hesapta topladı. Daha sonra sınavdan elde edilen gelirleri üniversiteye aktaran bankanın başı şimdi Maliye Bakanlığı ile dertte. Bakanlık, kurumdan ödediği KDV'nin yanısıra BSMV talep ediyor

Halk Bankası'nın Aralık 2009 tarihinde 2 bin 500 kişilik personel alımı için açtığı sınav başına Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) derdi açtı. Bir bankada çalışmak için 350 bin kişinin başvurduğu sınav, Türkiye tarihinde bir ilk olmuştu. Edinilen bilgiye göre banka yoğun başvuru üzerine personel alım sınavını Anadolu Üniversitesi'ne yaptırdı. Sınava girenler de 50 TL sınav ücretini bankanın açtığı hesaba yatırdı. Sınavdan sonra banka topladığı paraları üniversiteye ödedi. Üniversite de 350 bin kişiye sınav ücreti karşılığı tek tek fatura düzenlemeyip, sınav için toplanan 17,5 milyon lira karşılığı faturayı bankaya gönderdi. Üniversiteye döner sermaye geliri olan bu faturada yüzde 18 de KDV yer aldı.

MALİYE'YE SORDU, BAŞINA BELA ALDI

Banka kendisine kesilen faturayı gider olarak kullanıp kullanmayacağını Maliye Bakanlığı'na sormasıyla birlikte, Maliye KDV ödenmesine karşın, ayrıca bankanın yüzde 5 oranında BSMV'ye tabi olduğunu bildirdi. Banka ise üniversitenin sınav düzenleme faaliyetinin KDV'ye tabii olduğunu, bu nedenle yaklaşık 2 milyon 670 bin TL KDV ödendiğini kaydetti. Böylece bir hizmet vergisi olan BSMV'nin de bu şekilde ödendiği görüşünde olan banka, açılan sınavda yatırılan paralardan kendilerine hiçbir şey kalmadığını öne sürerek, "Bizim lehimize para kalmadı. Biz sadece hesap açtık. Sınav ücretini oraya yatırtıp, sonra da üniversiteye aktardık" görüşünü dile getiriyor. Ayrıca, vatandaşların birçok faturasını banka üzerinden ödendiğine dikkat çeken banka yetkilileri, "O faturaların karşılığını da ilgili kurumların hesaplarına aktarıyoruz. O zaman da BSMV ödenmesi gerekiyor" yorumunu yaptılar.

Kurumsal incelemeye alınacak

Maliye Bakanlığı'nın BSMV ile ilgili olarak Halkbank'ta inceleme başlatacağı öğrenildi. Bakanlığın "Bankaların yaptıkları iş nedeniyle her ne nam altında yapılırsa yapılsın, lehlerine kalan para BSMV'ye tabidir" hükmü kapsamında inceleme yapacağı öğrenildi. BSMV'nin yüzde 5 oranında bir hizmet vergisi olduğuna dikkat çeken Maliye, uygulamada Halk Bankası'nın vergiye tabi olması gerektiği görüşünü savunuyor. Uzmanlar ise, "sınav ücreti üniversite adına açılan bir hesapta toplansaydı, böyle bir sorunla karşılaşılmayacaktı" diyerek, bankanın 'acemilik' yaptığını dile getirdiler.

Sistemde sorunlar var

Vatandaşların birçok faturasını banka üzerinden ödendiğine dikkat çeken Halkbank yetkilileri, "O faturaların karşılığını da ilgili kurumların hesaplarına aktarıyoruz. O zaman da BSMV ödenmesi gerekiyor. Yine tüm bankalar sınav tahsilatlarına aracılık ediyor, vergi ödemelerine aracılık ediyor. O zaman da BSMV ödemeleri gerekiyor. Ancak ödenmiyor" değerlendirmesini yaptılar. Yetkililer ayrıca, 350 bin kişiden yaklaşık 25 bininin sınava girme yeterliliği taşımadığı için tahsil edilen 50 TL'nin peyderpey geri ödendiğini de kaydettiler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89