• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Lavrov: AB ile ilişkileri koparmaya hazırız

Lavrov: AB ile ilişkileri koparmaya hazırız
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ek yaptırımların gündeme gelmesi halinde Avrupa Birliği ile 'ilişkileri koparmaya hazır olduklarını' söyledi. Lavrov, "Eğer barış isteniyorsa, savaşa da hazır olunmalı" dedi.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin tutuklanması nedeniyle Rusya'ya karşı ek yaptırım kararı almaya hazırlanan Avrupa Birliği'ne (AB) Moskova'dan sert bir yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bakanlığın internet sitesinde yer alan söyleşisinde, AB'nin ek yaptırımlar getirmesi durumunda 'bağları koparmaya hazır olduklarını' söyledi. Lavrov, "Kendimizi dünyadan izole etmek istemiyoruz, ancak buna karşı hazır olmalıyız. Eğer barış isteniyorsa, savaşa da hazır olunmalı" ifadelerini kullandı.

PUTİN'E YAKIN İSİMLERE YAPTIRIM İDDİASI 

Reuters haber ajansına konuşan üç AB'li diplomata göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bazı isimlerin AB'deki banka hesaplarının dondurulması ve AB'ye giriş yasağının getirilmesi söz konusu. Ek yaptırımlarla ilgili AB içindeki görüşmeler devam ederken Almanya ve Fransa'dan Rusya'ya karşı ek yaptırım kararı alınmasına destek mesajı gelmişti. Diplomatlar, yaptırım kararının bu ay içinde alınabileceğine de işaret etti.

Navalni'nin Almanya'dan Rusya'ya dönüşünde önce gözaltına alınması, ardından da tutuklanması ve Rusya'da Navalni yanlılarının düzenlenen protesto gösterilerine sertlikle müdahale edilmesine tepki gösteren AB, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamak istiyor. Planlanan yaptırımlar arasında Navalni'nin ve yanlılarına karşı uygulanan sert müdahaleden sorumlu tutulan Rus yetkililerin AB ülkelerindeki mal varlıkları ve banka hesaplarının dondurulması ile AB'ye giriş yasağı getirilmesi bulunuyor.

AB'nin ayrıca geçtiğimiz aralık ayında kabul ettiği Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi'ni de ilk kez kullanabileceği söyleniyor. Kabul edilen belge uyarınca AB, insan hakları ihlali yaşanan ülkelere karşı yaptırım kararı alabiliyor. Rusya'ya ek yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı, 22 Şubat'taki AB dışişleri bakanları toplantısında karara bağlanması bekleniyor.

RUSYA-AB RESTLEŞMESİ

Rusya, geçen hafta Navalni protestolarına katıldıkları gerekçesiyle Almanya, İsveç ve Polonya'dan diplomatların ülkeyi terk etmelerini istemiş, Kremlin'in bu tutumuna karşı misillemede bulunan Almanya, Polonya ve İsveç de ülkelerinden birer Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etmişti.

AB, Navalni'nin Noviçok grubundan bir madde ile zehirlendiğinin öne sürülmesinin ardından ekim ayında altı Rus yetkiliyi hedef alan bir yaptırım listesi hazırlanmış ve bu kişilere AB'ye giriş yasağı getirilmesiyle birlikte banka hesaplarının da dondurulmasına karar verilmişti. Yaptırım listesine alınan isimler arasında Başkanlık İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko ile iç istihbarat servisi FSB'nin başkanı Aleksander Bortnikov da vardı. (DW Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89