• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Kütüphanede çocuklar var!

Kütüphanede çocuklar var!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası'' etkinliklerle başladı. 150 kütüphanede etkinlikler gerçekleştirilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği ''Dünya Çocuk Kitapları Haftası'' etkinliklerle başladı.

15 Kasım'a kadar sürecek hafta içersinde 150 kütüphanede etkinlikler gerçekleştirilecek. Amerikalı kütüphaneci Vicki Myranin konferans verdiği açılış toplantısında Bakan Günay, en büyük yol göstericisinin kitaplar olduğunu söyledi.

 Dünya Çocuk Kitapları Haftası etkinliklerinin açılışı Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Konser, söyleşi ve halk oyunlarının sunulduğu etkinliğe davet edilen, Amerikalı kütüphaneci ve yazar Vicki Myran da ''Dewey: Dünyanın Kalbine Dokunan Kütüphane Kedisi'' isimli kitabı hakkında bilgi verdi.

 Myran, Türkiye'de ve Ankara'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Kendimi çok şanslı görüyorum, çünkü iki mesleği birden yapıyorum. Kütüphaneciydim, şimdi yazar oldum. Kitabımda, bizimle birlikte 19 yıl kütüphanede yaşayan kedi 'Dewey'in maceraları var. Hem çocuklara hem yetişkinlere okumalarını tavsiye ediyorum'' dedi.

Kitabın çocuklar için yeni bir versiyonunun hazırlandığını, adının ''Dewey: Kütüphanede Bir Kedi Var'' olacağını anlatan Myran, bu yeni kitabın yakında Türkiye'de de basılacağını söyledi. Çeşitli gösterilerin ardından konuşmasına başlayan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, çocuklara ''sıkılıp sıkılmadıklarını'' sordu.

 Günay, ''hayır'' yanıtı üzerine, etkinliğin bir süre daha devam edeceğini belirterek, konuşmasını sürdürdü. Kitap okumanın dünyanın en güzel alışkanlıklarından biri olduğunu vurgulayan Günay, ''Erken yaşta kitap okumaya başlamak bu işi yaşamın güzel bir alışkanlığı haline dönüştürüyor. Siz neler okuyorsunuz bilmiyorum ama bizim kuşağımıza göre biraz daha şanslısınız. Bizim dönemimizde bu kadar çok sayıda kitap, çocuk kitabı, okunacak ve görülecek ürün yoktu. Ne bulursak okumaya çalıştık. Bunu kendi payıma söylüyorum, çok okumanın yararını gördüm'' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kültür ve Turizm Bakanı olduğunu, bu noktaya gelmesinde kitapların çok büyük payı bulunduğunu dile getiren Günay, çocuklara şu tavsiyelerde bulundu: ''En büyük yardımcım, en büyük yol göstericim, en büyük kaynağım ve dayanağım kitaplar oldu. Size de tavsiye ederim. Ne bulursanız okumaya, okutmaya çalışın. Okuyarak insan yanlış yapmaz. Okumadan, bilmeden bilgisizlikle, cahillikle çok yanlış yanlış yapılabilir ama okumak insanı yanlıştan kurtarabilir.

 Ülkemizde her yıl binlerce çocuk kitabı basılıyor. Sanıyorum, 2008 yılında 4 bin 500 çocuk kitabı basıldı. 2009'un 9 ayında 3 bin 500'den fazla çocuk kitabı basıldı. Bütün okullarımız, kütüphane birimlerimiz size daha çok okuyacağınız kitap, yayın ulaştırma konusunda kendini görevli sayıyor. Yeter ki siz okuma konusunda istekli olun. Eğlenmeye de zaman ayırın ama öğrenmeye, okumaya mutlaka zaman ayırın. Yaşamım boyunca ilkokuldan bu çağa kadar birçok arkadaşım oldu ama beni hiç terk etmeyen ve hiçbir zaman kötülük görmediğim arkadaşlarım kitaplar oldu. Kitaplardan hiçbir zaman kötülük görmedim.''

50'ye yakın çocuk kütüphanesi var

Ankaralı çocukların şanslı olduğunu, birçok yayına, kitaba daha çabuk ulaştıklarına değinen Günay, sözlerini şöyle tamamladı: ''Türkiye'de 50'ye yakın doğrudan doğruya çocuklar için açılmış kütüphanelerimiz var. Buralarda yaklaşık 3 milyon kitabımız bulunuyor. Bu sayıyı çoğaltmaya çalışıyoruz. Yakında sizler için bir özel çocuk kitaplığı daha açacağız. Eski valimizin armağan ettiği bir alanda kurulacak olan Ali Dayı Çocuk kitaplığında sizlerle gelecek yıl buluşacağız. Dünya Çocuk Kitapları Haftası'nın Türkiye'deki ve dünyadaki bütün çocuklar için iyi başlangıçlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89