• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

Kuru üzümde rekor ihracat

Kuru üzümde rekor ihracat
Rekor düzeyde gerçekleşen üretimin dış pazarda iyi değerlendirilmesi ihracatta da rekoru getirdi, elde edilen gelir 400 milyon doları aştı. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanvekili Osman Öz: ''Rakiplerimizin pazarlarına da girmeye başladık.''

Türkiye'nin önemli tarımsal ihracat kalemleri arasında yer alan çekirdeksiz kuru üzüm, 2008-2009 sezonunu rekor bir üretim ve ihracatla kapattı.

340 bin tonluk rekoltenin 275 bin tonunu ihraç eden sektör, 400 milyon doların üzerinde döviz geliri sağladı.

AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri'nden aldığı bilgiye göre çekirdeksiz kuru üzümde 1 Eylül 2008'de başlayan sezonda 8 Ağustos 2009'a kadar yapılan ihracat 259 bin 255 ton ve elde edilen gelir de 396 milyon 592 bin dolar ile rekor kırdı.

Bu rakamın sezon sonu olan Eylül ayına kadar 275 bin tona ulaşacağı, elde edilen gelirin ise 400 milyon dolara aşacağı belirtildi.

Ortalama fiyatın 1,52 dolar olarak gerçekleştiği ihracatta ilk sırayı İngiltere, Almanya ve Hollanda aldı. 2007-2008 sezonunda ise 195 bin 218 ton ihracatla 335 milyon 724 bin dolarlık ihracat yapılabilmişti.

Böylelikle sezonlar arasında miktar bazında yüzde 32, değer bazında ise yüzde 20 artış yakalandı.

Sezonla ilgili değerlendirme yapan Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Osman Öz, beklenenin üzerinde verimle gerçekleşen 340 bin tonluk rekolteyi iyi değerlendirdiklerini söyledi.

İhracatta dünya lideri olan Türkiye'nin rekoltesiyle geçen sezon ABD'yi geçerek üretimde de birinci sıraya yerleştiğini ifade eden Öz, şunları söyledi: "Dünya pazarında Türkiye'nin önemli rakiplerinden olan İran'da rekolte yetersizliği bizim açımızdan önemli bir avantaj oldu.

İran'ın etkili olduğu Kanada ve Afrika'daki Müslüman ülke pazarlarına girmeyi başardık.

Özellikle 12 yıl önce ilaç kalıntısı sorunu nedeniyle ihracatımızın kesildiği Kanada pazarına girmemiz etkili oldu.

Bunlar geçici pazarlar da olabilir, ancak kalitemizin daha iyi olması nedeniyle sürekli pazar olabileceğine inanıyorum.

AB pazarında çok önemli bir yükseliş olmadı. İhracatın çok yüksek olduğu 2006 sezonuna göre AB pazarının aynı oranlarda kaldığı görülebilir.

Çekirdeksiz kuru üzüm krizden çok fazla etkilenmedi.

Özellikle AB pazarlarında krizde gıda konusunda fazla daralma yaşanmaması sevindirici oldu.

Ürün fiyatları ise kilogram başına 1,75 lira olarak açıldı, bir ara yağmurdan zarar gören üzümler nedeniyle fiyatlar 1,45 liraya kadar geriledi.

Ancak üretici başarılı bir kontrolle ürününü pazara sunmayarak bir süre tuttu.

Bu da fiyatların tekrar eski dengesine gelmesine neden oldu. Yeni sezonda piyasanın 2 lira civarında açılacağını düşünüyoruz.

Büyük bölümü Manisa'dan

Büyük bölümü Manisa ve ilçelerinde üretilen çekirdeksiz kuru üzüm, perakende pazarında genelde süpermarket markasıyla mağaza zincirlerinde satışa sunuluyor.

Endüstride ise en önemli pazarlar fırıncılık ve çikolata sektörleri.

Türkiye'deki üzüm işleme tesisleriyse lazer teknolojisinin kullanıldığı dünyanın en iyi fabrikaları olarak gösteriliyor.

Olağanüstü verimle gerçekleşen 2008-2009 sezonunun ardından 1 Eylül 2009'da başlayacak yeni sezonda üretimin yüzde 18 düşüşle 272 bin 781 ton olması bekleniyor.

Bu rakamın 849 bin 715 dekarlık bağ sahasına sahip Türkiye için normal bir rakam olduğu belirtiliyor.

Kuru üzüm ihracatında en büyük sorun olan ilaç kalıntısı konusunda da önceki yıllara önemli mesafe katedildiği belirtiliyor.

Üreticinin ilaç kalıntısı konusundaki duyarlılığını artırmak için borsalar, üretici kooperatifleri ve ihracatçı birlikleri ortak eğitim programı düzenliyor.

Son yıllarda bazı üreticilerin bağlarını yeni yaş üzüm türlerine açmaya başlaması nedeniyle üzümdeki üretimin çeşitleneceği, kuru üzümdeki üretimin bir miktar gerileyeceği tahmin ediliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89