• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Kürtçeyi öğreten kitap: Ez Kurdî Hîn Dibim - Pratik Kürtçe Dersleri II

Kürtçeyi öğreten kitap: Ez Kurdî Hîn Dibim - Pratik Kürtçe Dersleri II
Basıldığından bu yana defalarca basımı yapılan, Almanca ve İngilizce versiyonları olan Ez Kurdî Hîn Dibim – Pratik Kürtçe Dersler adlı kitabın 2. cildi Nûbihar Yayınları etiketiyle raflarda yerini alıyor.

Aynı zamanda Almanya’da Reichert yayınları tarafından Kurdisch für Fortgeschrittene adıyla Almanca olarak çıkan kitap özel olarak Dünya Anadil gününe yetiştirildi.

Dilbilimci ve eğitimci Abdullah İncekan tarafından hazırlanan Ez Kurdî Hîn Dibim - Pratik Kürtçe Dersler II (ileri derece) adlı kitap Kürtçeyi geliştirmek isteyenleri hedeflemektedir. Arka kapağında kitap şu şekilde tanıtılıyor: “Bu çalışmada değişik otantik metinlerden hareket ederek Kurmancî Kürtçesindeki Ergativ yapısı, fiil ve sıfatların yapıları ile ilgili açıklama ve alıştırmalar yer almaktadır. Diğer yandan önemli zaman ve ad çekimleri, sözcük türetimi gibi konular alıştırmalarla birlikte sunulmaktadır.

Kürtçede, içinde bulunduğu şartlardan dolayı bir taraftan varyantlar/ağızlar arasında, diğer taraftan yazılı dil ile konuşma dili arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Metinler bu farklılıklara aşinalık sağlamak için değişik yörelerden alınmıştır.”

Kitapta geçen okuma metinlerini dinleyebilmek için kitap ile birlikte bir Audio-CD promosyon olarak veriliyor. Büyük bir kısmı büyük Kürt ozanı Şivan Perwer tarafından okunan bu metinler aynı zamanda Kare Kodu vasıtasıyla telefon ve mobil cihazlar üzerinden de dinlenebiliyor.

Otodidakt öğrenciyi gözönünde bulundurarak hazırlanan kitapta çözümler, sözlükçe (Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe), fiil listesi ve indeks ek olarak yer almaktadır.

Kitabın yazarı İncekan kısaca şunları ifade etti: “Kürtçe kendi küllerinden doğacak gücü ve iradeyi gösteren kadim bir dildir. Onu geliştirecek ve yaygınlaştıracak yolları bulmaya devam edeceğiz. Bu kitap bu büyük ülkünün küçücük bir halkası olmaya adaydır.”

Nûbihar yayınları sahibi Süleyman Çevik ise şöyle konuştu: “Birçok insan bu kitabın birinci cildi sayesinde Kürtçeyi öğrenip geliştirdi. Kitabın ikinci cildinin aynı işlevi göreceğini bilmenin sevincini yaşıyoruz. Böylece iki kitaptan oluşan öğrenme seti tamamlanmış oluyor.”

Kitabın künyesi:

Ez Kurdî Hîn Dibim - Pratik Kürtçe Dersleri II (ileri derece)
Abdullah İncekan - Nûbihar Yayınları - Sayfa: 264
ISBN 978-605-9413-96-1   www.nubihar.com

Kurdisch für Fortgeschrittene
Abdullah İncekan - Reichert Verlag - 272 Seiten
ISBN 978-3-7520-0001-6 - https://reichert-verlag.de

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89