• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Kürtçe Tıp Günleri başladı

Kürtçe Tıp Günleri başladı
Kürdistan Bölgesi başta olmak üzere Suriye, İran, Ermenistan ve Avrupa’dan da bir çok Kürt doktor kongreye katılarak, sunumlarını Kürtçe yaptı.

Diyarbakır Tabip Odası öncülüğünde düzenlenen “Mezopotamya Tıp Günleri” başladı. Kürdistan Bölgesi başta olmak üzere Suriye, İran, Ermenistan ve Avrupa’dan da bir çok Kürt doktor kongreye katılarak, sunumlarını Kürtçe yaptı.

Diyarbakır Tabip Odası öncülüğünde Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yapılan "Mezopotamya Tıp Günleri Kongresi", bugün Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde başladı. Kongreye, Irak, İran, Almanya ve İsveç’ten uzmanlar katıldı. Açılış konuşmasını Op. Dr. Selim Ölçer yaptı.

6407

Ölçer, kongrede ilk defa Kürtçe kullanılacağını belirterek, “Dünyadaki tıp ortamına Kürtçe’yi katacağız” dedi. Hekimlerin başta insan hakları evrensel bildirgesi olmak üzere, tüm insan hakları belgelerine uymakla yükümlü olduğunu kaydeden Ölçer, şöyle konuştu:

Hekimler, herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din ayrımı gözetmeksizin bütün haklardan yararlanması gerektiğini kabul eder. Eşitsizliklerin giderilmesini öncelerler. Sağlık hakkının sağlığın temel belirleyenlerinin (Barınma, temiz su kaynaklarına erişebilme, temiz bir çevrede yaşama, yeterli beslenme) gerçekleşmesiyle mümkün olacağını belirler. Sağlıklı kalabilmek ve sağlığı geliştirebilmek için, eşit, ulaşılabilir nitelikli sağlık hizmeti için çaba gösterirler.”

Hekimlerin silahlı çatışma ya da kavgada hiçbir zaman işkenceyi ve insanlık dışı işlemleri onaylamayacağına dikkat çeken Ölçer, “Bugün itibariyle hekimin birincil sorumluluğu, savaşı ve şiddeti sona erdirecek ve sağlığı korumak ve geliştirmek için bölge hükümetlerinden pozitif ayrımcılık restoratif kaynak aktarımı talep etmektir” dedi.

Açılış konuşmasından sonra kongre başladı. Dr. İlhan Diken ve Operatör Dr. Selim Ölçer’in başkanlığını yaptığı birinci oturumda, "Farklı sağlık sistemleri" tartışıldı.

İlk sunumu Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu yaptı. Bebek ölümlerine dikkat çeken Prof. Dr. Hamzaoğlu, Türkiye’de bebek ölümlerinin geçen yıla oranla arttığını, ancak bölgeler arası farklılığın halen devam ettiğini dile getirdi. Prof. Dr. Hamzaoğlu, “Bölgede yaşanan diğer bir sorun da anadil sorunudur. Verilen sağlık eğitimleri, anadil (Türkçe) nedeniyle batıda daha iyi anlaşılıyor. Bölgede iyi anlaşılmıyor. Nerede olursanız olun, anadiliniz Kürtçe ise her zaman mağdursunuz" dedi.

"Irak Kürdistan'ında sağlık sistemi ve gelişmeler" başlıklı sunumu yapan Dr. Abdullah Saîd de, bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Irak'ta Britanya sağlık modelinin uygulandığını dile getiren Saîd, “Geliştirmek için politikacılar çalışıyor” dedi.

Kongre diğer konuşmacıların sunumları ile devam ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89