• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Kredide dosya masrafı hukuksuz

Kredide dosya masrafı hukuksuz
Kredi kartlarının ardından bankalara bir hukuk darbesi de kredi masrafları için alınan dosya masrafı konusunda geldi

Isparta'da bir vatandaşın bir bankadan kredi alma işlemleri sırasında ödediği dosya masrafını geri almak için başvurduğu mahkeme tarafından haklı bulundu

Isparta Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek, Serkan Ağarlı adlı vatandaşın bir bankadan kredi alma işlemleri sırasında dosya masrafı ödediğini, tüketicinin bu paranın müzakere edilmeden alındığı yönündeki itirazı üzerine yapılan incelemede tüketicinin haklı bulunduğunu ve banka tarafından masraf adı altında alınan paranın tüketiciye iade edildiğini bildirdi.

Kızılşimşek,  yaptığı açıklamada, Serkan Ağarlı'nın bir bankadan aldığı krediye istinaden bankanın dosya masrafı talebinde bulunduğunu, Ağarlı'nın başvurusu üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin konuyu incelemeye aldığını kaydetti.

Yapılan incelemenin ardından kredi işlemlerinde müzakere edilmeden dosya masrafı alınmasının kanuna uygun olmadığını belirlediklerini anlatan Kızılşimşek, bu kararın ardından bankanın Asli Hukuk Mahkemesi'ne itiraz ettiğini, ancak mahkemenin de hakem heyetinin kararı doğrultusunda bir karar verdiğini ifade etti.

Karar kapsamında bankanın tüketiciden dosya masrafı adı altında aldığı parayı geri ödediğini öğrendiklerini bildiren Kızılşimşek, ''Bankanın dosya masrafı konusunu müşterisiyle müzakere etmesi ve tüketicinin bunu kabul etmesi gerekiyor. Banka, sözleşmenin içinde dosya masrafını belirtiyor, ama sonra müzakere etmiyor. Biz de konuyu bu açıdan irdeledik. Mahkemenin verdiği karar da, bizim kararımızı doğrular nitelikte oldu'' dedi.

Kızılşimşek, Serkan Ağarlı'nın mücadelesinin Türkiye'ye örnek olduğunu vurguladı. Isparta'da benzer 8 şikayet dosyasının daha kendilerine iletildiğini söyleyen Kızılşimşek, ''Bunun ardından 50 ilden arandık. Benzer bir durumla karşılaşanlar, yardım talebinde bulundular. Önceden bu konuda herhangi bir dosya bulunmazken, şimdi ülke genelinde 200'ü aşkın şikayet dosyasının olduğunu öğrendik'' diye konuştu.

Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin bu kararının emsal teşkil ettiğine işaret eden Halil Kızılşimşek, vatandaşların artık bilinçlendiğini, özellikle son yıllarda tüketicilerin şikayet sayılarında artış olduğunu bildirdi.

Isparta'da 2008 yılında 350 olan dosya sayısının 2009'da bini aştığını söyleyen Kızılşimşek, bunların yaklaşık 700'ünü karara bağladıklarını ifade etti. Kızılşimşek, tüketicilerin haklı oldukları sürece mücadeleden zaferle çıktıklarını sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89