• BIST 9548.09
  • Altın 2493.181
  • Dolar 32.5063
  • Euro 34.5227
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 5 °C

Kredi kartı aidatında acı gerçek!

Kredi kartı aidatında acı gerçek!
Kredi kartı aidatı kalktı diye boşuna sevinmişiz. Meğer her şey yanlış anlaşılmış. Gerçek anlaşıldı. İşte acı durum...

Kart aidatına 35 lira sınırı getiren tasarı Meclis’ten çıkarılınca ‘yıllık aidat kalkıyor’ heyecanı yaşandı. Ancak yeni bir düzenleme gelmediği için mevcut aidat uygulaması devam ediyor

Toplam 43 milyon kredi kartı ve 20 milyon kullanıcıyı ilgilendiren kredi kartında yıllık aidat konusu dün Meclis’ten geçen yasayla da bir sonuca ulaştırılamadı.

Ödenmemiş borçların yeniden yapılandırılması da dahil kredi kartlarında bir dizi düzenlemeyi içeren yasa tasarısı dün Meclis’ten geçerken, yaşanan yanlış anlamalar milyonlarca kişide bir anlık heyecan yarattı.

Yasanın kredi kartlarında yıllık aidatın limiti 3 bin 500 liranın altında olan kartlar için 35 lirayı geçemeyeceği, bu tutarın üzerindekiler için de limitin yüzde 1’ini aşamayacağı yönünde düzenleme içeren maddesi verilen son dakika önergesiyle çıkartıldı.

35 LİRANIN DA ÜZERİNDE OLABİLECEK

Düzenlemenin tamamen tasarıdan çıkarılması, tüketici derneklerinden haber ajansları ve tv’lere kadar her yerde ‘aidat kalkıyor’ şeklinde yorumlanarak kamuoyuna duyuruldu. Bu da milyonlarca kredi kartı kullanıcısında kısa süreli aidat sevinci yaşanmasına neden oldu. Ancak söz konusu maddenin geçmemesi kartta yıllık aidat konusunun mevcut hukuki altyapısıyla devam etmesine neden oldu.

YASADAN ÇIKTI HALA BANKALARIN İNSİYATİFİNDE

Aidat konusu, 2006’da çıkan yasada bankaların insiyatifine bırakıldığı ve kart sözleşmesinde yazılı olması halinde geçerli olduğu için mevcut uygulamalar en azından şimdilik değişmeyecek. Yani bankalar bundan sonra da müşterileriyle yapacakları sözleşme çerçevesinde kredi kartı kullanım ücreti talep edebilecek. Eğer sözleşmede hüküm yoksa kart ücreti alınmayacak. Düzenlemenin tasarıdan çıkarılması nedeniyle, bankalar kredi kartlarından 35 liranın da üzerinde aidat alabilecekler. Kredi kartlarından aidat alınmasına ilişkin düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasının, kamuoyunda kredi aidatlarının tamamen kaldırılması şeklinde yorumlanması Meclis’te de tartışma konusu oldu. Bazı milletvekillerinin haberlerde, düzenlemenin yanlış anlatıldığını belirterek, BDDK yetkilelerinden konuyla ilgili olarak açıklama yapmasını istediler.

TASARI NE GETİRİYOR?

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kredi borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından yürürlüğe girecek. Tasarı ile, 31 Mayıs tarihine kadar olan ve takibe düşmüş kredi kartı borçlarına, temerrüd faizi yerine Merkez Bankası’nın üç aylık mevduat faizinin uygulanması getiriliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89