• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

KPSS'yi 2011'de MEB yapacak

KPSS'yi 2011'de MEB yapacak
Skandalın öğretmen atamalarını ve eğitimin işleyişini engellemesi üzerine bakanlık, öğretmenlik alım sınavını (ÖSYM) sorumluluğundan alacak.

Skandalın öğretmen atamalarını ve eğitimin işleyişini engellemesi üzerine harekete geçen bakanlık, öğretmenlik alım sınavını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sorumluluğundan alacak.

 Yüz binlerce öğretmen adayını mağdur eden Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) kopya skandalına Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son veriyor.

Skandalın öğretmen atamalarını ve eğitimin işleyişini engellemesi üzerine harekete geçen bakanlık, öğretmenlik alım sınavını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sorumluluğundan alacak. Öğretmenlik alımının, 2011 yılından itibaren MEB tarafından ve bütün branşlarda ayrı ayrı sınavlarla yapılması kesinleşti. ÖSYM, kopyanın ardından ertelenen KPSS'yi 31 Ekim'de son kez yapacak. Çalışmayla bir yıl boyunca aralarında üniversite sınavının da yer aldığı 38 ayrı sınav düzenleyen ÖSYM'nin yükü hafifleyecek. Yeni sınav sisteminde, adaylar bütün derslerden değil, branşlarına göre sınava alınacak. Böylece alan yeterliliği dikkate alınacak.

Bu yıl 10-11 Temmuz'da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na giren 3 milyon 254 bin 86 adaydan 835 bini üniversite mezunu. Bunlardan yaklaşık 300 bini öğretmen adayı. Öğretmen adayları, yaşanan kopya skandalıyla büyük şok yaşarken yıllarca emek vererek hazırlandıkları sınavın soru hırsızlığı sebebiyle iptal olmasıyla mağdur oldu. Skandal üzerine sınav sisteminde değişiklik yapmanın gerekliliğini gören YÖK ve MEB, ÖSYM'yi yeniden yapılandırıyor. Bu kapsamda kurumun sorumluluğu da azaltılıyor. Özellikle üniversite mezunlarının gireceği KPSS sınavları artık MEB'in bünyesinde yapılacak. Yüz binlerce öğretmen adayını ilgilendiren yeni sistem, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilecek. 2011'de hayata geçecek sistemle her branşta yapılacak özel sınavlarla öğretmen adaylarında 'alan yeterliliği' dikkate alınacak. Böylece tarih öğretmeni adayı tarih, matematikçi ise sadece matematik sınavından sorumlu olacak. Daha önce öğretmen adaylarının genel kültür ve genel yetenek alanlarında her dersten sorumlu tutulduğunun altını çizen MEB yetkilileri, "Üniversiteden mezun olan öğrenci kendi alanında uzmanlaşmak yerine içeriği tamamen kendi alanının dışındaki sınava zaman harcıyordu. Bu artık son bulacak." diyor.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı üzerindeki çalışmalar ise sürüyor. Bu yıl sonunda bitmesi beklenen hazırlıklara göre Eğitim Bilimleri Sınavı da her branşın kendi ölçü ve tekniklerine göre düzenlenecek. Halen 84 farklı branşta öğretmenlik bulunuyor. Eğitim Bilimleri Sınavı'nın alana göre düzenlenmesi için son çalışmaların yapıldığını belirten yetkililer, yeni sınavda sadece alan yeterliliği isteneceğini vurguluyor.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89