• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

KOSGEB kredisine hücum!

KOSGEB kredisine hücum!
KOBİ'lere yönelik başlatılan ve 23 Kasım 2010 tarihinde başvuruları alınan 3 Milyar TL'lik Yeni Destek Kredisi'ne 80 bine yakın işletmenin başvurduğunu açıkladı.

Kredi hacmi iki günde aşıldı, 3 milyar TL'lik rekor başvuru yapıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB aracılığıyla esnaf-sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik başlatılan ve 23 Kasım 2010 tarihinde başvuruları alınan 3 Milyar TL'lik Yeni Destek Kredisi'ne 80 bine yakın işletmenin başvurduğunu açıkladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaptığı açıklamada, "Başvuruları 23 Kasım 2009 Salı günü başlayan "Ölçek Endeksli Büyüme Destek Kredisi" Programına esnaf-sanatkarlar ile KOBİ'lerin başvurusu bugün itibariyle 73 bin 588 olurken; belirlenen 1.5 milyar TL'lik kredi hacmi de 2 günde aşılmıştır. İşletmelerimizden gelen yoğun başvurular nedeniyle, asıl listede yer alıp da, herhangi bir nedenle krediye hak kazanamayan ya da krediyi kullanmayan işletmelerin yerine yedek başvurular da alınmış olup, bu başvurular sırasıyla değerlendirilmeye alınacaktır" ifadelerini kullandı.

Söz konusu krediye yapılan başvuruların 46 bin 167'sinin mikro işletme, 21 bin 447'sinin küçük işletme ve 5 bin 974'ünün de orta ölçekli işletmelerden olduğunu belirten Ergün, Ölçek Endeksli Büyüme Destek Kredisine yapılan başvuruların yüzde 84.23'ünü mikro ve küçük ölçekli işletmeler oluştururken; yüzde 15.78'ini de orta ölçekli işletmelerin oluşturduğunu kaydetti. Ergün, 25 Kasım 2010 tarihi itibariyle başvuru alımı tamamlanan krediye 73 bin 588 işletme başvururken; 2.93 milyar TL kredi hacmi oluştuğunu belirtti. Esnaf-sanatkarlarla KOBİ'lerin kredi taleplerinin müracaat sırasına göre ve belirlenen kriterler çerçevesinde anlaşma yapılan bankalar ve KOSGEB tarafından değerlendirileceğini belirten Ergün, şu bilgileri verdi:

"Kriterleri uyan işletmelerimizin başvuruları bankalar tarafından alınarak, elektronik ortamda KOSGEB'e gönderilecektir. İşlemleri biten işletmelerimiz kredilerini en kısa sürede almaya başlayacaktır. Yeni Kredi Destek Programı çerçevesinde başvuran ve gerekli şartları taşıyan esnaf ve sanatkarlar ile tüm KOBİ'ler, ilk 6 ayı ödemesiz, geri kalanı aylık eşit taksitler halinde toplam 18 ay vadeli 30 bin TL, 50 bin TL ve 80 bin TL üst limitli kredi kullanabilecektir. Şahıs işletmelerinde işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde kredi üst limiti 10 bin TL daha fazla olacaktır. İşletme başına kullanılacak kredi faiz veya kar payı tutarının yüzde 25'i krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75'i ise KOSGEB tarafından karşılanacaktır."

İHRACAT DESTEK KREDİSİ

Ergün, 23 Kasım'da kredi başvuru kabulüne başlanan "İhracat Destek Kredisi" Programı da yoğun ilgi gösterildiğini vurgulayarak, "Belirli bir ihracat performansı sağlamış, ihracatını geliştirmek, artırmak veya ihracat taahhütlerini yerine getirebilmek için ilave kaynağa ihtiyaç duyan ihracatçı işletmelerin uluslararası düzeyde rekabet güçlerini arttırmak amacıyla KOSGEB tarafından başlatılan ve 200 bin Dolar üst limitli krediye 2 gün içerisinde 3 bin 200 işletme başvuruda bulunurken; 586 milyon Dolarlık kredi hacmi oluşmuştur" dedi. Ergün, 1 milyar dolar kredi hacminin yaratılmasının planlandığı krediye başvuruların halen devam ettiğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89