• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Konut kredisi kullananlar dikkat!

Konut kredisi kullananlar dikkat!
Konut kredisi kullanmak isteyenlerin, sözleşme imzalarken, deprem sigortası dışındaki sigortaları yaptırmak zorunda olmadığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Bursa'da konut kredisi kullanan Tüner Şahin, yasal zorunluluk olmamasına rağmen isteği dışında hayat sigortası yapıldığı iddiasıyla tahsil edilen bedelin iadesi için Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyetine başvurdu. Heyet, tahsil edilen paranın iadesine karar verdi.

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, düzenlediği basın toplantısında, bankadan konut kredisi alan Tüner Şahin'in, kredi taksitlerini zamanında ve düzenli olarak ödediği halde yasal zorunluluk olmamasına rağmen kendisinden ''Hayat sigortası'' adı altında sigorta parası talep edildiğini belirtti.

''SÖZLEŞME KURALLARINA AYKIRI SİGORTA BELGESİ''

Şahin'in, kredi alımı sırasında böyle bir sigortadan bahsedilmediği, isteği ve bilgisi dışında kendisinden talep ve tahsil edilen toplam 702 liranın iadesi talebiyle Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyetine başvurduğunu anlatan Karagöz, şöyle konuştu:

''Müracaat hakem heyeti tarafından incelenmiş, yapılan değerlendirme neticesinde 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun genel hükümleri ile aynı kanunun 10/d maddesine muhalefet ettiği ve sözleşme kurallarına aykırı sigorta belgesi düzenlediği tespit edilmiş, aynı gerekçeyle bankanın tüketiciden 2007 ve 2008 yıllarında hayat sigortası adı altında tahsil ettiği toplam 702 liranın tüketiciye iade edilmesine karar verilmiştir. Banka, kararın tebliğinden sonraki 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz etmediği için de tüketici, parasını geri almıştır.''

''HAYAT SİGORTASI, YASAL ZORUNLULUK GİBİ SUNULUYOR''

Karagöz, bankaların, konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilere, hayat sigortasını, yaptırmaları yasal bir zorunlulukmuş gibi sunduklarını ileri sürerek, şunları kaydetti:

''Oysa ki zorunlu deprem sigortası dışındaki diğer sigortaları yaptırmak zorunlu değildir. Bu mağduriyeti önlemek için bankaların, formun ön yüzünde yer alacak şekilde en az 16 punto ve koyu siyah harflerle, hayat sigortasının konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yaptırılmasının zorunlu olmadığına dair ibareyi yazmaları gerekmektedir.''

''Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyetinin bu kararı, Türkiye'de bir ilk'' diyen Karagöz, bu durumdaki tüketicilere, bağlı bulundukları kaymakamlıklardaki ilçe hakem heyetine başvurup, sigorta için haksız yere ödedikleri paraları geri alabileceklerini vurguladı.

Tüketici Tüner Şahin ise parasını faiziyle geri aldığını belirterek, bu durumdaki tüketicilere haklarını arama çağrısında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89