• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 15 °C

Kepenkler kapandı, çileyi vatandaş çekti

Kepenkler kapandı, çileyi vatandaş çekti
İlaçta yapılan indirimin ardından stoklarından dolayı zarara uğradıklarını belirten eczaneler bugün Türkiye genelinde kepenk kapattı.

Ezacıların kepenk kapatma eylemi vatandaşları mağdur etti. Doktorların reçetelere yazdığı ilaçları almak isteyen vatandaşlar nöbetçi eczane aradı.

 İlaç fiyatlarında yapılan indirim vatandaşı memnun ederken, eczacıların eylem yapmasına neden oldu. Fiyat indiriminden önce stokladıkları ilaçlar nedeniyle zarara uğradıklarını belirten eczacılar bugün işyerlerini açmadı. Kapılarına "Bugün kapalıyız yarını bilmiyoruz" şeklinde yazılı siyah afiş asan eczacılar zararlarının karşılanmasını istiyor.

Eczacıların zarara uğradıkları gerekçesiyle yaptığı eylem vatandaşları mağdur etti. Doktorların reçeteye yazdığı ilaçları almak için eczanelere yönelen vatandaşlar kapalı kepenklerle karşılaştı. Bir süre şaşkınlık yaşayan vatandaşlar, nöbetçi eczane afişlerini incelemeye başladı. Adresleri elindeki kağıtlara kaydeden vatandaşlar eczane aramaya başladı. Bazı vatandaşlar eczacıların eylemini haklı bulurken bazıları da "Böyle hak aranmaz. Bizler mağdur oluyoruz." diyerek duruma tepki gösterdi.

Öte yandan açık tutulan nöbetçi eczanelerde reçete yoğunluğu olduğu gözlendi. Nöbetçi eczacılar zaman zaman sistemin gitmesiyle yoğunluğun daha da arttığını söyledi.

TEB BAŞKANI: NÖBETÇİ ECZANELERİN DIŞINDA TÜM ECZANELER KAPALI

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, bugün Türkiye'de nöbetçi eczanelerin dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu bildirdi.

Çolak ve beraberindeki bir grup eczacı, Çukurambar semtindeki bir eczaneye gelerek temsili olarak kepenk indirdi.

Çolak burada yaptığı açıklamada, bugün Türkiye'de nöbetçi eczaneler dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu söyledi

TEB'in aldığı karara eczacıların uyup uymadığının görüldüğünü ifade eden Erdoğan Çolak, vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadığını söyledi.

Erdoğan Çolak, ''Gerçekten sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili bir günlük kapatma eylemi diyoruz. 11-12-13 Aralıkta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır.'' diye konuştu.

Eylemin bir güne özgü 'uyarı eylemi' olduğunu vurgulayan Çolak, bundan sonraki eylemelerin ''uyarı'' değil, ''sonuç eylemi' olacağını dile getirdi.

Çolak, bir soru üzerine eczacılarla ilgili alınan kararın sonucunda Türkiye'de bir yılda 7 bin eczanenin kapatılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Erdoğan Çolak, TEB'in 24 bin üyeli bir örgüt olarak, üyelerinin üçte birinin iş yerlerinin kapanmasına tahammül edemeyeceğini kaydetti. Çolak, Bu durumun genel kurula etki edeceğini ve oradan sonuç alıcı kararlar çıkacağını söyledi.

Eczacıların, vatandaşları mağdur etmeyeceğini vurgulayan Çolak, bugünkü nöbetçi eczane sayısının diğer günlerden 2-3 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Çolak, zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin bir kaç katının sanayicilere verildiğini, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu söyledi.

Çolak, ''Sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Biz zararlarımızın karşılanması konusunda bu güne kadar devletin yardımını alamadık. İlaç fiyat kararnamesi ve ona açıklık getiren genelge olmasına rağmen dün Sayın Bakan '3 tane dernekle bunun imza altına aldığını' söylüyor'' diye konuştu.

Bir gazetecinin Resmi Gazete'de yayımlanan genelgenin bazı ilaçlarda iskonto uygulanmasını öngördüğünü anımsatarak, bunun eczacıları etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Çolak, Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi.

Erdoğan Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile yaptıkları görüşmeden sonuç alamadıklarını da kaydetti.

''Radikal önlemler ne olacak?'' şeklindeki soruya Çolak, şu yanıtı verdi:

''Bizim 320 delegemiz var. Bu konu bizim için yaşamsal önem taşıyor. Genel kurullarımız çok hararetli geçiyor. Bu nedenle her türlü karar alınabilir, sürekli kapatma olabilir, sözleşme feshi olabilir. Ama ben şu anda böyle bir açıklama yaparak kurul üyelerini oraya yönlendirmek istemiyorum. Benim isteğim konu, genel kurulda özgürce tartışılsın gerekli kararlar alınsın.''

Eczanelerin camlarına ''Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapandık'', ''Bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz'', ''Eczacılar olarak emeğimizle mesleğimizle çalışanlarımızın ekmeğiyle çocuklarımızın geleceği ve hastalarımızın sağlıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz'' sözlerinin yer aldığı dövizler asıldı.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: KEPENK KAPATMA EYLEMLERİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, son ilaç fiyat kararnamesinin yürürlüğe gireceği bugün nöbetçi eczaneler dışında Türkiye'de tüm eczanelerin kapalı olmasının, hem insan haklarına hem de tüketici haklarına aykırı olduğunu savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89