• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

'Kayıtdışılıktan herkes muzdarip'

'Kayıtdışılıktan herkes muzdarip'
TÜSİAD'ın yayın organı Görüş dergisinin Şubat sayısında Ekonomide verimliliği düşüren önemli sorunlardan biri olan kayıtdışı ekonomi konusu ele alındı.

TÜSİAD'ın yayın organı Görüş dergisinin Şubat sayısı yayımlandı. Ekonomide verimliliği düşüren ve kaynakların dağılımını olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan biri olan kayıtdışı ekonomi konusunun ele alındığı dergide, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de "Kayıtdışı Ekonomi ile ilgili Sormadığımız Sorular Var" başlıklı bir makale kaleme aldı. Makalesinde kayıtdışılıktan, kayıtlı girişimcilerin ve her türlü vergi ödeyen kişi ve kurumların gerçek olarak muzdarip olduğunu vurgulayan Boyner, kamu hizmetinin faturasını da son derece sınırlı, kayıtlı bir kesimin ödediğine dikkat çekti.

TÜİK verilerine göre kayıtdışı istihdamın yüzde 45-50 civarında olduğunu hatırlatan Boyner, "Şirket ölçeğine göre dağılımı değerlendirilince istihdamın yüzde 75'inin küçük ve nispeten orta ölçekli şirketler tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Bu durumda basit aritmetik, küçük ve orta ölçekli firmalarımız için çalışanların çok büyük bir bölümünün kayıtdışı olmasını gerektiriyor" dedi. Boyner bu tespitinin ardından şu soruları dile getirdi: "Kayıtdışı firmaların büyüme sürecine katılımı nasıl olacak? Bu kesimdeki firmaların üretkenlik düzeyi nasıl artırılacak? İnovasyon ve AR-GE desteğini, çalışanlarının yüzde 65'i kayıtsız olan bir kesime nasıl yönlendirebileceksiniz? Böyle bir yapıda 'Kredi Garanti Fonu' arzu edilen verimlilikte çalışabilir mi?"

Dergide kayıtdışı ekonomi ve iklim değişikliği konuları geniş yer buldu

Kayıtdışı ekonomiye, kayıtsız kalmaya ne kadar devam edeceğiz?" kapak sloganı ile çıkan derginin yeni sayısında kayıtdışı ekonominin tanımı, nedenleri, sonuçları, kayıtdışı çalışanlar ve kayıtdışılığı engellemeye yönelik uygulanabilecek politikalar ilgili makalelere yer verildi. Bu kapsamda Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, Dünya Bankası Ekonomi Uzmanı Kamer Karakurum-Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ümit İzmen, TEB Mali Yatırımlar A.Ş. Mali İşler Yöneticisi Seda Ateş ve SGK Kurumlar Gelişim Daire Başkanı Erkan Karaaslan kayıtdışı ekonominin farklı yönlerini Görüş dergisi için ele aldı.

Kayıtdışı ekonominin yanısıra, önümüzdeki dönemin önemli küresel tartışma alanlarından biri olan "İklim Değişikliği" konusu bir dosya olarak Görüş dergisinin Şubat ayında geniş olarak ele alındı. 2010 yılı sonunda Meksika'nın Cancun kentinde düzenlenen iklim değişikliği zirvesi sonuçları, hükümete ve iş dünyasına bu anlamda düşen görevler farklı kesimlerden uzmanların makaleleriyle ele alındı. Dosya konusu kapsamında, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele süreci, düşük karbonlu ekonomiye geçiş süreci, iklim finansmanı gibi konular incelendi. 

Dergide, CHP'nin ekonomi ve sosyal politikalara bakışı konu alındı

Görüş dergisinde Genel Seçimler öncesinde işlenecek siyasi parti programları çerçevesinde, Şubat sayısında CHP'nin ekonomi ve sosyal politikalara bakışı konu alındı. Derginin gelecek sayılarında, TBMM'de grubu bulunan diğer siyasi partilerin programlarına ilişkin değerlendirmelere de yer verilecek.

Görüş dergisinin Şubat sayısında ele alınan "kur savaşları" konusu, yeni sayıda Euro penceresinden değerlendirildi. Dergide ayrıca Türkiye'nin izlediği dış politika ve 2011 yılındaki olası seyri irdelendi. Bu seyrin önemli bir parçası olan Afrika-Türkiye ilişkileri ile ilgili makalelere yer verildi. Kültür sanat sayfalarında ise Bayburt'ta hayata geçirilen ve sanatla içiçe bir yöresel kalkınma projesi olma özelliği taşıyan "Tezgahta Gelecek Dokumak" projesi konu alındı.  

'Kayıtdışı ekonominin tanımı tam yapılamıyor'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, dergide kaleme aldığı "Kayıtdışı Ekonomi ile ilgili Sormadığımız Sorular Var" başlıklı makalesinde kayıtdışı ekonomi hakkındaki görüşlerini paylaştı. Boyner, "Kayıtdışı ekonominin tanımı tam yapılamıyor, farklı türleri bulunuyor ve ne boyutta olduğu tam olarak ölçülemiyor. Bu nedenle, diğer yatırım ve iş ortamı problemleri gibi bir tanımlı mikro yapısal bir alan değil. Üstelik kayıtdışılık büyük ölçüde bir "gelişmemiş ekonomi" problemi olarak da tasnif edilebiliyor; kişi başına gelir belli bir eşiğin üzerinde seyredince kayıtdışılık oranının ihmal edilebilir düzeye düştüğü gözlemleniyor" dedi.

Türkiye örneğinde kayıtdışılık durumunun, çeşitli iktisadi olgularda olduğu gibi iki yöne de tam uyum göstermediğini ifade eden Boyner, "Türkiye ekonomisinin bulunduğu düzey, dış ticaret hacminin ulaştığı mertebe, AB üyeliğinde kat edilen mesafe veri olarak alınırsa, yüzde 45-50'lik kayıtdışılık oranı tutarsız derecede yüksek gözüküyor; üstelik kayıtdışı istihdam uzunca bir zamandır bu aralıkta hareket ediyor" şeklinde konuştu. 

'Türkiye'nin gelişmiş düzeyini açıklamakta güçlük çekiliyor'

Yaklaşık 10 yıldır, TÜİK'in gerçekleştirdiği "Hane Halkı İşgücü Anketi (HİA)" verilerinin öngördüğü yüzde 45 civarında, yaklaşık 10 milyon kişiye denk gelen kayıtdışı istihdamın veri olarak alındığında, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyini, dışa açıklık oranını, büyüme dinamiğini ve AB mevzuatının Türk mevzuatına aktarım düzeyini açıklamakta güçlük çekildiğini sözlerine ekleyen Boyner, "Elbette, bu tanımsal ve gözlemsel teorik tutarsızlıklar bir tarafa bırakılır ise, kayıtdışılıktan gerçek olarak muzdarip olan iki temel kesim vardır: Birincisi kayıtlı çalışan girişimciler, diğeri ise kayıtlı girişimcileri de kapsayan her türlü vergi ödeyen kişi ve kurumlardır" dedi.

Milli Gelir oranları incelendiğinde Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin Milli Gelir oranlarını genel olarak yakaladığının görüleceğini ifade eden Boyner, "Üstelik son yirmi yılda sonuçsuz kalan onlarca makro uyum paketi ile kayıtlı kesim üstüne salınan ek vergilerin yarattığı tahribatın bu oranlara yansımadığını da belirtmeliyiz. Bu basit hesaptan anlaşılıyor ki, kamu hizmetinin faturasını son derecede sınırlı-kayıtlı bir kesim ödüyor. Bu yapının vergi tabanını er veya geç tahrip etmesi beklenir" şeklinde konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89