• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Kaybeden MHP, Gücünü Gösteren BDP oldu

Kaybeden MHP, Gücünü Gösteren BDP oldu
Referandumla ilgili yorumlar: "CHP’nin de AKP’nin de çıkarması gereken dersler ver"; "Toplumu ikiye bölmek yanlış", "Referandumun kaybedeni MHP oldu."

Referandum sonucuyla ilgili sıcağı sıcağına yorumlar: "CHP’nin de AKP’nin de çıkarması gereken dersler ver"; "Toplumu ikiye bölmek yanlış", "Referandumun kaybedeni MHP oldu."

 Pazar Referandum sonuçlarıyla ilgili Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can, "Bu değişiklikler yetmez, yeni anayasa yapmak lazım"; Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Başkanı Can Paker, "Sonuçlara bakarak toplumu ikiye bölmek yanlış"; yazar Eser Karakaş "Sonuçlardan AKP'nin de ders çıkarması lazım", yazar Mümtaz'er Türköne ise "Kaybeden MHP oldu"; yazar Cüneyt Ülsever "BDP Bölgedeki gücünü kanıtladı" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ,Milliyetçi Hareket partisi (MHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile ilgili referandum sonuçlarına bakılarak yapılan sıcağı sıcağına yorumlar şöyle oldu:

Anayasanın militarist ruhu yerinde duruyor

Osman Can: AKP sonuçlara bakarak, halkın bir gün kendisini de sandığa gömecek güçte olduğu sonucunu çıkarmalı. Halk değişiklikle yetinmeyecektir; sözlerin yerine getirilmesini isteyecektir. Anayasa'nın militarist ruhu değişmedi. Kürt taleplerini, Orta Anadolu, Ege, iş dünyası ve işçilerin taleplerinin hepsini bir anayasaya yansıtmak gerekiyor. Bu ülke için çerçeve anayasa şarttır ve bunu önümüzdeki dönemin programları arasında mutlaka yer alması gerekiyor. Türkiye önündeki demokrasi yolunu mevcut anayasa ile gidemez (Kanal 24)

Toplumu ikiye bölmek yanlış

Can Paker: Sonuç, toplum dinamikleriyle bir noktaya gelen ve ciddi şekilde olgunlaşan geniş kitlelerin demokrasi talebinin önü açılmıştır. Siyasetin yönü değişmiştir. Asker - sivil bürokrasiye yakın olan çevreler de artık bu gücü arkasına alamayacak, önce halkı ikna etmek zorunda kalacak.Referandum sonuçlarından toplum ikiye bölündü denilemez. "Hayır" ve "evet" diyenler çok geniş bir spektrum içinde yer alıyorlar. Hepsinin gerekçeleri farklı. Sosyolojik olarak toplumu böyle ikiye bölmek çok yanlış. Bu sonuçta kazanan kaybedenler cephesi yok. (Kanal 24)

Hayır oranını AKP'nin kendine sorması lazım

Eser Karakaş : Artık CHP'den biri çıkıp da biz bir yerde hata yapıyoruz demeli. Hep aynı teşhis ve aynı yorumu yapıyorlar. "Teşhiste bir hata mı yapıyoruz" demeliler. Bu sonuç CHP'nin kendini yenilemesi için bir fırsattır. AKP'nin de kendini sorgulaması gerekiyor. Çünkü 26 maddeye verilen yüzde 58 "evet" çok az; normalde yüzde 85 "evet" çıkmalıydı. Bu metne yüzde 85 evet çıkmamışsa AKP'nin de oturup, kendi muhasebesini yapması lazım. "Bu yüzde 35 sekterdir, onların hatası demek" AKP'nin yanlışıdır. Çok belli ki bu yüzde 35, AKP'yi istemiyor ve AKP onları ciddiye almak zorundadır. (TV8)

En büyük darbeyi MHP yedi, BDP gücünü kanıtladı

Mümtaz'er Türköne: Bu seçimin tek mağlubu var; MHP. Kendi tabanının olduğu yerlerde büyük erime yaşanıyor. CHP'de de çok büyük kayıp görünmüyor. CHP'nin bazı yerlerde artı bile sağladığını düşünüyorum. (CNNTürk)

Cüneyt Ülsever: Bu referandumda BDP bölgede ne kardar güçlü olduğunu gösterm iştir. PKK'nin de Kürt meselesinde ne kadar güçlü olduğu ortaya çıktı. Devlet artık bu sorunu çözmek için PKK/yi işin dışında bırakamayacağını anlamış olmalı. (CNNTürk)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89