• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Kart affı kimseye yar olmadı!

Kart affı kimseye yar olmadı!
Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına talep beklentilerin altında kalınca BDDK yasayla tanınan imkandan yararlanmama nedenlerini araştırıyor

Yaklaşık olarak 875 bin kişinin 3 milyar 107 milyon liralık icraya düşmüş kredi kartı borcu için yeniden yapılandırma yasasının yürürlük süresi 7 Eylül'de sona eriyor. Ancak kart borçlularının düzenlemeye ilgisi, beklentilerin oldukça altında kaldı. Rakamlara göre, 91 bin kredi kartının 252 milyon liralık borcu için başvuruldu. Bu, toplam borcun yüzde 8'i civarında.

YÜZDE 1.5'İ YAPILANDIRILDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) tespitlerine göre ise başvurular, borçlu kişi sayısının yüzde 4.5'i, toplam borcunsa yüzde 6.4'ü civarında kaldı. Yeniden yapılandırma oranı, bankalar arasında da önemli farklılıklar gösteriyor. Bazı bankalar, toplam alacağının yüzde 23'ünü, bazı büyük bankalar ise sadece yüzde 1.5'ini yeniden yapılandırdı.

İLGİ AZLIĞI TAKİBE ALINDI

Bankalar arasındaki farkın mantıklı bir açıklaması olmadığına dikkat çeken BDDK, ilgi azlığını takibe aldı. Kurum, ağırlıkla iki neden üstünde duruyor. Bankaların, düzenlemenin kamuoyuna tanıtılmasında yetersizliği ve vekalet ücretindeki yüksek kesinti nedeniyle avukatlarla sorun yaşanmış olabileceği olasılıkları değerlendiriliyor.

BDDK'DAN ARTIRMA MESAJI

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankalardan kaynaklı bir isteksizlik belirlemeleri halinde yaptırımları artırma mesajı verdi. Bilgin, "Piyasanın regüle edilmesinde bazı bankalar istenen ölçütte davranmıyorsa kurumun daha sert tedbirler alması kaçınılmaz olabilir" dedi. Bilgin, aynı hassasiyeti konut kredileri ve son dönemde bankalar arasında yeniden yükselen müşteri kapma yarışı için de gösterdiklerini söyledi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in verdiği bilgiler çerçevesinde, varlık yönetim şirketleri dahil, 31 Mayıs 2009 itibarıyla kredi kartlarındaki takip tutarı 3 milyar 541 milyon TL, kredi kartı sayısı ise 2 milyon 268 bindi. Bir aylık dönemde ödeme planına bağlanan kredi kartı borcu 227.6 milyon lira, kart sayısı ise 101 bin 500 adet oldu.

Asgari ödeyenler kapsamda yok

Kart affının çıkarıldığında önemli bir konu ise atlandı. Kart borcunda asgari ödeme yapan 8 milyon kişi kapsama alınmadı. Takibe ve temerrüde düşmüş kredi kartı kullanıcısının 900 bin kişi olduğu kesinleşirken, bunlar icra takibine maruz kalmamak için her ay asgari ödüyor. Ödenen tutarın ise yaklaşık olarak 10 milyar lira tutarında olduğu bildirildi.

Çalışma sonuç getirmedi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, söz konusu kanunun, 'parası olmadığı için kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler'e yönelik çıkarıldığını ileri sürerek şunları kaydetti: 'Yine parası olmayan tüketici, borcunu yapılandırmak için para bulamadı. Bankalar, yapılan başvuruları ilk başlarda kabul etmedi. Sistem yoğunluğunu gerekçe gösterilip, tüketiciler ilk 2-3 hafta geri çevrildi. Ardından bazıları, tüketicileri, borçlarıyla ilgilenen avukatlarına yönlendirdi. Avukat parasını aradan çıkarmak için böyle bir yol denediler. Avukat parasının tamamının ödenmesini istediler. Bu konuda tüketicilerden yoğun şikayet aldık. Halen bu uygulama devam ediyor.'

Ağustosu da görelim

 Bankalar Birliği Başkanı Ekrem Keskin, şu ana kadar başvuran kişilerin temmuz ayına ait olarak değerlendirildiğini belirterek, bu aşamada 'az veya çok başvuru oldu' demenin yanlış olacağını söyledi. Keskin, “Bu yüzden 5 Eylül'de açıklanacak olan ağustos ayına ait başvuru taleplerini görmek daha doğru olacaktır” açıklamasında bulundu.

Harman kalkmadı afta süre uzatılmalı

TESK Başkanı Bendevi 3.1 milyar liralık kredi kartı borcunun sadece yüzde 8'lik bölümünün yeniden yapılandırıldığını belirterek “Harmandaki hasat toplanıp paraya çevrilmediği için beklenilen yapılandırma istenilen seviyeye ulaşmadı. Süre mutlaka uzatılarak zor durumdaki insanların başvurması sağlanmalı” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89