• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Kanal İstanbul: ÇED raporu komisyondan geçti, İBB protokolden çekildi

Kanal İstanbul: ÇED raporu komisyondan geçti, İBB protokolden çekildi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporunu kabul ederek, 10 gün süreyle halkın görüşüne açıldığını duyurdu.

Ekrem İmamoğlu ise “Hangi ÇED raporu?” diyerek kendilerinden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekildiklerini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul projesi ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi.

“İstanbul ili Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir ilçesine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kanal İstanbul (Kıyı Yapıları [Yat Limanları, Konteyner Limanları ve Lojistik Merkezler], Denizden Alan Kazanımı, Dip Taraması, Beton Santralleri Dâhil) projesi ile ilgili olarak hazırlanan son şekli verilen ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir.”

Açıklamada ayrıca halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED raporunun 10 gün görüşe açıldığı belirtildi.

İmamoğlu: Protokolden çekildik

ÇED raporunun komisyonda kabul edildiğinin duyurulduğu saatlerde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan bir açıklama geldi.

Açıklamada, İBB’nin, kendilerinden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekildiklerini açıkladı.

“Bu kadar ciddi bir meselenin (Kanal İstanbul) son derece gayriciddi bir şekilde ele alınmasına 16 milyon adına karşı çıkacağız. Bir araştırma raporunun son cümlesiydi, çok önemli: ‘Ya Kanal, Ya İstanbul’ Bu kadar net, bu kadar önemli bir karar. Herkesin konuşmasını isteyeceğiz. (…) Neyin ihalesini yapıyorsun, hangi ÇED raporundan bahsediyorsun? Bizden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekiliyoruz.”

Erdoğan “yapacağız” demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP ne yaparsa yapsın biz bu projeyi yapacağız” diyerek Kanal İstanbul ile ilgili önümüzdeki haftalarda ihale yapılıp projenin en kısa zamanda başlatılacağını söylemişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “Bu bir rant projesi, hukuki haklarımızı inceliyoruz, Pazartesi’yi bekleyin” diye konuşmuştu.

Kanal İstanbul Projesi’nin geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet vereceğini ve iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekoloji Birliği, “Bu proje, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir” demişti.

Kanal İstanbul projesi

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, başbakan olduğu dönem 2011’de yaptığı bir konuşmada “yeni bir İstanbul” hedefinden söz etti. “Çılgın proje” olarak sunulan bu planın içinde Kanal İstanbul adı da ilk kez duyuldu.

Haliç Kongre Merkezi’nde 2011’de yapılan toplantıda projeye ilişkin temel bilgiler açıklanmıştı.

Buna göre projenin alanı kuzeyde Karadeniz kıyısında eski taş ocakları olarak bilinen alanı kapsarken, doğuda Sarıyer, batıda ise Karaburun’a kadar uzanıyor.

Sarıyer Merkez, Kemerburgaz, Göktürk ve Arnavutköy’deki yerleşimler proje dışında bırakılırken, orman sınırından itibaren ormanın bozulmuş alanları projeye dahil edildi. Tarihi sit alanı olan Sarıyer bölgesi, projenin doğu sınırını oluşturuyor.

Çalışma alanı 33 bin 500 hektar olarak belirlendi ve Arnavutköy, Eyüp ile Sarıyer ilçelerinin sınırlarında yer aldı. Çalışma alanının sınırları içinde toplam nüfusu 41 bin 749 olan 21 köy bulunuyor.

Projenin en önemli ayağı ulaşımda entegrasyondu. Bugün bu projede hedeflenen 3. Köprünün yapımı bitti. 3. Havalimanının inşaatı ise sürüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89