• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

İskender Büyük Veli Küçük mü?

İskender Büyük Veli Küçük mü?
Gerçek adı Musa Uzunlar, ama herkes onu Polat Alemdar’a kafa tutan İskender Büyük olarak tanıyor. Uzunlar, canlandırdığı karakterle ‘derin devleti’ temsil ediyor.

'Kurtlar Vadisi'nin İskender Büyük'ü Musa Uzunlar hayatını ve yeni filmini anlattı.

Gerçek adı Musa Uzunlar, ama herkes onu Polat Alemdar’a kafa tutan İskender Büyük olarak tanıyor. Uzunlar, iki sezondur ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisinde canlandırdığı karakterle ‘derin devleti’ temsil ediyor. 20 Kasım’da ilk sinema filmi ‘Gladio’yla izleyici karşısına çıkacak olan Uzunlar’la filmi bahane edip buluştuk. Ancak Uzunlar biraz sıkıntılıydı, zira İskender ne kadar iddialı bir tipse, kendisi o kadar naif. Ünlü oyuncu kendini anlatmaktan hoşlanmıyor. Bunun nedenini de şöyle açıklıyor. “Rahmetli oyuncu Haluk Kurdoğlu, ‘Oyuncuların çok güzel konuştuğunu söylerler ama ezberlediklerimizden fazlasını bilmeyiz’ derdi. Sonuçta biz repliklerimizle varız...”

Kendinizi anlatmayı sevmiyorsunuz ama İskender Büyük karakterine hayat veren Musa Uzunlar’ın nasıl oyuncu olduğunu merak ediyoruz...

Siz de haklısınız (Gülüyor). Antalyalıyım. Liseyi bitirdikten sonra sadece dolaşmak istiyordum. Buna en uygun mesleğin rehberlik ya da arkeoloji olduğunu düşündüm. Yalnız, ders çalışmadığım için üniversiteyi kazanamadım. Antalya’da tiyatro olmadığı için ona âşık olan biri de değildim. Ama bir gün Devlet Tiyatrosu’nun oyuncu yetiştirme ilanını gördüm ve kendimi tiyatro sahnesinde buldum.

Peki, oyunculuğun nesi sizi büyüledi?

Bedenimde ve ruhumda çok farklı bir tını hissettim. Sahnedeyken “Burada bir şey var” dedim. Geçmişte, filmlerde etkilendiğim karakterin birkaç gün etkisinde kalıyordum. Kendi kendime onları oynuyordum. Demek ki o zaman olmak istediğim yeri anlamamışım. Ailem doktor, mühendis olmamı isterdi. Ama oyuncu olunca, olmamı istedikleri mesleklerin hepsini yaptığımı gördüler. Beni çok desteklediler.

İzleyici kötü karakterleri sevmez ama sizi sevdi...

Bence İskender’in gücünü sevdiler. Görünen yüzünün arkasında idealist bir tarafı da var. Ayrıca, esprili bir adam... Karısını öldürmesine rağmen, kadınlara karşı nazik, sevgilisine “İnci tanem” diyor.

Şöhretle 50 yaşında tanışmak hayatınızı nasıl etkiledi?

Göz önünde olmayı sevmeyen biriyim. İşimi yaptıktan sonra hayatımı sürdürmeyi seviyorum. Ama televizyon ve sinema gibi bir şeyin içine giriyorsanız popülerliği kabul etmek zorundasınız. Şimdi herkes bana “İskender” diyor. Sokakta yüz kişiyle fotoğraf çektirmek zorunda kalıyorum.

‘Gladio’ sizin ilk sinema filminiz. Dizide oynadığınız bir karakterle sinemada olmak avantaj mıydı?

Film benim için sürpriz oldu, ama öte yandan da film İskender’i anlamama yardımcı oldu. Çünkü dizide tanıdığınız İskender’le, filmdeki İskender arasında farklar var. Seyirciler İskender’in neden böyle bir adam olduğuna ‘Gladio’nun penceresinden bakacaklar.

Bu filmde ne izleyeceğiz?

İskender’i ilk defa kendini savunurken göreceğiz. ‘Gladio’ filmi şimdiye kadar yapılmamış bir tarz. Gazetecilerin ve siyasetçilerin de ilgisini çekecek. Kesinlikle yılın ses getiren filmlerinden biri olacak.

Filmde en çok sizi ne zorladı?

İskender’in gençliği açıkçası beni çok yordu. Dağlarda koştum, atladım, çatıştım. Gençken daha hızlı konuşuyor İskender. Onu dengelemek vakit aldı. Şimdi İskender ağır ağır konuşuyor, çünkü İskender ‘büyük’ ama yorgun. (Gülüyor)

Filmde “Size Gladio’nun ikinci adamını açıklayacağım” diyorsunuz. Neden birincisi değil?

Çünkü birincinin önemi yok. John ya da Jack fark eder mi? Onu bulup mahkemeye çıkaramazsınız. Kendi ülkenizdeki ismi tespit edersiniz. İskender de ‘Gladio’nun çok küçük bir parçası olduğunu öğreniyor. Bu filmle aslında İskender’in küçük, ‘Gladio’nun çok büyük olduğunu göreceğiz.

Geçen yıl ‘Muro’ filmi çekildi ve ardından Muro dizide öldü. Şimdi size film çekiliyor. Bu, sizin de öleceğiniz anlamına mı geliyor?

Mustafa Üstündağ’la karşılıklı oynama şansını kaybettiğim için üzgünüm, ama her karakterin bir başı ve sonu var. İskender’in de sonu bir gün gelecek.

İskender’e nasıl bir ölüm yakışır?

Senaristler Tanrı’dan sonra kader yazma hakkına sahip kişilerdir. Benim için hiç önemli değil; nasıl öldüğü İskender’i ilgilendirir.

Boğaz'ı yüzerek geçmişsiniz. Peki, sıradaki eyleminiz ne?

Hayatı herkes gibi yaşıyorum. Arkadaşlarımla beraber oluyorum, müzik dinlemekten keyif alıyorum. Okuyorum ve geziyorum. Boğaz’ı yüzerek geçmek istedim ve yaptım. Şimdi paraşütle atlamayı hedefliyorum. Dünyayı sadece yaşadığımız şehir sanıyoruz. O nedenle gelişmemiş ülkeler dikkatimi çekiyor. Şimdi Afrika'yı gezeceğim.

Hayatta nasıl bir iz bırakmak istiyorsunuz?

Oyunculukta başarılı olmuş bir adam olarak hatırlanmak istiyorum.

'AŞK BANA ENERJİ VERİYOR'

İskender kadınlara karşı nazik biri... Peki ya Musa Uzunlar?

Elimden geldiğince kadınlara iyi davranıyorum. Zaten kötü davranırsam kadınlar bana dersimi verirler.

Nasıl dersler verirler?

Onlar bulurlar bir yolunu. (Gülüyor)

Peki ya aşkla aranız nasıl?

Aşk başımızdan hiç eksik olmasın, çünkü o olmazsa biz de olmazdık. Aşk insanı genç, taze tutan bir enerjidir. Ben aşka bir kelime olarak değil, duygu olarak bakıyorum. Bana enerji veriyor.

Çok naif görünüyorsunuz ama serseri bir ruhunuz da var. İçinizde kaç Musa yaşatıyorsunuz?

Mevlânâ “Bir ben var bende benden içeru” demiş. Ben de “Bin ben var bende benden içeru” diyorum. Hepimiz özümüzde yaşadıklarımızın toplamıyız.

Dizide kızınızı oynayan İpek Karapınar’la öpüşme görüntüleriniz gündeme oturdu. Aranızda bir ilişki yaşandı mı? Özel hayatım hakkında konuşmayacağım. Ama kendisi aynı dizide rol aldığım oyuncu arkadaşımdır.

'İSKENDER ASLINDA ÜSTEĞMENİM'

Diziye girdiğinizden beri iddia edilen bir şey var; İskender Büyük aslında Veli Küçük mü?

Veli Küçük ya da başka biri olması beni hiç ilgilendirmiyor. Ben Veli Küçük’ü değil, İskender Büyük’ü oynuyorum. Bende ne görüyorsanız, aklınıza kim geliyorsa, demek ki İskender’in düşünceleri o kişilerde de var. Ben İskender’i oluştururken askerdeki üsteğmenimi kullandım. İskender’in ruh hali, duruşu ve konuşması ona çok benziyor. İskender benim bile kendimden çıkmasını beklemediğim kadar iddialı bir karakterdi. Ama oldu, ben İskender’le kendimi aştım...

GLADIO'NUN HİKAYESİ

İskender Büyük, derin devlet adına sayısız eylemde bulunmuş emekli bir istihbaratçıdır. Karalık geçmişi nedeniyle sanık sandalyesine oturduğunda, yanında baronun gönderdiği genç ve tecrübesiz avukat Ayşe’den başka kimse yoktur. Yargılanmasına göz yumanlarla hesaplaşmaya karar veren İskender Büyük, tüm bildiklerini anlatmaya başlar. İskender’in işaret ettiği gerçeklerin tek adresi ise Gladio’dur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89