• BIST 9782.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

İnternet ve cepte indirim müjdesi

İnternet ve cepte indirim müjdesi
BTK, telefon hizmetleri ve internette vergi oranının eşitlenmesini istedi. Öneri kabul edilirse cep telefonundan alınan yüzde 25 oranındaki özel iletişim vergisi düşecek.

BTK, telefon hizmetleri ve internette vergi oranının eşitlenmesini istedi. Öneri kabul edilirse cep telefonundan alınan yüzde 25 oranındaki özel iletişim vergisi düşecek.

Farklı teknolojiler ile sunulan hizmetlerin bütünleşmesi Maliye Bakanlığı'nın kafasını karıştırırken, bakanlığın ortaya çıkan her yeni hizmet için yüksek vergi istemesi üzerine harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) telefon hizmetleri ve internette vergi oranının eşitlenmesini önerdi. 

Ulaştırma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı telefon görüşmelerinden alınan yüksek vergilerin düşürülmesi için sıkı bir pazarlığa başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldım ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in telefon hizmetlerinden alınan yüksek vergiler ve yeni hizmetlerde yaşanan kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için biraraya geldiği toplantıya her iki bakanlık bürokratları ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

BTK: VERGİLERİ EŞİTLEYELİM

Toplantıda, BTK, farklı teknolojiler ile sunulan hizmetlerin birbirine geçtiği, farklı hizmetler için alınan farklı vergiler nedeniyle sektörde kafa karışıklığı yaşandığını bildirdi. Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25 Özel İletişim Vergisi (ÖİV) alınmasına karşın sabit telefondan yüzde 15 ÖİV, internetten ise yüzde 5 ÖİV alınıyor. Telefon hizmetini internet üzerinden veren şirketler yüzde 5 ÖİV öderken, telefon hizmeti verenler yüzde 15 ÖİV ödüyor.

İnternet üzerinden web TV hizmetinin internet mi, yoksa haberleşme hizmeti mi olduğu tartışılıyor. Özellikle üçüncü nesil ile internet üzerinden verilen bazı hizmetlerin vergi oranlarında ciddi uçurumlar ortaya çıkıyor. Maliye Bakanlığı, sadece internet bağlantısından yüzde 5 ÖİV alırken, internet üzerinden bazı hizmetlerden yüzde 25 ÖİV istiyor. Bu durum da BTK'nın yeni teknoloji hizmetleri sürekli tanımlamasına neden oluyor. 

Tartışmalara son verilmesini isteyen BTK, "Vergi kaybı olmadan" cep telefonu, sabit telefon ve internetten alınan vergilerin eşitlenmesini teklif etti. Toplantıda bu teklif üzerinde çalışma yapılması kararı alındı. BTK'nın önerisi kabul edilirse; cep telefonundan alınan yüzde 25 ÖİV düşecek. ÖİV'nin eşitlenmesi durumunda internetteki vergi oranı artacak. Sabit telefon hizmetlerindeki verginin de düşmesi bekleniyor.

10 YILDA 23 MİLYAR TL TOPLANDI

1999'da yaşanan deprem felaketlerinin ardından geçici bir süre için konulan, ancak 2004'te sürekli hale getirilen uygulamayla, son 10 yılda 23 milyar 17 milyon liralık Özel İletişim Vergisi (ÖİV) toplandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89