• BIST 10273.99
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 20 °C

IMF'cilerle askerciler aynı kafada

IMF'cilerle askerciler aynı kafada
Prof. Asaf Savaş Akat'ın IMF'yi isteyenleri darbecilere benzetmesi ekonomi dünyasını birbirine kattı.

 Prof. Akat’ın ‘Siyasette askeri vesayet neyse ekonomide de IMF vesayeti odur” sözleri ekonomistler arasında yeni bir tartışma yarattı.

Hem hükümet hem de IMF’den yapılan açıklamalarda yeni bir stand-by’ın olmayacağı netlik kazandı.

Uzun süredir IMF karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen Vatan yazarı Prof. Dr. Asaf Savaş Akat dün yazı yazdığı gazeteye verdiği röportajda IMF lobicilerini siyasette askeri yönetim isteyen kesime benzeterek safları daha da keskinleştirdi. Star gazetesi ekonomi dünyasının önde gelen isimlerine Akat'ın sözlerini sordu..

UĞUR GÜRSES
Benzetme yanlış

IMF ve asker benzetmesi doğru değil. IMF’yle program yapmaya kimse bizi zorlamıyor. IMF’yle anlaşmamayı seçmek siyasi bir seçimdir. Ancak bundan sonra gelecek fonlar sadece kamuya gelir, özel sektörün kredi kaynakları daraldı. IMF’yle program yapmadan da yürünebilir. Eğer daha az büyümeyi seçecekseniz ki öyle oldu, IMF’yle anlaşma yapmazsınız. Ancak ortada bir Polonya örneği var. Esnek kredi kullanılabilirdi ve bu durum uluslararası piyasalara anlatılabilirdi.

SÜLEYMAN YAŞAR

Akat’a katılıyorum

Askerciler ve IMF’ciler aynı şeyi söylüyorlar. Asaf Savaş Akat’a katılıyorum. Türkiye’de seçimle gelen iktidarları IMF’ciler istemiyor, askerler de istemiyor. Asker seçimle gelen Türkiye’yi yönetemez diyor, IMF’ciler de seçimle gelen ekonomiyi yönetemez diyor. Bu statükocuların işi. Gizli amaçları da Türkiye’yi soymak. IMF hiç bir programında silaha bu kadar para harcamayın demiyor. Hep emekliden kesin, öğrenciden kesin, sağlıktan kesin diyor.

MAHFİ EĞİLMEZ
IMF ne düşman ne dost

Akat’ın haklı olduğu taraflar da var. IMF politikaları gerçekten eleştirilmeli. IMF’nin bazı zamanlar aceleci davrandığı, yanlış kararlar verdiği oldu. Hükümetin IMF’yle devam etmeme kararı da doğru. Ama IMF’yi düşman gibi görenler, IMF’ciler diye iki tarafa ayırmak yanlış bence. IMF ile anlaşma yapılmaması için bakılması gereken nokta şu: ‘Kaynak ihtiyacımız var mı, bunu bulabiliyor muyuz’. IMF ne düşman ne de dost.

Akat’ın ses getiren sözleri

1- IMF’CİLERLE ASKERCİLERİN SÖYLEDİĞİ ŞEYLER AYNI

• IMF’cilerin söyledikleriyle askercilerin söyledikleri aynı şeydir. Ne diyor askerciler, “Eğer askeri vesayet olmazsa, askerin siyasetteki özel yetki alanı korunmazsa bu siyasetçiler Türkiye’yi çok kötü yerlere götürür.” Peki IMF’yi savunanlar ne diyor, “Eğer IMF olmazsa bu siyasetçiler Türkiye’yi çok kötü yere götürür, bütçe perişan olur, borç patlar, enflasyon fırlar, ekonomi kabusa gider.” Bu ikisi aynı şeydir. Yani ikisinde de söylenen şey şudur; seçimle gelen siyasetçiler, Türkiye’yi doğru dürüst yönetemez.

2- KRİZ ÇIKARANLARDAN BİRİ IMF

2001 krizini kim çıkardı dediğinizde, sadece Merkez Bankası ve Hazine’yi suçlamak yanlıştır. Bu krizi aynı zamanda IMF’nin aldığı kararlar çıkarmıştır. IMF sonuna kadar krizin içindedir... Mesela Demirbank olayında, küçük bir likidite olayının büyük bir likidite krizine dönüşmesinin altında IMF’nin imzası vardır...

3- IMF’Yİ 2004’TE ATMALIYDIK

• 2004 yılında Erdoğan büyük bir fırsat kaçırmıştır. Onu kim ikna etti bilmiyorum IMF’nin zorunlu olduğuna... Kim ikna ettiyse çok büyük yanlış yaptı bence. Eğer Erdoğan IMF’yi 2004’te atsaydı ve sonra da bu bütçe politikasını uygulasaydı, Türkiye 2008’de kendini kanıtlamış olacaktı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89