• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

IMF: Türkiye 2020'de yüzde 5 küçülecek

IMF: Türkiye 2020'de yüzde 5 küçülecek
IMF, 3,3 olarak öngördüğü küresel büyüme tahminini yüzde 3 daralma olarak değiştirirken, Türkiye'nin yüzde 3 olan büyüme beklentisini ise yüzde 5 daralma olarak revize etti.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) “2020 yılı Bahar Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu” yayımlandı. Raporda sağlık krizinin yarattığı ekonomik etkilerinin bugüne kadar hiçbir ekonomik krize benzemediğinin altını çizen IMF, küresel ekonomi için 2020’de yüzde 3 daralma tahmininde bulundu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN YÜKSEK ORANDA GERİLEME BEKLENTİSİ

IMF, koronavirüs salgınının etkisiyle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüksek oranda gerilemesini, gelecek yıl toparlamasını bekliyor. IMF'in '2020 yılı Bahar Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, bir önceki raporunda Türkiye için bu yıl yüzde 3 olan büyüme beklentisi yüzde 5 küçülmeyle revize edildi. IMF, Türkiye ekonomisinin gelecek yıl yüzde 5 büyümeye döneceğini tahmin ediyor.

IMF’NİN TÜRKİYE İÇİN İŞSİZLİK BEKLENTİSİ 13’TEN 17’YE  ÇIKTI

IMF Raporu’nda ortalama tüketici fiyat beklentisi 2020 yılı için yüzde 12,6'dan yüzde 12'ye revize edilirken, gelecek yıl için beklenti de yüzde 12 olarak açıklandı. IMF, cari işlemler dengesi/GSYH beklentisini bu yıl için yüzde -0,6'dan yüzde 0,5'e revize etti, gelecek yıl beklentisini yüzde 0,2 olarak açıkladı. IMF'in işsizlik oranı için beklentisi ise  bu yıl için yüzde 17,2, gelecek yıl yüzde 15,6 seviyesinde belirlendi. Bir önceki raporda bu yıl için beklenti yüzde 13,8 seviyesinde bulunuyordu.

IMF 2021’DE GLOBAL BÜYÜME TAHMİNİNİ YUKARI ÇEKTİ

"Koronavirüsün yayılmasını engellemek için alınan tedbirler ekonomik aktivitede üzerinde kısa vadede baskı yaratmış olabilirler, ancak bunları insani ve ekonomik sağlık için uzun vadeli yatırım olarak görmek gerekli" ifadelerini kullanan IMF, 2021 yılında ise global büyüme tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 5,8 seviyesine çıkardı.

"BU KRİZ ÖNCEKİ HİÇBİR KRİZE BENZEMİYOR"

IMF baş ekonomisti Gita Gopinath da raporun ön sözünde yaptığı değerlendirmede, "Son Dünya Ekonomik Görünümü raporundan bu yana dünya dramatik şekilde değişti. Bu kriz önceki hiçbir krize benzemiyor. Global ekonomiye ilişkin yaptığımız tahminler salgının izleyeceği patikaya ve yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin etkisine ilişkin cari düşüncelerimizi yansıtıyor. Bu yıl global ekonominin Büyük Bunalım'dan bu yana görülen en kötü resesyona yaşaması büyük olasılık" dedi.

"HİÇBİR ÜLKE SALGINA KARŞI GÜVENDE DEĞİL"

IMF raporunda; salgının etkilerinin üstesinden gelmek için güçlü çok uluslu işbirliğinin zaruri olduğuna dikkat çekilerek, "Ülkelerin virüsün yayılmasının yavaşlatılması, aşı ve tedavi geliştirilmesi alanlarında birlikte çalışmaları gerekli. Virüse tıbbı çözüm bulunana kadar, hiçbir ülke salgına karşı güvende değil" denildi.

EURO BÖLGESİ 7,5 DARALACAK

IMF raporunda, gelişmiş ekonomilerin 2020 yılında yüzde 6,1 daralacağını tahmin ederken, ABD için 2020 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde -5,9'a indirdi. Euro Bölgesi için yüzde 1,3 olan büyüme tahminini yüzde 7,5 daralma olarak değiştiren IMF, Alman ekonomisinin yüzde 7, Fransa ekonomisinin yüzde 7,2 ve İtalya ekonomisinin yüzde 9,1 daralacağı tahmininde bulundu. Japonya'da GSYH'nın 2020 yılında yüzde 5,2 küçüleceğini öngören IMF, İngiltere ekonomisinde ise küçülmenin yüzde 6,5 olacağı beklentisini ortaya koydu. Gelişmekte olan piyasaların ve kalkınmakta olan ekonomilerin ise 2020 yılında sadece yüzde 1 daralacaklarını tahmin eden IMF, Çin ekonomisi için yüzde 6 olan büyümü tahminini yüzde 1,2'ye, Hindistan için yüzde 5,8 olan büyüme beklentisini ise yüzde 1,9'a düşürdü. (Evrensel)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89