• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

IMF: Türk ekonomisi yavaşlayacak

IMF: Türk ekonomisi yavaşlayacak
Resmi tahminler, geçen yıl %4 oranında büyüme kaydeden Türk ekonomisinin bu yıl da aynı oranı koruyacağı yolundaydı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’deki ekonomik büyüme hızının Türk lirasındaki zayıflama, özel tüketim oranlarındaki azalma ve kredi maliyetlerinin artması nedeniyle daha önce tahmin edilenden daha fazla yavaşlayacağını açıkladı.

IMF’in en son yayınladığı küresel ekonomik değerlendirme raporuna göre Türkiye’nin gayrisafi milli hasıla büyüme oranı bu yıl %2.3 olacak ve 2015 yılında %3.1’e yükselecek. Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan değerlendirmede 2014 yılındaki büyüme oranı %3.5 olarak öngörülmüştü.

Resmi tahminler, geçen yıl %4 oranında büyüme kaydeden Türk ekonomisinin bu yıl da aynı oranı koruyacağı yolundaydı.

Ocak ayı sonunda Lira’nın dolara karşı rekor düzeyde değer kaybetmesiyle birlikte Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalmıştı.

Yerel seçimlerden sonra TL’nın tekrar değer kazanmasıyla birlikte faiz oranlarını düşürülmesi gerektiğini savunan Başbakan Erdoğan, AK Parti’nin seçimlerde elde ettiği başarının piyasaları canlandırdığını ve düşük faiz oranlarının yatırımcılar için cazip bir ortam oluşturacağını açıkladı.

Geçen hafta yaptığı bir açıklama ile faiz oranlarının düşürülebileceğinin sinyalini veren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ancak bunun kademeli olarak yapılacağını ve zamanlamasına bankanın karar vereceğini vurgulamıştı.

Enflasyon Oranında Artış

Enflasyon oranlarına da değinen IMF raporu, bu yılki tüketim malları fiyat endeksi enflasyonunun daha önce belirlenen %5.3 oranı yerine, %7.8 olarak artacağı yönünde tahminde bulunuyor ve bu oranın 2015 yılında %6.5’e düşeceğini öngörüyor.

Türk ekonomisi’nin hassas noktalarından biri olan cari işlemler açığının bu yıl %7.9’dan, %6.3’e düşeceğini öngören rapor, 2015 yılında açığın daha da düşerek %6.0 seviyesine ineceğini tahmininde bulunuyor.

Küresel Ekonomi Güçleniyor

Küresel ekonominin giderek daha da güçlendiğine dikkat çeken rapor, geçen yıl %3 olan büyüme oranının bu yıl %3.6’ya çıkacağını ve 2015 yılında da %3.9 olacağını tahmir ediyor.

2008 yılındaki küresel krizin etkilerinin daha kapsamlı ve sağlam şekilde gidedildiğini belirten IMF baş ekonomisti Olivier Blanchard, krizden etkilenen hükümetlerin kemer sıkma politikalarını göreceli olarak gevşetmeye başladıklarını ve yatırımcıların gelecekten daha az kaygılı olduklarını söyledi.

2008 krizinden iyileşme oranlarının ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğinin altını çizen Blanchard, en hızlı iyileşmenin %2.8 ile Amerika’da olduğunu, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da ise bu rakamın %1.7 olduğunu belirtti.

Jeopolitik risklerin arttığına ancak bu risklerin henüz küresel anlamda ekonomik bir etkisi olmadığına dikkati çeken IMF raporu, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in bu yıl %7.5 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89