• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

İmam Hatip'lerde kayıt patlaması

İmam Hatip'lerde kayıt patlaması
Katsayı zulmünün sona ermesinin ardından yoğun bir yöneliş yaşanan İmam Hatip Liselerinde kayıt patlaması yaşanıyor.

Özellikle İstanbul'da mevcut kontenjanın kat kat üstünde talep alan okullar talebi karşılayabilmek için kontenjanların artırılmasını ve yeni binalar açılmasını bekliyor. Bakırköy İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Beşir İstemi, geçen seneye oranla bu sene talep patlaması yaşadıklarını ve geçen seneye oranla kayıt olmak isteyen öğrencilerin iki kat arttığını belirtti. İstanbul İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Mahmut Celal Terzi, “Talepler çok aşırı derecede yoğun” diye konuştu. Üsküdar İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Muharrem Tabanlı da, katsayı zulmünün kaldırılmasının ardından yurdun dört bir yanından kayıt için talep geldiğini söyledi.

Katsayı zulmü sonra erince, İmam Hatipler bir anda parladı. Büyükşehirlerde ve Anadolu'da adeta öğrenci patlaması yaşayan İmam Hatip Liseleri, kontenjanlarının 2–3 katı talep alıyorlar. Özellikle İstanbul'da bulunan meşhur İmam Hatip Liseleri yoğun talep karşısında öğrencilerini mağdur etmemek için yeni yerlere ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyorlar.

BU SENE E-OKUL SİSTEMİ İMAM HATİPLERDE DE UYGULANDI

İstanbul İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Mahmut Celal Terzi, “Daha önce normal liselerde uygulanan 'E-Okul' sistemi bu sene ilk defa İmam Hatip Liselerinde de uygulanıyor. Bu yüzden okula kayıt yapmaya gelen veliler, durumdan haberdar olmadıkları için okula kayıt yapmak istemediğimizi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kota koyduğunu düşünüyorlar. Ama bu şekilde değil. 'E-Okul'un sonuçları 4 Eylül tarihinde açıklanacak. Buna göre sistemde tercih yapan öğrenciler, bu tercihlerinden hangisinin kabul edildiğini görüp ona göre okuluna giderek 7 Eylül'den itibaren kayıt yaptıracaklar” diye konuştu.

“TALEPLER YOĞUN, KATSAYININ PAYI BÜYÜK”

Terzi, katsayı zulmünün kaldırılmasının ardından yoğun bir talep gördüklerini belirterek, Açık lisemizde de kontenjanı 250 kişi olarak belirledik. Hemen doldu. Biz bunu 2 bin 500 yapsaydık eminim ki bu da dolardı. Talepler çok aşırı derecede yoğun. Katsayının kaldırılması da bunda büyük rol oynadı” dedi.

“YENİ İMAM HATİPLERE İHTİYAÇ VAR”

Bakırköy İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Beşir İstemi, geçen seneye oranla bu sene talep patlaması yaşadıklarını ve geçen seneye oranla kayıt olmak isteyen öğrencilerin iki kat arttığını belirtti. İstemi, “Şu anda binden fazla kayıt için talep var ama maalesef okulumuz bu kadar talebi karşılayacak kapasitede değil. Biz ancak bu talebin dörtte birini karşılayabiliriz. Çünkü binamız yetersiz, yeterli dersliğimiz, sınıfımız yok. Bu şartlarda fazla öğrenci almak ancak eğitimin kalitesini düşürür. Katsayı yasağının kalkmasının ardından ÖSS'de başarılı olan öğrenciler de artık İmam Hatipleri tercih etmeye başladılar. Şu anda özellikle İstanbul'da yeni İmam Hatiplere ihtiyaç var. Çünkü eldeki binalarla gelen taleplerin karşılanması mümkün değil” şeklinde konuştu.

“OKULDA YER KALMADI, YENİ SINIFLAR AÇIYORUZ”

Üsküdar İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Muharrem Tabanlı da, katsayı zulmünün kaldırılmasının okul kayıtlarına direkt olarak etki ettiğini söyledi. Yurdun dört bir yanından okulda eğitim görmek için talepler geldiğini ifade eden Tabanlı, şöyle konuştu: “Bırakın İstanbul'u, Türkiye'nin dört bir yanından bile talep alıyoruz. Erzurum, Sinop ve Malatya'dan arayıp burada okumak istediklerini söylüyorlar. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Geçen sene 1100 öğrenci vardı. Şu anda okulumuz tadilatta, 14 tane yeni sınıf açıyoruz. Bu da yeterli değil. Talepler o kadar yoğun ki yeni okul binasına ihtiyacımız var. Katsayı zulmünün kaldırılmasının da taleplere kesinlikle büyük etkisi oldu.” Kontenjanı 240 olan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi de kontenjanının tamamını doldurmuş durumda. Aynı şekilde Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi de kontenjanının tamamını şimdiden doldurdu. Güngören Anadolu İmam Hatip Lisesi de 150 kişilik kontenjanını doldurdu.

LAİKLERİN AĞIZLARININ SAKIZLARI DA YOK ARTIK!

İmam Hatiplilere bir sevindirici haber daha… Katsayı kararının ardından İmam Hatiplilere bir iyi haber de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) geldi. Yeni yönetmelikle İmam Hatip Liselerinin amacına ilişkin ifade değiştirildi. Yeni ifade şöyle: “İmam Hatipler hem mesleğe hem de yüksek öğretime hazırlık yapar.” 31 Temmuz 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile 1972 tarihli 'İmam Hatip Okulu İdare Yönetmeliği'nde yer alan İmam Hatip Liselerinin 'amacına' ilişkin ifadelerde de değişikliğe gidildi. İmam hatip liselerinin 'din adamı' yetiştirdiğine dair vurgu çıkarıldı. Yeni yönetmelikte İmam Hatiplerin 'hem mesleğe hem de yüksek öğretime' hazırlayıcı programlar olduğu vurgulandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89