• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

İllerin işsizlik riski hesaplandı

İllerin işsizlik riski hesaplandı
Türkiye'de işsizlik riski en yüksek iller Bartın, Kastamonu ve Muş olarak belirlendi. İşsizlik riskinin en düşük kaldığı illerin başında ise İstanbul, Bilecik, Edirne ve Antalya geldi.

Güneydoğu'daki iller ise sıralamanın ortalarında yer aldı. Araştırmayı yürüten öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tatlıdil bu duruma ilişkin ''Buralarda iş bulma umudu olmadığından, mesela Siirt'teki bir işsiz, iş aramak için Siirt'teki İşkur şubesine gitmiyor, Ankara, İstanbul, İzmir'deki İşkur bürolarına başvuruyor ya da hiç başvurmuyor'' dedi.

Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tatlıdil ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünde (İŞKUR) görev yapan Barış Özgürlük, ''çok kriterli karar verme yöntemi'' kullanarak, 81 ilin işgücü piyasası açısından risk oranlarını hesapladı.

''İşgücü Piyasasında İllerin İşsizlik Risklerinin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Belirlenmesi'' başlıklı araştırmada, Ocak 2008-Ocak 2009 dönemi İşkur ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileri esas alındı.

Risk oranı tespitinde, uzun süreli işsizlik, gençlerde işsizlik, düşük eğitimli işsizlik ve tazminat başvuruları kullanıldı. Bu değişkenlerin riske etkisi sırasıyla yüzde 49, yüzde 27, yüzde 15 ve yüzde 9 olarak kabul edildi.

Prof. Dr. Tatlıdil, ''Önem dereceleri tamamıyla bizim kendi değer yargılarımızla verilen önemdir. Burada çok kriterli karar vermeyle, subjektif bir takım düşüncelerle hareket ediyoruz. Başka biri tam tersini yapabilir'' dedi.

Soru üzerine, bu konuda ulusal ve uluslararası çalışmalarda paralel bir derecelendirmenin esas alındığını, ancak yurtdışındaki çalışmalarda işyeri sayıları gibi farklı değişkenlerin de dahil edildiğini, Türkiye'de bu veriler sağlıklı olmadığı için araştırmada kullanmadıklarını söyledi.

Çalışmada teknik bir hata bulunmadığını belirten Tatlıdil, ortaya çıkan verilerin sağlıklı olup olmamasının, İşkur verilerinin sağlıklı olup olmadığına bağlı bulunduğunun altını çizdi.

EN YÜKSEK RİSKLİ BARTIN, EN AZ RİSKLİ İSTANBUL

Araştırmaya göre, ''analitik hiyerarşi süreciyle'' yapılan sıralamada, Bartın en yüksek riskli il olarak belirlendi. Bartın'ı, Kastamonu, Muş, Kütahya, Çankırı, Sivas, Artvin, Şanlıurfa izledi.

En az riskli illerin başında ise İstanbul geldi. Sırasıyla Bilecik, Edirne, Antalya, İzmir, Iğdır, Denizli, Ankara en düşük işsizlik riskine sahip iller oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki iller listenin ortalarında yer aldı. Prof. Dr, Tatlıdil, buna ilişkin, ''Sebebi şu? Buralarda zaten iş bulma umudu olmadığı için, dikkat çekmemiş. Mesela Siirt'teki bir işsiz, iş aramak için Siirt'teki İşkur şubesine gitmiyor, umudu yok, Ankara, İstanbul, İzmir'deki İşkur bürolarına başvuruyor ya da hiç başvurmuyor'' diye konuştu.

Tatlıdil, genel olarak tabloyu yorumlarken de Bartın, Kastamonu, Muş gibi illerde imalat yapan küçük işletmelerin yoğun yer aldığını, krizin en fazla bu kesimi etkilediğini söyledi. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin, işletme sermayeleri sayesinde ayakta kalabildiğini, ancak küçük işletmelerin kriz sürecine fazla dayanamadığını kaydetti.

Riskin düşük hesaplandığı İstanbul, Bilecik, Edirne ve Antalya'da da imalat sanayinin yanında hizmet ve tarım sektörlerinin de canlı olduğunu ifade ederek, imalat sanayinin krizden etkilendiğini, diğer iki sektörün bu noktada önem taşıdığını söyledi.

Araştırmaya göre, işgücü piyasasında illerin işsizlik risklerinin analitik hiyerarşi süreciyle sıralaması şöyle:

RİSK ORANI İLLER (Yüzde)
1. İstanbul 37,01
2. Bilecik 38,93
3. Edirne 39,24
4. Antalya 39,31
5. İzmir 40,15
6. Iğdır 42,22
7. Denizli 43,07
8. Ankara 43,71
9. Kırklareli 43,76
10.Hatay 43,77
11.Tekirdağ 43,83
12.Osmaniye 44,09
13.Bayburt 45,21
14.Bursa 45,69
15.Çanakkale 46,16

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89