• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

İhracat beklenti endeksi azaldı

İhracat beklenti endeksi azaldı
İhracat Beklenti Endeksi, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre 17,7 puan azalırken, ithalat beklenti endeksi 3,2 puan arttı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin (DTBA) 2012 yılı 1. çeyrek sonuçları yayımlandı.

 Buna göre, İhracat Beklenti Endeksi, 2012 yılının 1. çeyreğinde, 2011 yılının son çeyreğine göre 17,7 puan azaldı. Geçen yılın son çeyreğinde 115,6 olan endeks, bu yılın ilk çeyreğinde 97,9 seviyesinde gerçekleşti.

 Yılın ilk çeyreği için İhracat Beklenti Endeksini oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek 3 aydaki ihracat beklentisinin, ihracat siparişi beklentisinin ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyinin endeksi azalış yönünde, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyinin ise endeksi artış yönünde etkilediği görülüyor.

 Bununla birlikte, her bir soruya ilişkin yayılma endeksleri, gerek bir önceki döneme, gerekse bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyrediyor.

 Afrika ülkelerine ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat artış beklentisi sürüyor

 Firmaların Afrika ülkelerine ve Türk Cumhuriyetlerine ihracatlarının artış beklentisi güçlenerek, diğer tüm ülke gruplarına ihracatın artacağı beklentisi ise zayıflayarak sürüyor. Avrupa ülkelerine ihracatın azalmasını bekleyen firma sayısında ise yaklaşık 8 puan düzeyinde bir artış var.

 Firmaların sektöre ilişkin ihracatlarındaki, ihracat siparişlerindeki, pazar paylarındaki ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeylerindeki artış beklentileri bir önceki çeyreğe göre azalarak, birim ihracat fiyatlarındaki artış beklentisi ise güçlenerek devam ediyor.

 İthalat beklentisi arttı

 İthalat Beklenti Endeksi'ne bakıldığında ise endeks, 2012 yılının ilk çeyreğinde 2011 yılının son çeyreğine göre 3,2 puan arttı. Geçen yılın son çeyreğinde 101,4 olan endeks, 2012 yılının ilk çeyreğinde 104,6 seviyesinde gerçekleşti.

 İthalat Beklenti Endeksini oluşturan anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ile son üç aydaki ithalat sipariş düzeyinin, endeksi artış yönünde etkilediği, mevcut ithalat sipariş düzeyinin ise endeksi azalış yönünde etkilediği görüldü.

 Öte yandan, son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyi dışında, her bir soruya ilişkin yayılma endeksleri, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyrediyor.

 Firmaların sorunlarının başında enerji maliyetlerinin yüksekliği geliyor

 Avrupa ülkeleri, Diğer Asya ülkeleri ve Amerika ülkelerinden yapılan ithalatın artacağı beklentisi, bir önceki çeyreğe göre zayıflayarak sürüyor.

 Halihazırda normal üstü sipariş düzeyine sahip firmaların yoğunluğu son çeyreklere kıyasla gerileme kaydederken, mevcut siparişlerinin normal altı seviyede olduğunu belirten firma yüzdesi, son beş çeyreğe göre artış gösterdi.

 Firmaların en çok faaliyet gösterdikleri sektöre ilişkin belirttikleri ilk 3 öncelikli sorun, sırasıyla enerji maliyetlerinin yüksekliği, hammadde, ara malı fiyatlarının yüksek olması ve lojistik maliyetlerinin yüksekliği oldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89