• BIST 10157.17
  • Altın 2459.504
  • Dolar 32.277
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 28 °C

Hükümet ile Türk-İş Uzlaşamadı

Hükümet ile Türk-İş Uzlaşamadı
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakanla yapılan görüşmenin sonucunu açıkladı. Kumlu, hükümetin 4-C'yi iyileştirme önerilerini kabul etmediklerini açıkladı.

Neredeyse iki aydır Ankara'nın soğuğunda eylem yapan Tekel işçilierinin gözü bu akşam Başbakanlık'tan gelecek haberdeydi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakanla yapılan görüşmenin sonucunu açıkladı. Kumlu, hükümetin 4-C'yi iyileştirme önerilerini kabul etmediklerini açıkladı.

Kumlu, hükümetin kendilerine 4-C'nin iyileştirilmesi yönünde öneriler getirdiği belirterek "Biz bunu istemiyoruz. Biz arkadaşlarımızın 4-C sistemine geçirilmesini istemiyoruz" dedi.

"4-C'Yİ KABUL ETMİYORUZ"

Kumlu yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi Başbakan'la görüşmemizden sonra, Maliye Bakanı'na bir çalışma yapmasını söylemişti. Bugün 2. kez biraraya geldik. Mehmet Şimşek ve Ömer Dinçer Bey'le. 3 bakanımızla görüştük.

Biz başından beri bu arkadaşlarımızın buranın özelleştirilmesinden dolayı, özlük haklarıyla başka kurum veya kuruluşlara yerleştirilmesini söyledik.

4C kıdem tazminatlarını ödeyelim, izin verelim dediler. Bizim standartlarımıza uymuyor. Uzlaşma yok ve buradan ayrılıyoruz

Önerileri kabul etmemiz mümkün değil.

Biz 4857 sayılı yasaya tabii başka yasaya geçmelerini talep ediyoruz. Hükümet 4 C kapsamını istiyor, bu mümkün değil."

Başbakan Erdoğan geçen hafta, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Tekel işçilerinin durumu ile ilgili çalışma yapma talimatı vermişti.

Hazırlanan rapor bugün Başbakan'a sunuldu. Başbakan da yeniden Tekel işçilerinin temsile eden heyeti çağırdı. Görüşmeler yapıldı ancak Tekel heyeti hükümetin önerisini kabul etmedi.

NEDEN EYLEMDELER?

Tekel işçileri, işyerlerinin özelleştirilmesi nedeniyle özlük hakları ve kamu kurumlarına geçiş hakkı için eylem başlatmışlardı. Hükümet Tekel işçilerinin üretim yapılmayan depolarda iki yıldır çalışıyor gibi göründüğünü belirtip, onları 4-C kapsamına almak istiyor.

Mevzuata göre, devlette kalmayı tercih eden Tekel işçilerinin, 2008 yılı sonunda kamu kurumlarına 4-C’li olarak atanması gerekiyordu. Ancak, sendikaların hükümet üyeleri ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde, Tekel işçilerine, meslek kazandırılması için bir yıl ek süre verildi. Bir başka deyişle, Tekel işçileri bu yıldan itibaren 4-C’li olarak çalıştırılmaya başlanacaktı. Ancak Tekel işçileri mevcut haklarının elinden alınmasına karşı çıkıyor ve bu yüzden haftalardır eylem yapıyor.

4-C NEDİR? 

4-C statüsü ise 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi.

4-C kelimesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4-C kapsamında çalışanların tanımı bu maddede şöyle yapılıyor.

"Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi'nin ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89