• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

HDP’den kayyum açıklaması: “Susmayacağız, durmayacağız…”

HDP’den kayyum açıklaması: “Susmayacağız, durmayacağız…”
HDP, “Susmayacağız, durmayacağız…” başlığıyla yayımladığı yazılı açıklamayla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevlerinden uzaklaştırılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atanan Mızraklı’nın yüzde 63, Türk’ün yüzde 56 ve Özgökçe-Ertan’ın yüzde 53 oyla 31 Mart yerel seçimlerinde belediye eşbaşkanı seçildiği hatırlatıldı.

HDP’li belediye meclis üyeleri ile belediye çalışanlarına yönelik gözaltı operasyonunun da sürdüğü belirtilen açıklamada, “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir” denildi ve eklendi:

“Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır.”

Açıklama şöyle devam etti:

“Kayyımlar döneminde bu 3 büyükşehir başta olmak üzere bütün belediyelerin kaynakları tüketilmiş, bir enkaz geride bırakılmıştır. İçişleri Bakanlığı ve iktidar, Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi, kayyımlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı olmuştur.

“Bu iktidar ve İçişleri Bakanlığı geçmiş kayyım döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını, halkın kaynaklarını çalıp çırpan kayyımların rezilliklerinin ortaya saçılmasını hazmedememiştir. Yerelde de asker ve sivil bürokrasi bu yolsuzluk düzeninden beslendiği için kayyımlar döneminin destekçisi olmuştur.”

HDP’nin açıklamasında “Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır” denilerek söz konusu uygulamaların kabul edilemeyeceği vurgulandı.

“Bu uygulamaları halkımız asla kabullenmeyecektir. Daha önceden olduğu gibi iradesine, seçilmişlerine, partisine sahip çıkacaktır.”

Yapılan açıklamada demokrasi güçlerine de dayanışma çağrısında bulunuldu.

“Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz.”

“Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz” diyen HDP, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89