• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Genelkurmay'dan 'fırkateyn' açıklaması

Genelkurmay'dan 'fırkateyn' açıklaması
Habertürk Gazetesi'nde çıkan "Balığa mı gittiniz?" başlıklı haberin ardından Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı.

 Açıklamada, Türk firkateynlerinin, Somali'de kaçırılan Horizon 1 gemisi kaptanının isteği üzerine Aden Körfezi'ndeki normal görevlerine intikal ettikleri bildirildi. Haberde, iki Türk fırkateyninin, korsanların elinde rehin bulunan Türk gemisini bırakıp gittiği iddia edilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk firkateynlerinin, Somali'de kaçırılan Horizon 1 gemisi kaptanının isteği üzerine Aden Körfezi'ndeki normal görevlerine intikal ettiklerini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk firkateynlerinin Somali'de deniz haydutlarının elinde bulunan Horizon 1 gemisini kurtarmadan çekildiklerine yönelik haberler konusunda bir açıklama yaptı. İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklamada “Bu gemilerimiz, göreve başladıkları tarihten bugüne kadar birçok geminin seyir emniyetinin sağlanması kapsamında başarılı görevler yapmış ve 6 gemiyi deniz haydutlarının saldırılarından kurtarmıştır. Gemilerimiz görevleri süresince uluslararası kuruluşların övgüsünü kazanmıştır. Bu kapsamda; daha önce de kamuoyuna açıklandığı şekilde, gemilerimizin bu başarısı Kore Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı'nın Genelkurmay Başkanı'mıza gönderdiği teşekkür mektubuyla da teyid edilmiştir” denildi.

Bölgede deniz haydutluğu riskinin yüksek olması nedeniyle, bölge içinde seyir etmekte olan gemilerin her türlü pasif tedbirleri alması, gözcülük yapması ve süratli teknelerin gemilere yaklaşması durumunda sürat artırarak sakınmaları konularında ikaz edildiklerini belirten Genelkurmay Başkanlığı, rehin alma olayı ve sonrası gelişmeleri şöyle özetledi:

“-HORİZON-1 08 Temmuz 2009 tarihinde saat 08.13'te deniz haydutlarının saldırısına uğradığını telsiz devresinden rapor etmesi üzerine, bölgede bulunan TCG GEDİZ gemisi, helikopterini derhal olay mevkiine sevk etmiş, ancak, deniz haydutlarının gemiye çıktığı ve 23 Türk personelini rehin aldığı görülmüştür.

-Bunun üzerine, bölgede bulunan diğer fırkateynimiz TCG GAZİANTEP de olay yerine intikal ettirilmiş, kaçırılan HORİZON-1 gemisi yakın takibe alınmıştır. NATO ve CTF 151 komutası altında görev yapan gemiler milli kontrole alınarak kurtarma harekâtına hazır olunduğu ilgili makamlara bildirilmiştir.

-İlgili makamlarca gemide bulunan Türk personelinin can emniyetinin riske atılmaması gerekçesiyle operasyona müsaade edilmemiştir. Konuyla ilgili olarak Sayın Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM tarafından aynı gün “Operasyonda gemi personelinin can emniyetinin riske gireceği yönünde düşünce var. O nedenle şu aşamada operasyon yapmanın uygun olmadığını düşünüyoruz.” şeklinde bir açıklama da yapılmıştır.

- Bununla birlikte gelişmeleri takip edebilmek ve verilebilecek görevleri yapmak üzere iki fırkateynimiz 74 saat süreyle HORİZON-1 gemisini takip etmiştir.

- Deniz haydutları, 09 Temmuz 2009 tarihinde saat 07.13'te HORİZON-1 gemisini Somali kuzeydoğusunda demirleterek takviye almaya çalışmış, bölgede bulunan harp gemilerimizin varlığı nedeniyle, deniz haydutları gemiyi takviye edememiştir. Bunun üzerine, deniz haydutları, HORİZON-1 gemisini EYL/SOMALİ açıklarına intikal ettirmeye başlamıştır.

- HORİZON-1 gemisinin Somali'nin doğusundaki EYL Limanı'na 11 Temmuz 2009 tarihinde intikalini müteakip deniz haydutları ile ilgili firmanın görüşmeye başlamasıyla birlikte kaçırılan gemi kaptanının, personelinin güvenliği gerekçesiyle yapmış olduğu talebe istinaden, fırkateynlerimiz bölgeden ayrılarak Aden Körfezi'ndeki normal görevlerine intikal etmiştir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89