• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 15 °C

Gazetelerden önemli manşetler (17 Kasım)

Gazetelerden önemli manşetler (17 Kasım)
Türkiye'de yayınlanan gazeteler bugün hangi önemli konuları manşete taşıdı. (17 Kasım)

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in açılımı eleştirdiği konuşmasında Dersim katliamını örnek göstermesinin partide yarattığı sıkıntılar bugün Türkiye basınının ana gündemi oldu. Bir çok gazete bu yöndeki gelişmeleri manşetten duyururken, Ergenekon savcılarına gönderilen üçüncü ihbar mektubunun ayrıntıları, yargıya yönelik dinleme iddiaları, Fenerbahçe-Galatasaray basketbol maçında yaşanan olayların perde arkasına yönelik haberler de gazetelerin öne çıkardığı diğer ortak başlıklar oldu.

HÜRRİYET
Güvertede fidye sayımı

Hürriyet manşet haberinde, Aden Körfezinde Horizon-1 gemisini 90 gün rehin tutulan Somalili korsanlara bir buçuk milyon dolarlık fidye ödenmeden önce, hepsi yaşıyor mu diye 23 personelin güvertede toplanıp bir uçaktan sayıldığının ortaya çıktığını yazdı. Haberde, tutulan günlüklerde, “Aysun Kaptanın can yeleğiyle gemiden atılması, korsanların çaylarına uyku ilacı katılması” planları yapıldığı ancak riskli diye bu planlardan vazgeçildiğinin yazıldığı kaydedildi.

- Hürriyet, “Ekonomik kriz Nasa’yı vurdu” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberinde, Nasa’nın bütçe kısıntıları nedeniyle 5 uçuşu daha yaptıktan sonra önümüzdeki 10 yıl boyunca uzaya araç gönderemeyeceği, kısıntının devam etmesi halinde, yeni uzay aracı ARES’leri de tamamlayamayacağı bilgisine yer verdi.

- Sürmanşeti paylaşan “Taciz edildim, parmak yanlıştı” başlıklı haberde, Beko Basketbol liginde Fenerbahçe-Galatasaray maçında yaptığı hareketle olayların fitilini ateşlediği öne sürülen Ayşe Karabulut’un, “Taciz edildim, yüzüme bozuk para attılar ama o hareketi yapmam yanlıştı” dediği kaydedildi.

- “Telekulak’a 7 yıl ceza geliyor” başlıklı haberde, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, TCK’nin bazı maddelerinde değişiklik yapılarak telefon dinleme cezalarının 7 yıla çıkarılacağını, düzenlemenin bir hafta içinde Meclis’e getirileceğini açıkladığı bildirildi.

MİLLİYET
Gandi Kemal Öymen’e karşı

Milliyet, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Dersim açıklamasından dolayı Genel Başkan Yardımcısı Öymen’i “gereğini yapmaya” çağırmasını manşetten duyurdu. Gandi lakaplı Kılıçdaroğlu’nun, “Halkın ne algıladığı önemli, tepki büyüyor. Öymen gereğini yapmalı” dediği belirtilen haberde, Öymen’in de bu sözlere, “Atatürk’e sahip çıkmak suç mu?” diye yanıt vererek istifayı düşünmediği kaydedildi. Haberde, Öymen’in kendisini en çok alkışlayanın Kılıçdaroğlu olduğu açıklamasına, ise Kılıçdaroğlu’nun “Ben o sözleri alkışlamadım” dediği, kayıtlarda da o sözleri değil, konuşmasının bitiminde alkışladığının görüldüğü ifade edildi.

- “Yasal ama hukuk dışı” başlığıyla verilen haberde, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in, dün görüştüğü Cumhurbaşkanı Gül’e, yargı üyelerine yönelik telefon dinlemelerin yasal ama hukuka uygun olmadığını belirterek, “Adalet Bakanlığının yargı üzerinde vesayeti var. Ucu açık dinleme kararı verilemez” dediği bildirildi.

- Sağlık Bakanlığının domuz gribiyle ilgili açıklamasını “Üç gün içinde 13 ölüm daha” başlığıyla duyuran Milliyet, açıklamaya göre, son üç günde yaşanan 13 ölümle birlikte ölenlerin toplam sayısının 73’e ulaştığı, ölümlerin 12’sinin İstanbul, 10’unun Ankara, 10’unun da Konya’da yaşandığını yazdı.

SABAH
Topun ağzında

Sabah, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e yönelik tepkileri taşıdığı manşetinde, Öymen’in partisinde de “istenmeyen adam” ilan edildiğini yazdı. Haberde, Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu’nun istifasını istediği Öymen’den, CHP Genel Başkanı Baykal’ın da rahatsız olduğu ve yakın çevresine “Bu tartışmanın zamanı mıydı şimdi? Sözlerinin istismar edileceğini bilmeliydi” dediği, Öymen’in ise geri adım atmayarak istifa etmeyeceğini söylediği belirtildi.

- Sürmanşetten, “Olay parmağa 11 ifade” başlığıyla duyurulan haberde, Beko Basketbol liginde Fenerbahçe-Galatasaray maçında el hareketi yapan Ayşe Karabulut’la birlikte 11 kişinin ifadesinin alındığı, “Bana bozuk para attılar, sinirle böyle bir hareket yaptım” dediği bildirildi.

- “Telekulağa katmerli ceza” başlıklı haberde Bakanlar Kurulu’nun, telefon dinleme suçlarında cezaları arttırmayı öngören yasa taslağını kabul ettiği bildirildi.

RADİKAL
Güzin Abla’ya asker mektubu

Kimliği açıklanmayan bir subayın, Ergenekon savcılarına gönderdiği üçüncü ihbar mektubunu manşetine taşıyan Radikal, mektuptaki iddiaya göre TSK içindeki cuntanın, irticayla savaşta bir gazetede gençlerin sorunlarını yanıtlayan Güzin Abla’ya “örtünmeye zorlanan kızdan” mektup yazmayı tasarladığını yazdı. Haberde, mektuptaki iddialara göre, cuntacıların kamuoyu oluşturmak için irticai sermayenin dolandırıcılığı, mağdurların hazin hikayeleri, tarikatlardaki yaşan tarzına yönelik hikayeler üretmeyi düşündüğü, irtica ve teröre karşı yapılacak filmler için bütçe oluşturduğu, TSK’nin toplumun en güvenilir kurumu olarak gösterilmesi için sahte anketler düzenlendiği belirtildi.

- “Dinleme cezası artıyor” başlığıyla verilen haberde, Yargıtay santrali ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının dinlendiğinin anlaşılmasıyla patlak veren dinleme krizinde Cumhurbaşkanı Gül’ün devreye girdiği ve dün görüştüğü Adalet Bakanı Ergin ile Yargıtay Başkanı Gerçeker’e, “Yargının zedelenmemesi için herkes hassasiyet göstermeli” dediği, Cemil Çiçek’in ise “dinleme cezalarının arttırılacağını” açıkladığı bildirildi.

- “Gereği bu, görevimdeyim” başlıklı haberde ise, CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu’nun “Yarayı kanattı, gereğini yapmalı” sözlerine Genel Başkan Yardımcısı Öymen’in, “Çok doğru söylemiş, ben de gereğini yapıyorum. CHP’nin görevi Atatürk’e sahip çıkmaktır” yanıtını verdiği kaydedildi.

TARAF
Dersim’in son kurbanı

Taraf, manşetinde, Öymen için “gereğini yap” diyen Kılıçdaroğlu’na parti yönetiminin Öymen’e sahip çıkarak “gereğini yaptığı”nı yazdı. Haberde, Öymen’in dün de geri adım atmayarak, “Mecliste beni en çok o alkışlamıştı, anlamadım”, Mustafa Özyürk’in ise, “Başkanvekilimizin Tunceli’de yaptığı açıklamalar, çevresinden kendisine iletilen üzüntü ve tepkileri yansıtmaktadır” dediği bildirildi.

- Sürmanşetten, “Müebbetlik suç işledik, belgeyi imha edin” başlığıyla duyurulan haberde, Taraf’ın geçen yıl “TSK’nin Türkiye’yi Biçimlendirme Planı” başlığıyla yayınladığı belge üzerine, Genelkurmay Adli Müşavirliğinden bu yıl emekliye ayrılan Ergin Saygun’a gönderilen notta, “Hükümeti yıkmaya yönelik eylemler TCK 312’ye göre ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılır” dediği, bunun üzerine Saygun’un, belgenin imha edilmesi emri verdiği kaydedildi.

- “Atatürk’ün Dersim’i” başlıklı haberde, Atatürk’ün Trabzon’a geldiğinde kullandığı ve şimdi müze olan köşkte bulunan Türkiye haritasında, “Dersim’de (Tunceli) zuhur eden isyanda askeri durumu gösteren taktik işaretler bizzat Atatürk tarafından çizilmiştir” diye yazıldığı bildirildi.

AKŞAM
CHP’de yan hasar

Genel Başkan yardımcısı Öymen’in Dersim benzetmesiyle başlayan parti içi tartışmaları manşetine taşıyan diğer bir gazete de Akşam oldu. Öymen’in Dersim isyanı sırasında ölen masumlar için NATO tabiriyle “yan hasar” demesinin partiyi karıştırdığı belirtilen haberde, Kılıçdaroğlu’ndan sonra İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in de istifa istediği, Öymen’in ise geri adım atmayarak, “Ben Atatürk’ün isyancılarla müzakere etmediğini söyledim, bunun neresi yanlış? Evet, gereğini yapacağım, Atatürk’ün icraatlarına, Cumhuriyete sahip çıkacağım” dediği duyuruldu.

- “Sivil toplum andıcında Çiçek imzası” başlığıyla verilen haberde, üçüncü ihbar mektubunun ekinde yer alan Dursun Çiçek imzalı bir belgede, AB ve ABD yardımı alan dernekler için “güçlü ülkeler tarafından kullanılmakta” denildiği, şemada bazı liberal aydınlar ve tanınmış kişilerinde olduğu kaydedildi.

- “Günde 2.500 kişi işsiz kaldı” başlıklı haberde, işsizliğin yüzde 13.4’e yükseldiği, 3 buçuk milyona ulaşan işsizler ordusuna, son bir yılda 927 bin kişinin daha eklendiği duyuruldu.

YENİ ŞAFAK
Dersim depremi

Bir çok gazete gibi Yeni Şafak da, Öymen’in Dersim’e ilişkin açıklamalarının parti içinde yarattığı rahatsızlığı manşetten gördü. Açılıma karşı Dersim katliamını örnek gösteren Öymen’e karşı bayrak açan Alevilerin partisi sarstığı belirtilen haberde, Kılıçdaroğlu ve İstanbul il Başkanı Tekin’in Öymen’in istifasını istemesinin Baykal’ı zor durumda bıraktığı, Tuncelililer Federasyonu Başkanı Özkan Tacer’in de CHP’deki tüm Dersimlileri istifaya çağırdığı bildirildi.

- Gazete, sürmanşetten “Mezhebe göre fişlemişler” başlığıyla sürmanşetten duyurduğu haberde, meçhul ihbarcının savcılara gönderdiği mektupta, cuntacıların Çorum’da yaşayanları Alevi-Sünni diye tek tek fişlediğinin ortaya çıktığını yazdı. Haberde, “Jandarma Bölgesindeki Köylerin Demografik Yapısı” başlıklı belgede, Çorum’da 67 köyde Kürtçe konuşulduğu, 215 köyün Alevi, 538 köyün Sünni, 6 köyün ise karışık olarak kaydedildiği bildirildi.

- “Ben de dinlendim” başlıklı haberde ise, yargı mensuplarına yönelik telefon dinleme iddialarını değerlendiren Başbakan Erdoğan’ın, “Beni de hiçbir mahkeme kararı olmadan dinledikleri ortaya çıktı” dediği belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89