• BIST 9710.44
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 11 °C

FIFA'da rüşvet skandalı

FIFA'da rüşvet skandalı
FIFA, isimleri rüşvet skandalına karışan yönetim kurulu üyeleri Amos Adamu ve Reynald Temarii'yi geçici olarak görevden aldı.

İngiliz The Sunday Times gazetesinin, hafta sonu ''2018 ve 2022 dünya kupalarının ev sahibinin belirleneceği oylama öncesinde FIFA Yönetim Kurulu'nun iki üyesi, ABD'li lobiciler gibi davranan muhabirlerimizden rüşvet istedi'' iddiaları üzerine, dün FIFA Etik Komitesi toplandı. FIFA Etik Komitesi Başkanı Claudio Sulser, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, FIFA Yönetim Kurulu üyeleri Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) Başkanı Reynald Temarii ile Batı Afrika Futbol Birliği Başkanı Amos Adamu'nun 30 günlüğüne görevden alındığını söyledi.

Temarii ve Adamu'dan başka, iddialarla ilgisi bulunan eski yönetim kurulu üyeleri 4 faal FIFA çalışanının daha görevden uzaklaştırıldığını belirten Sulser, bu isimleri Tunuslu Slim Aloulou, Malili Amadou Diakite, Tongalı Ahongalu Fusimalohi ve Botsvanalı İsmail Bamci olarak sıraladı. Son kararın, 15-17 Kasım tarihleri arasında yapılacak toplantıların ardından açıklanacağını ifade eden Sulser, şike skandalına karışan isimlerin kendilerini savunabilmeleri için uygun ortamı yaratacaklarını, açık duruşma yapmayıp, bu insanların haklarına saygı göstereceklerini söyledi. Sulser, ''Ancak FIFA ahlakını, imajını ve futbolu korumak adına sıfır tolerans göstereceğiz. Futbolculara, profesyonellere, amatörlere ve futbolu sadece eğlenmek adına oynayanlara saygı duymak zorundayız'' diye konuştu. 

Blatter: Futbol için hazin bir gün

FIFA Başkanı Sepp Blatter, dünkü toplantının sonunda, olayla ilgili düşüncelerini, ''Futbol için hazin bir gün'' sözleriyle özetledi. Blatter, FIFA Başkanı olarak görevinin, futbolun itibarını ve birliği, şikeden ve yanlış davranışlardan korumak olduğunu ifade etti. 

2 Aralık tarihinde erteleme yok

Skandalın ortaya çıkmasının ardından, 2018 ve 2022 dünya kupalarının ev sahiplerinin açıklanacağı 2 Aralık tarihinin ertelenmesi gündeme gelmişti. Söz konusu tarihte bir değişiklik olmayacağını belirten FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, ''2018 ve 2022 dünya kupaları için ev sahipliği süreci zamanlama açısından mükemmel yürüyor. Ev sahibi ülkenin açıklanacağı tarihin ertelenmesi gibi bir durum söz konusu değil'' dedi. 

Olay

The Sunday Times, ABD'nin adaylık sürecinin lobi faaliyetlerini yürüten yetkililer gibi davranan muhabirlerinin, 2018 Dünya Kupası ev sahipliğinde lehte oy kullanmaları için FIFA Yönetim Kurulu üyeleri Amos Adamu ve Reynald Temarii'ye teklif ettikleri rüşvetin kabul edildiğini iddia etmişti. The Sunday Times muhabirleri, önce Batı Afrika Futbol Birliği Başkanı Adamu ile görüşmüş, Nijeryalı Adamu'nun, ülkesinde 4 suni çim saha yapımı için 800 bin dolar talep ettiği, Temarii'nin ise bir spor akademisine finansal destek istediği iddia edilmişti. Fotoğraflarla da desteklenen haberde, Adamu'nun, ''2018 için size oy vereceğim. 2022 için ise başka bir ülkeye söz verdim'' ifadeleri de yer almıştı.

Öte yandan, ABD Futbol Federasyonu Başkanı Sunil Gulati, hafta sonu ABD'nin 2018 adaylığından çekildiğini, 2022 Dünya Kupası adaylığına yoğunlaşacaklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından, 2018 Dünya Kupası'nın Avrupa'da oynanacağı kesinleşmiş, ABD'nin çekilmesiyle İngiltere, Rusya, Hollanda-Belçika ve İspanya-Portekiz'in adaylıkları devam etmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89