• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Faize değil maliyete bakın

Faize değil maliyete bakın
Yıllık bazda yüzde 1.5’lara yakın oranlarda seyreden faiz oranlarının, bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yüzde 0’lı rakamlara indi...

yakın zamana kadar yıllık bazda yüzde 1.5’lara yakın oranlarda seyreden faiz oranlarının, bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yüzde 0’lı rakamlara inmesiyle birlikte bankalar arasındaki faiz farklılıkları da birbirine iyice yaklaştı. Bindeli oranlarla ifade edilen faiz farklarının 4 bin TL’nin üzerindeki aylık taksitler göz önüne alındığında bankalar arasındaki rakamsal farkı da 90 ile 100 TL arasında değişiyor. Uzmanlar, bu nedenle, konut kredisi alırken aylık taksit tutarları yanı sıra, vade uzunlukları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin iyi kurulması ve faizlere ilave olarak ödenen komisyon ve masraflara da dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyarıyor.

Rekabet artıyor

Masraf ve komisyonlar eklendiğinde en düşük faiz açıklayan herhangi bir bankanın faiz oranı aylık ve yıllık toplam maliyette en yüksek orana çıkabiliyor. Burada belirleyici olan bankaların uyguladıkları komisyon ve masraflar. Kimi bankalar faizlerde en düşük oranı açıklarken, kimi bankalar da masraf ve komisyonları düşük tutarak rekabetçi üstünlük elde etmeye çalışıyorlar.

Bu nedenle bankaların faiz yarışında gelecek günler içinde faiz oranlarının yanı sıra komisyon ve diğer masraflar üzerinde de yeni bir rekabetin gündeme gelebileceği belirtiliyor. “En düşük faiz bende” şeklinde özetlenebilecek yarış aynı zamanda bankaların konut kredilerindeki kârlılıklarını da tartışmaya açtı. Bankalar arasında son durum itibarıyla en düşük faiz oranını, Fortisbank aylık yüzde 0.59 ile 12 aylık kredilerde uygularken, 120 aya kadar vadelerde ise faiz oranını yüzde 1.25 olarak açıkladı. 12 aylık kredilerde ilk indirime giden Akbank yüzde 0.99, İş Bankası yüzde 0.67, Finansbank yüzde 0.66, TEB yüzde 0.82, Garanti yüzde 0.81 ve ING Bank da yüzde 0.79 faiz oranlarıyla konut kredilerinde en düşük faiz uygulayan bankalar arasında yer alıyor.

Üç bankada komisyon yok

Şu ana kadar Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi 12 ve 60 aya kadar vadeli konut kredilerinde komisyon almayacaklarını açıkladılar. Dolayısıyla komisyon almayan bir banka ile komisyon uygulayan bir banka arasındaki küçük faiz farkları da, komisyon alınıp alınmamasına bağlı olarak kapanabiliyor. 60 aya kadarki kredilerde komisyon almayan bu üç bankaya Finansbank da dahil. Dosya masrafı olarak adlandırılan harcama ise tüm bankalarda geçerli. Bankaların kredi kullanan müşteriler adına açtıkları dosya masrafı 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerde ise dosya masrafı 1.000 TL ile 2.500 TL arasında farklılık gösteriyor.

Maliyetler değişiyor

Anka’nın bankaların açıkladığı çıplak faiz oranları üzerinden yaptığı hesaplamalar, bankaların kredilere uyguladığı masraf ve komisyonlar da dahil edildiğinde kredinin tüketicilere toplam maliyetinin daha farklı rakamlar ortaya çıkardığına işaret ediyor. Özellikle 12 aylık kredilerde açıklanan faiz oranları ile diğer masraflar dahil edildiğinde ortaya çıkan maliyetler arasında ciddi bir fark çıktığı gözleniyor.

Örneğin 50 bin TL tutarındaki 12 ay vadeli bir konut kredisinde yüzde 0.99 faiz oranı uygulayan bir bankanın masraflar dahil edilince aylık maliyeti yüzde 1.31’e çıkarken, yüzde 0.60’lar civarında faiz açıklayan bir başka bankanın aylık toplam maliyeti yüzde 1.47 olarak gerçekleşiyor.

Akbank ilk sırada

12 aylık kredilerin yıllık bazda maliyetlerine bakıldığında ise bu tablonun biraz daha değiştiği gözleniyor. Bu kategoride yıllık maliyetler yüzde 15.73 ile yüzde 21.35 arasında değişiyor. Aynı değişkenlik 60 ay vadeli krediler için de geçerli. Şu anda 60 ay vade için en düşük oran açıklayan banka yüzde 0.99’la Akbank. Akbank 12 ay ile 60 ay arasındaki tüm vadeler için yüzde 0.99’luk faiz oranı uyguluyor. Diğer bankalarda ise 60 ay vadeli kredilerde bu oran yüzde 1.06 ile yüzde 1.29 arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerin aylık maliyetleri ise en düşük yüzde 1.03 ve en yüksek de yüzde 1.37 olarak hesaplanıyor. Yıllık bazda 100 bin TL tutarlı kredilerde bu rakamlar yüzde 12.32 ile yüzde 16.40 arasında değişiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89