• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Facebook kullanıcısını bekleyen tehlike

Facebook kullanıcısını bekleyen tehlike
Türkiye'de deen fazla ziyaret edilen 2. site olan sosyal paylaşım sitesi facebook, gizlilik sorunlarıyla ilgili yaptığı araştırma sonuçlarını kullanıcılarıyla paylaştı.

Dünyada 350 milyon kullanıcısı olan ve Türkiye'de deen fazla ziyaret edilen 2. site olan sosyal paylaşım sitesi facebook, gizlilik sorunlarıyla ilgili yaptığı araştırma sonuçlarını kullanıcılarıyla paylaştı.

Bilgi Güvenliği şirketi Sophos, Facebook kullanıcılarına gizlilik kurallarını doğru uygulamaları yönünde uyarıda bulundu. Facebook kullanıcıları korunmak için ne yapabilir?

Facebook'un 350 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olduğu ve siteye her gün 700,000 kişinin üye olduğu belirtiliyor.

Facebook kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine ne derecede dikkat ettiğine yönelik yapılan bir araştırmada:

• Kullanıcıların %46'sı tanımadığı kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul ettiği

• Kullanıcıların %89'u doğum tarihlerini paylaştığı

• Kullanıcıların yaklaşık %100'ü eposta adreslerini paylaştığı

• Kullanıcıların %30-40'lık kesimi aile ve arkadaşlarıyla ilgili bilgileri paylaştığı görüldü.

Kimlik hırsızları, bu bilgileri kişilere veya şirketlere karşı suç işlemede kullanabilir. Facebook'ta daha güvenli kullanımla ilgili ipuçlarına ulaşarak; kişisel verilerinizi koruyup, kimlik hırsızlığının önüne geçebilirsiniz.

Tüm bu verilerin işaret ettiği riskler doğrultusunda, Sophos, Facebook kullanırken bilgi güvenliğimizi sağlamak adına neler yapabileceğimiz konusundaki soruları yanıtladı.

Facebook kimliğinin çalınmasının tehlikeleri nelerdir? Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

2009 sonlarında Sophos, Facebook kullanıcılarının kişisel verilerini çalmanın ne kadar kolay olduğuyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. İki sahte Facebook hesabı açılarak, rastgele kullanıcılara arkadaşlık teklifleri yapıldı. Kullanıcıların %46'sı arkadaşlık isteklerini kabul ederek, onlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmanın yolunu açıyordu.

Kullanıcıların yirmili yaşlarda olanları (%89), profillerinde doğum tarihlerini paylaşıyordu. Neredeyse tüm kullanıcılar e-posta adreslerini ve kullanıcıların yarısı ise adres bilgilerini paylaşıyordu. Bir kimlik hırsızının elinde bu değerli bilgiler kolayca kötü amaçlar için kullanılabilir.

Bu araştırma Facebook kullanıcılarının 2007'de yaptığımız Facebook araştırmasından sonra gizlilik konusunda daha dikkatli olup olmadığını belirlemek için gerçekleştirildi. Araştırmada kullanıcıların %41'i kişisel bilgilerini hiç tanımadıkları kişilerle paylaşmıştı. Sahte Facebook hesaplarımız suçluların bir kişinin şifresini tahmin etmesini; hatta kimliğini kopyalamasını sağlayacak bilgilere ulaşabiliyordu.

Facebook kullanıcıları kendilerini korumak için ne yapabilirler?

Facebook'un gizlilik özellikleri pek çok rakip sosyal ağ sitelerinden daha iyi ancak kullanıcıların çoğu, ya gizlilik özelliklerini dikkatli seçmiyor ya da çevrimiçi gizliliklerini korumayı bilmiyorlar. Daha güvenli facebook kullanımı adlı çalışmamız bilgilerinizin çalınma tehlikesini azaltabilir.

Peki ya Facebook, çalışan verimliliği ve şirketleri nasıl etkiliyor?

Tehlikede olanlar sadece ev kullanıcıları değil. Şirketler ve diğer kurumlar da çalışan bilgilerini çalıp, çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen, sanal suçluların hedefi olabilir.

Bir Sophos anketi çalışanların %50'sinin işyerinde Facebook erişiminin engellendiğini; bunun sadece gizlilik sebebiyle değil aynı zamanda işyerindeki verimliliğin de düşebileceği kaygısıyla yapıldığını ortaya koydu.

Şirketler ayrıca çalışanlarının Facebook'ta şirket imajını zedeleyecek yazı, fotoğraf veya video paylaşmasından kaygılanıyor. Facebook gibi siteler uygun iş amaçları için kullanılabilir ancak yine de sistem yöneticilerinin, şirketlerinden bu tür sitelere erişimin kontrol altında olması gerektiğine inanıyoruz.

Sophos, şirketlerin kullanıcı güvenliğini ve kontrolünü sağlamalarına yardım eden Sophos Web Appliance ile web sitelerine erişimi kontrol etmeyi, kötü niyetli dolandırıcılık uygulamalarını ve virüslü web sayfalarını engellemeyi sağlamaktadır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89