• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Eski Büyükelçi Jeffrey: 'ABD'ye misilleme Türkiye'ye zarar verir'

Eski Büyükelçi Jeffrey: 'ABD'ye misilleme Türkiye'ye zarar verir'
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey Biden'ın neden diğer başkanlardan farklı davrandığı ve bundan sonra iki ülke arasındaki ilişkiler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Jeffrey, Başkan Biden’ın bu konunun yarattığı çıkmazı aşarak artık iki ülkenin önemli konulara odaklanmak istediği görüşünde. Jeffrey ayrıca Türkiye'den gelen misilleme sözlerine karşılık, "Türkiye’nin misillemede bulunması halinde bunun kendisine de zarar vereceği unutulmamalı" dedi.

Jeffrey, Başkan Biden’ın Ermeni Soykırımı'nı tanıması ile bu konunun ilişkilerde yarattığı çıkmazı aşıp önemli konulara odaklanmak istediği görüşünde.

Merkezi Washington’da bulunan Wilson Center’ın Ortadoğu Programı Başkanı olan James Jeffrey, Ermeni soykırımı iddialarının Türk-Amerikan ilişkilerinde tekrar tekrar tartışılmasının herkesi yorduğunu, Biden yönetiminin bu konunun artık ayak bağı olmasını istemediğini belirtti.

"Başkan Biden’ın açıklamasının ardından ABD hükümetinden bu konu özelinde adımların devamı gelmedi" diyen Jeffrey sözlerini, "Ben bu kararı Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin durumu bağlamında değerlendirmiyorum. Bence Biden yönetimi hem Türkiye’nin Taleban ve Afgan hükümetini biraraya getirme çabasında önemli rol oynadığı Afganistan sorunu hem de Ukrayna krizinde Türkiye’nin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördü. Bu sadece Biden’ın başkanlık sıfatıyla yaptığı bir açıklama. Devamında ABD hükümetinin atmış olduğu bir adım yok. Bir kere burada suçlanan Türkiye değil, Osmanlı İmparatorluğu. Osmanlı İmparatorluğu da artık yok" diyerek sürdürdü.

Misilleme konusuna da değinen Jeffrey şunları söyledi:

“Bu Türk hükümetinin ve Erdoğan’ın vereceği bir karar. Türk yetkililerle zaman zaman çalışmış birisi olarak ben şu soruyu sormak zorundayım: Olası bir misillemeyle ne amaçlanabilir? Diğer ülkeleri caydırmak mı? Bunu kabul etmemiş olan kim kaldı? Sanırım sadece İngiltere. Olası bir misilleme diğer ülkeleri caydırmayacaktır. O zaman tırnak içinde ‘ABD’yi cezalandırmanın’ anlamı ne? Biz büyük bir ülkeyiz. Doğrusunu söylemek gerekirse, kendinizi cezalandırmadan bizi cezalandırmak gerçekten zordur.”

Türkiye’nin bir statüko ülkesi olduğunu vurgulayan James Jeffrey, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği üzerinden yakın ilişkilerinin bulunduğunu; Türkiye’nin yüzünün Moskova’ya değil batıya dönük olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89