• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Ergün: 100 bin işletmeye 2,5 milyar lira

Ergün: 100 bin işletmeye 2,5 milyar lira
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalara kredi desteği verileceğini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalara kredi desteği verileceğini açıkladı.3 ayaktan oluşan kredi destek paketiyle 100 bin KOBİ'ye 2,5 milyar lira verilecek. 25 bin limitli kredinin yüzde 75'ini KOSGEB, yüzde 25'ini işletmeler ödeyecek. Güney Doğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren firmalara da işletme başına 300 bin lira kullandırılacak. Selzede KOBİ'lere ise, 100 bin lira 6 ay ödemesiz ve faizsiz kredi verilecek. Kredilerin Kasım başında ödenmeye başlayacağını söyleyen Bakan Ergün, işletmelere 12 Ekim 2009'dan itibaren KOSGEB veri tabanına kayıt olma çağrısında bulundu. Ergün, vergi ve sigorta prim borcu olanların da kredilerden faydalanabileceği müjdesi verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni kredi destek paketini basın toplantısıyla açıkladı. KOBİ'lerin ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmenin itici gücü olduğunu söyleyen Ergün, KOBİ'lerin toplam işletmenin yüzde 99'unu, yatırımların yüzde 62'sini, istihdamın yüzde 88'ini oluşturduğunu kaydetti. "Hükümet olarak bu gerçekten hareketle KOSGEB aracılığıyla bugüne kadar çok önemli destek programları hayata geçirdik." diyen Ergün, 46 bin 888 işletmeye toplam 230 milyon lira çoğu geri dönüşümsüz destek verdiklerini dile getirdi. 2008'den bu yana kredi faiz destek kapsamında makine teçhizat kredisi imalatçı esnaf kredisi verdiklerini aktaran Ergün, imalat sanayinin yanı sıra hizmet sektöründeki hizmetlerinde KOBİ tanımı içine girmesini sağladıklarını turizm, inşaat, madencilik, ulaştırma, bilgi ve iletişim olmak üzere 13 başlık altında hizmet gösterten işletmelerin devlet kredilerinden yararlanmasının önünü açtıklarını kaydetti.

KADIN GİRİŞİMCİLERE 5 BİN LİRA FAZLA KREDİ

Küresel krizin Türkiye'ye etkisini azaltmak 3 ayaklı yeni destek programını hayata geçirdiklerini dile getiren Ergün, Orta Vadeli Ekonomik Program'da yer alan ve 2009 bütçesine ek yük getirmeyecek bir paket hazırladıklarını söyledi. Desteğin bu yıl sonuna kadar karşılanacağını vurgulayan Ergün, kredinin ilk ayağında 100 bin KOBİ'ye 2,5 milyar liralık kredi hacmi oluşturulduğunu dile getirdi. İşletme sermayesi olarak yeni bir finansal destek sağlayacaklarına işaret eden Ergün'ün verdiği bilgiye göre, KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelerin yararlanacağı kredinin yüzde 75'ini KOSGEB yüzde 25'ini işletme karşılayacak. İlk 3 ay ödemesiz 12 ay taksitle ödenecek kredinin üst limiti 25 bin lira olacak. Şahıs işletmelerinde kadın girişimci ise kredi üst limiti 30 bin lira olacak. 100 bin işletmenin hepsi 25 bin lira kullanırsa 2,5 milyar lira kullandırılacak. Amaç dışı kullanımda bundan devlet desteklerinden yararlanamayacaklar.

DEMOKRATİK AÇILIMA 85 MİLYON LİRA KREDİ DESTEĞİ

Bakan Ergün, GAP bölgesinde faaliyet gösteren firmalara da makine teçhizat kredi faiz desteği verecekleri müjdesini verdi. İlk 6 ay ödemesiz kalanı 30 ay ödemeli kredinin yüzde 25'in işletmeler yüzde 75'ini KOSGEB karşılayacak. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve GAP illerindeki işletmeler firma başına 300 bin lira kullanabilecek. Demokratik açılımı destekleyecek tarzda olan kredinin toplamda 85 milyona ulaşması planlanıyor.

BİN SELZEDE FİRMAYA FAİZSİZ KREDİ

Kredi paketinin üçüncü ayağının 'acil destek kredisi programı' olduğunu söyleyen Ergün, sel felaketinden zarar gören işletmeleri fonlayacaklarını dile getirdi. Sel felaketi nedeniyle iş yerleri zarar gören ve belgeleyen işletmelere verilecek kredide bir şartın da veri tabanına kayıt olduğunu kaydeden Ergün, "Kredi desteğine yönelik faiz bedelinin tamamı KOSGEB bütçesinden karşılanacak. Faiz uygulaması olmayacak. İlk 6 ay ödemesiz kalanı taksitlerle 24 ay olacak. Azami 100 bin lira olacak kredi tutarı." dedi. Afetten de bin kadar işletme yararlanırsa 100 milyonluk bir kredi hacim ortaya çıkacak. 

VERGİ VE SGK BORCU OLANLAR DA YARARLANACAK

Ergün, KOSGEB kredilerinde KOBİ'lere en çok zorlayan vergi ve sigorta borcu konusunda da kolaylık getirdiklerini söyledi. Ergün, "Vergi ve SGK borcu olanlar bu kredilerden mahsuplaşmayla yararlanabilecekler." diye konuştu. Başvuru yapılacak bankaların önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacağını söyleyen Ergün, cansuyu kredilerinde geri dönüşünde sıkıntı var mı? sorusuna ödeme sıkıntısı çekenlerin yüzde 1 mertebesinde olduğunu yüzde 99'unun ödemeyi yaptığını dile getirdi. Kasım başından itibaren kredinin kullandırılmaya başlanacağını ifade eden Ergün, "Aralık sonuna kadar çok sayıda bankayla anlaşarak kredileri kullanmalarını istiyoruz. 2009 bütçe imkanlarıyla gerçekleşecek çünkü." dedi.

Anlaşmalarda bankalarla ilgili sorun yaşanmayacağını kaydeden Ergün, "Dosya masrafları nedeniyle KOBİ'lerin bu krediden mahrum kalmasını istemiyoruz. Kredi garanti fonuyla ilgili bütün çalışmalar tamamlandı. 13 Ekim'de Ali Babacan ile açıklanacak. Hazinenin katkısı 1 milyar lira olacak." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89