• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

En varlıklı 100 Türk'ün servetleri eridi

En varlıklı 100 Türk'ün servetleri eridi
Global kriz, Türkiyenin en zengin 100 kişi ve ailesini de etkileyerek, servetlerinin yüzde 20'sini eritti.

Küresel krizin şirket değerlerinde yarattığı düşüş, bu yıl "En Zengin 100" listesinde kendini açık şekilde gösterdi. Bankacılar ve araştırma uzmanlarına göre, Türkiye'nin zenginleri de tüm dünya zenginlerinin yaşadığı gibi servetlerinin bir bölümünü kaybetti. Fakat bu "En Zengin 100"deki sıralamanın zirvesinde değişiklik yaratmadı.

Listenin zirvesinde yine 6 milyar doların üzerinde kabul edilen servetleri ile Koç ve Sabancı Aileleri yer alıyor. Onları 5-6 milyar arasında değişen servetleriyle Şahenk ve Ülker Aileleri, 4-5 milyar dolarlık servetleriyle de Doğan ve Tara Aileleri izliyor. Bu yıl listenin alt ve orta sıralarında ciddi bir hareketlilik göze çarparken, listeden çıkan ve listenin yeni konuğu 6 isim ve aile var.

Hisseler düşünce

Ekonomist'in son 5 yıldır gerçekleştirdiği "Türkiye'nin En Zenginleri" araştırmasının bu yılki sonuçları, hisse senetlerindeki düşüş kaynaklı bir servet eritemisi olduğunu gösterdi. Genellikle kağıt üzerindeki fiktif para kayıplarını gösterse de, krizin Türkiye'de de zenginleri etkilediğini ortaya koydu. Ancak bu araştırma paranın gerçek sahiplerinden kuruşu kuruşuna bilgi alınarak yapılmadı. Rakamlar, bankacı ve yatırım uzmanlarından alınan bilgiler, şirket hisseleri, halka açık olanların hisse değerleri, geçmiş birikim, yurtdışı yatırımlar, gayrimenkul portföyleri dikkate alınarak hesaplandı.

Koç ve Sabancı da etkilendi

Bankacılar, servet erimesinin en somut vurgusunu geçen yılki 'zenginlik skalası'na getirdikleri yorumla ortaya koydu ve bu da zenginlerin servetlerinin yüzde 20 civarında eridiği anlamına geliyor. Koç ve Sabancı aileleri de bundan etkilendi. Borsada halka açık hisseleri, geçen yıl bu zamanlara göre değer kazanmış görünse de diğer iş kollarının global krizden etkilenmeleri, ihracatlarının aldığı yara nedeniyle servet erimesinden kaçamadılar. Yine listenin 3, 4, 5 ve 6'ncı sıralarında bulunan Şahenk, Ülker, Doğan ve Tara ailelerinin de global krizde önemli bir servet erimesiyle karşı karşıya olduğu tespit edildi.

Varlıklı yüzde 30 azaldı

Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini'nin hazırladığı Yıllık Dünya Varlık Raporu'na göre, 2009'da Türkiye'de varlıklı kişilerin sayısı yüzde 30 azaldı. Raporda, varlıklı kişiler 'konut ve tüketim kalemleri dışında net aktiflerinin değeri en az 1 milyon dolar olan bireyler' olarak tanımlanıyor. Ultra varlıklı kişiler de yine konut ve tüketim kalemleri dışında net aktiflerinin değeri en az 30 milyon dolar olan bireyler olarak tanımlanıyor.Küresel krizde Türkiye'deki yüksek varlıklı kişiler de payını aldı. Varlıklı kişilerin sayısı 2008'de yüzde 29.2 azalarak 47 bin 600 kişiden 33 bin 700 bine düştü.

KİMLER İNDİ?

Finansbank'ı sattıktan sonra nakit zengini olan Hüsnü Özyeğin, Rusya başta olmak üzere, Romanya, Ukrayna, İsviçre, Hollanda'daki finans yatırımlarının global krizden kaynaklanan etkileri nedeniyle geçen yıla göre 5 basamak geriledi.

Gerçek gücünü perakendeden alan Boyner Grubu'nun bu yıl kriz nedeniyle etkilendiği ve geçen yıl 43'üncü olan sırasının 50'ye geriledi.

Bölünme sonrasında güç kaybeden Ulusoy Ailesi'nin de 50 ve 60'ıncı sırada olan yerlerini Bu yıl 66, 67 ve 68'inci sıralara bıraktığı görüldü. Tabii bu bölünmeden dolayı, listeye bu yıl Alican Ulusoy da girdi.

Sıralamada yer ve kademe kaybeden isimlerden biri de Ali Ağaoğlu oldu. Geçen yıl listede 31'inci sırada ve 1.5-2 milyar TL servetliler skalasında yer bulan Ağaoğlu, krizin konut satışları ve projelerine etkisinden dolayı bu yıl 48'inci sırada yer buldu.

Özel hastane yatırımının yanı sıra yazılı ve görsel basında ortak olmak zorunda kalan Ethem Sancak bu yıl 47'inci sıradan 56'ıncı sıraya gerileyerek dikkat çeken isimlerden biri oldu.

Bu yıl En Zengin 100'e veda edenler de oldu. Hey Group'un sahipleri Bektaş Ailesi, Cüneyt Zapsu, İbrahim Polat, Nevzat Kalkavan, Aşçı ve Uran Aileleri listede yer bulamadı.

KİMLER YÜKSELDİ?

Dünyanın en büyük ikinci makine halısı üreticisi ve 4 yıl önce girdiği mobilya pazarında da hızla büyüyen Gaziantepli Erdemoğlu Ailesi, sıralamaya 87'inci sıradan ve en alt kademe olan 300-500 milyon dolar skalasından giren aile oldu.

Krizde bile giriştiği cesur konut projeleri ile dikkat çeken nakit zengini Sinpaş Holding'in sahibi Avni Çelik bu yıl sıralamada yer buldu. Üstelik Çelik, en alttan ikinci kademe olan 500-750 kademesinde ve 57'inci sırayı aldı.

Bir başka inşaatçı olan Süleyman Varlıbaş, Four Seasons Otelleri'ni satın alan Mesut Toprak, Anadolu 250 araştırmasının lideri Kroman Çelik'in sahipleri Yolbulan ailesi, Aşçıoğlu Ailesi, listenin yeni konukları oldu.

Acıbadem Grubu'nun kurucusu Mehmet Ali Aydınlar, geçen yıl 56'ncılıktan bu yıl 1-1.5 milyar TL servetliler grubuna girerek 43'üncü sırada yer aldı.

İlaç sektöründeki büyüme yüzde 15'i aşınca bu sektörün önemli kuruluşlarından Abdi İbrahim'in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut da, yükselenler arasında yerini aldı. Barut, 57'incilikten 41'inci sıraya yükseldi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89