• BIST 10000.12
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 17 °C

En düşük SSK emeklisi 683 lira alacak

En düşük SSK emeklisi 683 lira alacak
2010 yılının ilk günlerinde ilk gülen kesim 7.5 milyonluk emekliler oldu. Başbakan Erdoğan, emekliye altı aylık 63 ile 101, senelik 74 ile 172 lira arasında zam yapıldığını açıkladı

Hükümet 7.3 milyon emekliye en az 63 liralık iyileştirme zammı yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan emekliye altı aylık 63 lira ile 101 lira arasında iyileştirme yapıldığını açıkladı. Erdoğan, artışın senelik 74 ile 172 lira olduğunu belirtti. AK Parti Grup toplantısında konuşan Erdoğan, SSK, SSK tarım, Bağ-Kur olmak üzere toplam 7 milyon 327 bin 800 emekliyi kapsayan iyileştirmeleri açıkladı.

MAAŞ FARKLARI AZALIYOR

Maaşlara ilk altı ay için düşük alanlara yüzde 20,4 yüksek alanlara yüzde 4,5 zam yapıldığı bilgisini veren Erdoğan, "İlk altı ay 63 lira ile 101 lira arasında artış yaptık. 2010'un tamamında 74 ile 172 lira arasında artış yapıldı" bilgisini verdi. Başbakan Erdoğan, söz konusu artışlarla 601 lira olan en düşük SSK emekli maaşının 683 liraya çıktığını söyledi. 403 lira olan tarım SSK emeklisinin maaşının 480 liraya çıktığını aktaran Erdoğan, 476 lira alan esnafın 555 lira maaş alacağını ifade etti. Başbakan, 306 lira alan Bağ-Kur tarım emeklisinin 380 lira alacağını aktardı.

BİZİ İTHAM SİZLER EDEMEZSİNİZ

"2010'un ilk günlerinde karamsarlık yüklü açıklamalar yapılıyor" diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu 'Türkiye'ye karşı ben nasıl tuzak kurarım' anlayışıdır. Hiçbir zaman milletin cebindeki paraya göz diken iktidar olmadık. Niçin bunlar altı sıfırı birin yanına koydular? Şimdi utanmadan, vatandaşın cebindeki paraya göz dikmekle itham ediyorlar.

MODERN HIRSIZLIKLA NELER YAPILDI...

Bunlar benim TEKEL işçimi, memur kardeşimi seviyordu da niye nemaları ödemediler. Konut Edindirme Yardımı'nı da biz gündeme getirdik. Kayıt bile yapmamışlar, bunlar vatandaşı böyle soyuyor. 5.5 milyon hak sahibine 2.5 milyar lira şu ana kadar ödeme yapıldı. Sen para bastın, modern hırsızlıkla vatandaşın cebindeyi parayı aldın. Asgari ücreti yüzde 214 oranında artırdık."

BEN TEĞET DEDİM DÜNYA ONAYLADI

Erdoğan, 'Ben, 'kriz teğet geçecek' derken; bir temenniyi dile getirmedim, içimden geçeni söylemedim, beklentilerimi ifade etmedim. Tam tersine Türkiye ekonomisinin sahip olduğu gücün, direncin, büyüklüğün farkında olarak bu tespiti yaptım. Benim bu tespitimi OECD, IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlar da paylaşıyor ve 2010'dan itibaren Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacağını teyit ediyorlar' diye konuştu.

TEKEL işçisine: İstismara alet olmayın

Günlerdir eylemde olan TEKEL işçilerine de seslenen Erdoğan şunları kaydetti: "TEKEL işçilerinin eylemini istismar edenlere soruyorum. Siz işçi için, memur için ne yaptınız? İşçiyi bu kadar severdiniz de iktidarda olduğunuz dönemde zorunlu tasarruf, KEY'ler niçin ödenmedi? Ana muhalefet genel başkanı işçilerin arasına gidip sizi ben partimin otobüsüne alırım der mi ya? TEKEL'li işçi kardeşlerimize söylüyorum: Biz meseleye en başından beri iyi niyetle yaklaştık. TEKEL'li işçi kardeşim, ihbar-kıdem tazminatını alıyorsun. Bu parayı bankada ya da başka yerde değerlendir. Bir de 4-C'den alacaksın, geçim konusunda kaybın söz konusu değil. O zaman yapmak istediğin ne? İstismara alet olmayın. Baykal bir zamanlar SEKA'ya da gitti. 'Kimse kapayamaz' dedi, Sayın Baykal git SEKA parkında dinlen de kendine gel."

Yeni istihdam sağlayana prim kolaylığı

Kısa çalışma ödeneğine 2010 yılında da devam edeceklerini belirten Erdoğan, "Ekim sonu itibariyle yeni istihdam sağlayan işverenlerin SSK prim paylarını 2010'da biz ödeyeceğiz" dedi. Konuşmasında krize değinen Erdoğan şunları söyledi: "Krizde bizde tek bir banka bile batmadı. Çünkü çok sağlam bir bankacılık sistemi inşa etmek için mücadele ettik. Ciddi bir zorluk da yaşanmadı. 2008'den bu yana çok daha büyük bir kriz yaşanıyor. Türkiye'de tek bir banka hâlâ batmadı, sıkıntı yaşamadı. Ciddi manada bir denetim mekanizması var. ABD, Japonya, Avrupa ülkeleri işsizlikte tarihi seviyelere ulaşırken, Türkiye'de işsizlik en son yüzde 13.4'te kaldı. Türkiye'de kötümserler hâlâ karanlık bir tablo çiziyor. Krizi istismar etmekte ısrar ederken, dünya otoriteleri krizden en hızlı çıkan ülke olduğumuzu teyit ediyor. 2010 yılında IMF ve OECD'nin büyüme tahmini yüzde 3.7. Bizimse tahminimiz çok mütevazı, yüzde 3.5. Eylül 2008'den beri dünya genelinde 87 kredi notu düşüşü gerçekleşirken, 17 artış oldu. Türkiye de notu artan ülkelerden biri oldu. Türkiye güçlü ekonomik yapısıyla tüm belirsizlik noktalarını aştı ve hedeflerine ulaştı.

İyileştirmelerin maliyeti 3 milyar 42 milyon lira

Yapılan iyileştirmenin maliyetleri hakkında da bilgi veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu iyileştirmelerin kamuya yıllık maliyeti 3 milyar 42 milyon liradır. Bu iyileştirmelerden dolayı kamu harcamalarında meydana gelecek artışın orta vadeli programda kararlaştırılan mali disiplini bozmasına izin vermeyeceğiz, buna göre de tedbirlerimizi aldık. Orta vadeli programı hedeflerinden saptırmayacağız. Bu artışların hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.

Adama sorarlar 3,5 yılda niçin kaçıp gittiniz? diye

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21 banka batarken iktidarda MHP-DSP-ANAP koalisyon hükümetinin bulunduğunu hatırlatarak, '(Çok başarılıydınız da 5 yıl iktidarda kalmanız gerekirken 3,5 yılın sonunda hükümeti bırakıp, niçin kaçıp gittiniz?) diye adama sormazlar mı?' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89