• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Emeklilere müjde!

Emeklilere müjde!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, farklı uygulamalar nedeniyle emekli aylıkları arasında oluşan dengesizliği gidermeye yönelik çalışması emeklileri umutlandırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, farklı uygulamalar nedeniyle emekli aylıkları arasında oluşan dengesizliği gidermeye yönelik çalışması emeklileri umutlandırdı.

Alınan bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla, daha önce pek çok kez başlatılan, ancak sonuçlandırılamayan 'emekli aylıklarının intibakının sağlanması' konusunda yeni bir çalışma başlatıldı.

Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aynı emeklilik koşullarına sahip olmalarına rağmen farklı düzeylerde emekli aylığı alanların durumunu ele alacak ve bu durumu ortadan kaldırmaya yönelik hazırlık yapacak.

Çalışma, emekli aylıklarının tüm emekliler için eşitlenmesini içermiyor. Bunun yerine, çalışma ve prim ödeme koşullarını eşit düzeyde gerçekleştiren kişiler arasındaki aylık farklılığının giderilmesi üzerinde duruluyor.

Kurumun yapacağı çalışma gerekçesi ve maliyetiyle Bakan Ömer Dinçer'e sunulacak. Çalışmaya nihai şeklin verilmesiyle konu Bakanlar Kurulu gündemine getirilecek.

SGK, daha önce de bu konuda bazı çalışmalar yapmış, ancak bu çalışmaların getirdiği maliyet nedeniyle hayata geçirilmediği iddia edilmişti.

İNTİBAK YAPILMIŞ OLSAYDI

Türkiye İşçi Emekliler Derneği (TİED), emekli aylığı belirlenmesinde zaman içerisinde değişen uygulamaların mevcut aylıklara yansıtılması halinde emekliler lehine ortaya çıkacak durumu bir örnekle ortaya koydu.

7 bin 239 gün tavandan prim ödeyip 25 yıl çalışmayla 1996'da emekliliğe hak kazanan ve halen 778,93 lira aylık alan TİED Genel Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri ve Erzurum Şube Başkanı Enver Ağcakale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'dan aynı çalışma süresi ve prim ödeme gün sayısıyla bugün emekli olsa kendisine ne kadar aylık bağlanacağını öğrenmek istediğini söyledi.

İntibakları yapılmadığı için 2000 öncesi emeklilerin aylıklarının bugünkü aylıklara göre son derece düşük kaldığını vurgulayan Ağcakale, aynı çalışma ve prim ödeme koşullarıyla bugün emekli olsa bin 695 lira aylık alacağını öğrenince adeta şoke olduğunu belirtti.

Zaman içerisinde emekli aylıklarında ortaya çıkan adaletsizliğin giderilmesini beklediklerini ifade eden Ağcakale, şöyle konuştu:

'Geçen dönemlerde sürekli değişen emeklilik koşulları nedeniyle aylıklarımız son derece düşük kaldı. Oysa intibaklar zamanında yapılmış olsaydı, bizlerin aylıkları da demek ki yaklaşık şimdikinin 2 katı kadar olacaktı. Bu büyük bir haksızlıktır. Bu haksızlığın giderilmesini ve gerçek aylıklarımızın hesaplanarak ödenmesini bekliyoruz. Bu konuda Sayın Çalışma Bakanımızın bir çalışma başlatmış olması bizleri umutlandırmıştır. Umarız 17 yıldır beklenen intibak yasası çıkar ve emeklilerin mağduriyeti giderilir.'

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan da söz konusu düzenlemenin hizmet ve ödenen prim gün sayıları dikkate alınarak bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89