• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Edebiyat dünyası Frankfurt'ta buluştu

Edebiyat dünyası Frankfurt'ta buluştu
Dünyadaki yayıncıları bir araya getiren ve alanında en büyüğü olan Frankfurt Kitap Fuarı başladı.

. 6 - 10 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan fuara 111 ülkeden 7 bin 500'ün üzerinde yayınevi katılıyor.

 Bu yılki Frankfurt Kitap Fuarı’nı yine pek çok ünlü yazar ziyaret edecek. ABD’nin en önemli yazarları arasında gösterilen Jonathan Franzen, Ken Follett ve Nobel ödüllü iki Alman yazar Günter Grass ve Herta Müller, fuarda boy gösteriyor. Fuar Müdürü Jürgen Boos, bu yıl yayıncılığın geleceğine ilişkin yeni bir konseptle ön plana çıkmayı istediklerini belirtiyor.

Boos, "Farklı iletişim araçlarını bir araya getirmek gibi büyük bir eğilim var. Şu anda pek çok bilgisayarda insanların haber sayfaları ile e-mail hesaplarını aynı anda kullandıklarını görüyoruz. Aynı durumu film ve kitap dünyasının aynı cihazlarda bir arada bulunmasında da görüyoruz; yani aynı cihaz içinde bir alandan ötekine geçebiliyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Okuma cihazlarının etkisi

Fuarda, yeni içeriklerden yararlanan yeni teknolojilerin de ele alınması bekleniyor. Okuma cihazları, cep telefonu uygulamaları, internet platformları giderek daha fazla basılı kitapların yerini alıyor ya da onlarda farklılaşma yaratıyor. Fuarda bununla ilgili tartışmaların da yapılması bekleniyor.

Bu konudaki işbirliği ortağı Federal Almanya Bilişim Ekonomisi, Telekomünikasyon ve Yeni Medyalar Birliği. Birliğin yöneticisi Bernhard Rohleder, "Cihaz satıcıları, ilgiyi cihazlarına çekebilmek için içeriklerden yararlanıyor. Frankfurt Kitap Fuarı da bu içerikleri sunuyor. Dolayısıyla bu, teknoloji branşı için olduğu kadar Kitap Fuarı için de çifte kazanç anlamına geliyor" diyor.

Rohleder, gelecek 10 yıl için bu alanda yüzde 20’lik bir büyüme yaşanacağı tahmininde bulunuyor.

Fuarda ayrıca ilk defa bir Alman okuma cihazının tanıtılması bekleniyor. İnternette elektronik ticaretin öncülerinden sayılan Amazon ise elektronik kitap okuyucusu Kindle'i geciktiriyor, çünkü Alman piyasasında hâlâ telif haklarına sahip değil.

Bedava kullanma eğilimi

Öte yandan yapılan bir araştırma, internet kullanıcılarının dörtte üçünün, dijital içerikler için ödeme yapmaktan kaçındığını gösteriyor. Peki, bu “bedava kullanma" eğilimi engellenebilir mi? Bu, tartışılması gereken, herkesin bildiği bir sorun.

Ancak Jürgen Boos yine de elde bazı fırsatlar bulunduğu görüşünde: "Gösterime girdiğinde büyük gişe rekorları kıran Avatar filmi ile ilgili kitap, bilgisayar oyunu, müzik ve diğer her şey eş zamanlı olarak geliştirildi ve piyasaya sunuldu. İlk kez böyle bir şey yaşandı. Bu da bu konuda farklı düşüncelerin var olduğunu gösteriyor.“

111 ülkeden katılım var

Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl 111 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde yayınevi katılıyor. Fuarda 110 bin yeni kitap yer alacak. Fuarın onur konuğu ise Arjantin olacak. Ve bu konuda fuardan iyi bir haber de var... Arjantin’den tercüme edilmiş 216 yeni kitap geliyor. Daha önce hiçbir misafir ülkeden böylesine bir kültür transferi yaşanmamıştı.

Çocuk kitaplarında da hareketlilik yaşanıyor. Eğitim alanında yüzde 11 oranında daha fazla yayınevi katılıyor. Frankfurt Kitap Fuarı ayrıca, okuma yazma bilenlerin sayısını artırmaya ve insan haklarına yönelik kampanyasına da hız kazandırmış bulunuyor. Fuarın gelecek yılki onur konuğu ise İzlanda olacak.

10 Ekim’e kadar sürecek olan fuarın ilk üç günü sektör temsilcilerine, yazar ve gazetecilere, son iki günü de tüm ziyaretçilere açık olacak. 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye ise fuarda 300 metrekarelik ulusal stant ve 50 metrekarelik çocuk kitapları bölümü ile yer alacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89