• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 13 °C

Dünya basınından manşetler

Dünya basınından manşetler
ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi olarak adı geçen Frank Ricciardone’nin atamasının Cumhuriyetçi Parti tarafından engellendiği açıklanmıştı.

Geçtiğimiz hafta ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi olarak adı geçen Frank Ricciardone’nin atamasının Cumhuriyetçi Parti tarafından engellendiği açıklanmıştı.

FOREIGN POLICY: Ankara’ya atanacak büyükelçiye muhalefetin içyüzü açıklandı

Atamayı engelleyen isim Senatör Sam Brownback, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bir mektup yazarak gerekçelerini açıkladı.

Türkiye’deki laik muhalefet gruplarının eski büyükelçi James Jeffrey’le düzgün bir iletişimleri olmadığı için şikayet ettiklerini belirten Brownback, Ricciardone’nin daha önce çalıştığı ülkelerdeki faaliyetlerinin bu durumun süreceğinin işareti olduğunu söyledi.

Brownback ayrıca Türkiye’nin BM’de İran yaptırımlarına hayır demesinin ve son dönemde İsrail’i sert bir dille eleştirmesinin de Ricciardone’nin onay oturumunda gündeme gelmesini talep etti.

Bu yılın sonunda Senato’dan emekli olacak olan Brownback, Ricciardone’yi Bush döneminde Mısır büyükelçisi olduğu ve 2003’te Irak’taki muhalif grupları güçlendirme açısından kilit bir isim olduğu dönemden beri eleştiriyordu. Brownback mektubunda, Ricciardone’nin Bush yönetiminin Mısır’daki demokrasi yanlısı çabalarını önemsiz gösterdiğini ve işgal öncesi Irak’taki muhalif gruplara güçlü bir yaklaşım gösterilmesini onaylamadığını belirtti.

Bush döneminden bugüne, Afrika’dan Ortadoğu’ya ve Asya’ya muhalif gruplar ABD’nin demokrasi ve insan haklarına bağlılığını sorgulamaktadır. Bu sorular düşünüldüğünde Büyükelçi Ricciardone’nin diplomatik deneyimine rağmen bu dönemde Türkiye için uygun bir isim olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Brownback Ricciardone’yi Kahire’deyken Mısır için askeri olmayan bir yardım fonu oluşturduğu için de eleştirdi. Senatör mektubunda bunun Mübarek hükümetini destekleyecek bir fon olduğunu ve demokrasi ve insan hakları gruplarına daha fazla zarar verdiğini söyledi. Obama yönetimi bugün bile bu yardım girişimini tartışıyor.

BBC: Pakistan’a Dünya Bankası’ndan 900 milyon dolar kredi

Dünya Bankası’nın Pakistan’a selin yaralarını sarabilmesi için 900 milyon dolar kredi vereceği açıklandı.

Yetkililer Pakistan’da selden ölenlerin sayısının 2 bini bulduğunu, zarar görenlerin ise 20 milyon kişi olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler uluslararası yardımların çok yavaş geldiğini belirterek gereken 460 milyon doların sadece üçte birinin toplandığını belirtti.

Pakistan’ın İngiltere Yüksek Komiseri ülkenin toparlanması için beş yıl ve 15 milyar dolara ihtiyaç olabileceğini belirtti.

Sağlık yetkilileri hastalıkların milyonlarca yerinden edilmiş insan arasında hızla yayılabileceğini, 3.5 milyon çocuğun risk altında olduğunu söyledi.

WASHINGTON POST: Temyiz mahkemesi California’daki eşcinsel evlilik yasağının devamına karar verdi

ABD’de federal temyiz mahkemesi California’da eşcinsellerin evlenmesini yasaklayan yankının en azından Aralık ayına kadar yürürlükte kalacağına kanaat getirdi. Bu Çarşamba gününden itibaren evlilik planları yapmaya başlayan yüzlerce çift için bütük bir hayal kırıklığı oldu.

Mahkemesi bu ay başında Bölge Yargıcı Waughn Walker’ın aldığı eşcinsel evliliklerinin geçerliliğinin kabul edilmesini öngören kararını reddetti. Mahkeme aralık ayında konuyla ilgili bir oturum düzenleyeceğini ve tarafların iddialarını dinleyeceğini belirtti.

Temyiz mahkemesinin bu kararı eşcinsel evliliklere yasak getiren Proposition 8 isimli yasayı destekleyen binlerce Californialı seçmeni çok memnun etti. ProtectMarriage.com isimli sitenin avukatlarından Andy Pugno, “Seçmenlerin iradesini bir yargıcın kararıyla geçersiz saymak doğru olmazdı ve halkın seçimlere ve oy verme hakkına duyduğu inancı zedeleyebilirdi” dedi.

THE NEW YORK TIMES: Karzai Afganistan’daki özel güvenlik şirketlerini dağıtmayı planlıyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin sözcüsü Pazartesi yaptığı açıklamalarda, Başkan’ın bu hafta bir kararname imzalayacağını ve ülkedeki özel güvenlik güçlerinin faaliyetlerini sonlandıracağını belirtti.

Ancak ülkedeki güvenlik ağlarının yapısı ciddi anlamda değiştirecek böyle bir hamlenin nasıl hayata geçirileceği bilinmiyor. Afganistan’da çoğunluğu Afgan en az 24 bin özel silahlı muhafız bulunuyor. Bu güçlerin boşluğunun bir anda nasıl doldurulacağı belirsiz.

Karzai uzun bir süredir bu güçlere mensup muhafızların sorumsuz davrandığı ve zarar görmemek için Taliban’a rüşvet yedirdiği yönündeki ABD Kongre Soruşturması ve gazete haberlerinden dolayı baskı altındaydı.

Bazı özel güvenlik şirketlerinin kadroları çok büyük olduğu için yerel hükümetlere karşı bir güç olarak ortaya çıkmaları ya da bu yönetimleri göz ardı etmeleri bile mümkün olabiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89