• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3658
  • Euro 34.9475
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün
Dünyada meydana gelen olaylarla ilgili gazete ve dergilerde yer alan haber, yorum ve analizler...

Financial Times Gazetesi

Financial Times gazetesi, Çin'in Nijerya'ya petrol alanında en az 30 milyar dolarlık yatırıma hazırlandığını ileri sürüyor.

Gazetenin haberine göre, Çin'in üç büyük petrol şirketinden biri olan CNOOK, Nijerya'da üretilen petrolün altıda birini, yani altı milyar varilini almak için Nijeryalı yetkililerle pazarlık yapıyor.

Bazı kaynaklar, Çin'in yatırımının 50 milyar dolara kadar çıkabileceğini kaydediyor. Financial Times, Çin'in petrol alanında Batılı şirketlerle rekabet içinde olduğuna, Nijerya petrollerini alması halinde bu alanda önemli bir mesafe alacağına dikkat çekiyor.

Independent Gazetesi

İndependent, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un konuşmasına birinci sayfadan yer veriyor. Brown, ilkbaharda yapılacak genel seçim öncesi son İşçi Partisi Kurultayı konuşmasında, seçimi bir kuşağın en büyük seçimi olarak nitelendiriyor.

İşçi Partisinin halka umut ve refah önerdiğini söyleyen Brown, muhafazakarların ise kalpsiz olduğunu iddia etti.

Brown, İşçi Partisi'nin dördüncü dönem iktidara gelmesi halinde, yaşlılara bedava bakım önerdi, sosyal davranış bozukluklarına karşı önlem almayı, seçmenlerin milletvekillerini referandumla görevden almalarını sağlamayı vaad etti.

Guardian Gazetesi

Gazetede, İngiltere'de yaşayan Filistinlilerin, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak hakkında uluslararası tutuklama emri çıkartma isteği yeralıyor. Ehud Barak, İşçi Partisi Kurultayında konuşma yapmak üzere Brighton'da bulunuyor.

Filistinli birkaç aileyi temsil eden İngiliz avukatlar, Barak'ın Gazze'de yıl başında düzenlenen saldırıların sorumlusu olduğu gerekçesiyle, Londra'da bir mahkemede yargılanmasını talep etti. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporda da, Gazze'de İsrail'in işlediği suçların, Cenevre Konvansiyonunun ihlali ve hatta savaş suçu boyutuna vardığı belirtilmişti.

Raporda, İsrail'in saldırılarında özellikle sivilleri hedef aldığının ve fosfor bombası kullandığının altı çizilmişti. İngiltere'de 1988 yılında çıkartılan bir yasa, savaş suçu zanlılarının ülkede mahkeme önüne çıkarılmasına olanak tanıyor. İngiltere'de 2005 yılında da Londra'ya giden ve savaş suçu işlemekle suçlanan İsrailli bir general, tutuklanma korkusuyla uçağından inemeden ülkesine geri dönmüştü.

Pravda Gazetesi

Pravda gazetesi, "Rusya İran'a sırtını dönüyor" başlıklı haberinde, Rus-İran ilişkileri mercek altına alınıyor. Haberde, G20 zirvesine ekonomik krizden ziyade İran'ın damgasını vurduğu belirtiliyor.

Habere göre, zirvede İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa, hep birlikte iran'ın Kum kenti yakınlarında gizli bir uranyumu zenginleştirme tesisi inşa etmesini kınadı.

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev de, "tesisin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen inşa edildiğini" söyledi. Pravda, Medvedev'in bir hafta önce Obama ile yaptığı görüşmenin ardından, İran'a ek yaptırım kararı alınmasını destekleyeceklerini açıkladığına dikkat çekiyor.

Uzmanlar, Obama'nın Avrupa'nın doğusunda füze kalkanı kurma projesini rafa kaldırdığından beri, Rusya'nın İran'a sırtını döndüğünü kaydediyor.

New York Times Gazetesi

New York Times gazetesi de, İran'ın gizli uranyumu zenginleştirme tesisinin ortaya çıkmasından buyana, Amerika, İngiltere ve Fransa'nın ortak tavır sergilediğini belirtiyor.

Gazete, bununla birlikte Amerikan, Avrupa ve İsrail istihbaratları arasında, bu tesisin silah üretiminde kullanılıp kullanılmayacağı konusunda görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtiyor.

İsrail istihbaratı'na göre, İran nükleer enerjiyi silahlanma amacıyla kullanmasını öngören programa yeniden başladı. Almanlar, silahlanma programına zaten hiç ara verilmediğini savunuyor, Fransızlar ise Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın elinde, İran ile ilgili açıkladığından daha fazla bilgi bulunduğuna inanıyor.

Amerikan istihbaratına göreyse, İran nükleer silahlanma çabasından 2003 yılında vazgeçti, muhtemelen de bu tutumunu sürdürüyor. Ancak Amerikalılar, İran'ın nihai hedefinin nükleer silah elde etmek olduğu görüşünde.

Angeles Times Gazetesi

Pax Americana'nın Alacakaranlığı başlıklı yorumda, Amerika Birleşik Devletleri'nin süpergüç olma vasfını yitirmekte olduğu savunuluyor. Yorum özetle şöyle: İkinci Dünya Savaşının ardından, dünyanın istikrarı Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlıydı.

Ancak amerika'nın askeri ve ekonomik gücü sönmeye yüz tuttukça, kapitalizm ve küresel güvenlik de tehdit altında. İkinci Dünya Savaşından sonra kurulan sisteme Pax-Amerikana denildi. Şimdi bu sistem sarsılıyor. 2007-2009 krizi bunu iyice hızlandırdı.

Bu jeopolitik denizindeki değişimin göbeğinde, Çin'in ekonomik yükselişi yatıyor. Sistemdeki değişim evrim şeklinde yavaş yavaş değil de, aniden olabilir. Bütçe açığının patlamasıyla enflasyon tetiklenebilir ve dolar çökebilir. Bunu önlemek için Amerika'nın önünde pek de sevimli olmayan seçenekler var.

Obama piyasaya para pompalamak zorunda kaldı. Bu uzun vadede mali istikrarı sarsabilecek bir durum. Amerika doları toparlayabilmek için vergi artışına, bütçe kısıntılarına gidebilir, faiz hadlerini yukarı çekebilir.

Haaretz Gazetesi

Gazete, Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'e yaptığı çağrıya geniş yer veriyor. Habere göre, Amerika İsrail'den Gazze saldırısıyla ilgili güvenilir bir soruşturma başlatmasını istiyor, bunun Ortadoğu barış sürecine katkıda bulunacağını savunuyor.

Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Posner, Cenevre'de yaptığı açıklamada, "İsrail'i, suçlamalarla ilgili kendi içinde bir soruşturma yürütmesi için teşvik ediyoruz. Eğer adil ve uygun bir soruşturma yürütürlerse, bu güven artırıcı bir önlem olarak büyük işe yarar, nihai barış ve adalet amaçlarına hizmet eder" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi raportörü Goldstone da, savaş suçlarının cezasız bırakılmasının, Ortadoğu'da barış umudunun altını oyduğunu kaydetti.

Tehran Times Gazetesi

Tehran Times gazetesi,İran'ın Azadegan bölgesindeki petrol yataklarının yüzde 70'inin Çin şirketine transferi için Lozan'da bir anlaşma imzalandığını okurlarına duyuruyor. Bölgedeki petrol yatakları hisselerinin yüzde 20'si Naftİran şirketine, yüzde 10'u da Japonlara ait.

Proje, iki buçuk milyar dolarlık yatırım öngörüyor. Çin şirketi, bu miktarın yüzde 90'ını finanse etmeyi kabul ediyor. Petrol yataklarının işletmeye açılmasının ardından, tam kapasite çalışmada günde 260 bin varil petrol elde edilmesi bekleniyor.

Tehran Times, bir diğer haberinde de, Kürdistan vilayetinde Vahabilerle bağlantısı olan ve yabancı istihbarat servislerine bağlı teröristlerin yakalandığını ya da öldürüldüğünü duyuruyor.

İran İçişleri Bakanı Muhammed Najar, Sunnilerle Şiiler arasına nifak tohumları saçmak isteyen teröristlerin, geçtiğimiz günlerde iki din adamı ile iki yargıcı öldürdüklerini, güvenlik güçlerinin, bu saldırganların tamamını bularak öldürdüğünü ya da tutukladığını açıkladı. Açıklamada, tutuklananların sayıları 2 olarak verilirken, ölenlerin sayısı hakkında bilgi verilmedi.

Ekathimerini Gazetesi

Ekathimerini gazetesi, Atina'nın kuzeyinde iki okulda bazı sınıfların domuz gribi yüzünden tatil edildiğini duyuruyor.

Gazetenin haberine göre, iki lisede 22 öğrencide H1N1 virüsüne rastlandı. Toplam dört sınıfın öğrencilerinden, beş gün süreyle okula gelmemeleri istendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89