• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Dünya basını 'yerel seçim'i nasıl gördü

Dünya basını 'yerel seçim'i nasıl gördü
Türkiye'deki yerel seçimleri dünya basını da yakından takip etti. Ortak kanı, Başbakan Erdoğan'ın "Kesin, büyük ve kararlı bir zafer" kazandığı yönünde.

Dünya basını, Türkiye'deki yerel seçimleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kesin zaferi' olarak yorumladı.

"Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti" başlığı kullanılan CNN'in internet sitesinde, seçim sonrasında Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmaya yer verildi. Haberde, Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "Türkiye'de demokrasinin zaferi" olarak ilan ettiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın muhalefete sandıkta 'Osmanlı şamarı' atıldığını belirttiği ifade edilen haberde, Türkiye'de yerel seçimlerin Erdoğan'ın gücünün testi olarak görüldüğüne işaret edildi.

"Skandal ve şikayetlere rağmen"

Washington Post'un haberinde "Türkiye Başbakanı'nın partisi yerel seçimlerde birinci parti oldu" başlığıyla, 'yolsuzluk skandalı ve şikayetlere rağmen', AK Parti'nin seçimleri 'rahat biçimde' kazandığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde, "Pazar gününün sonuçları, Başbakan Erdoğan'ın popülaritesinin skandaldan çok az etkilendiğini ve Erdoğan'ın öngörülebilir bir gelecek için iktidarda kalmasına zemin hazırladığını gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

"Kesin bir zafer"

AP'nin haberini kullanan ABC News'da Erdoğan'ın "kesin bir zafer" kazandığı belirtildi.

"Pek gedik açamadılar"

Bloomberg'in haberinde de Başbakan Erdoğan'ın yerel seçimde zafer kazandığı ve 'hainlerin' peşinden gideceğini açıkladığı kaydedildi. Haberde, "Erdoğan'ın iktidarı sırasındaki en kötü siyasi kriz sırasında bile, muhalefet, 2002'de iktidara geldiğinden beri her seçimi kazanan AK Parti'nin egemenliğine pek gedik açamadı" yorumu yapıldı.

"Köşk için zemin hazırlandı"

Wall Street Journal da Başbakan Erdoğan'ın iktidarının referandumu olarak görülen yerel seçimlerden AK Parti'nin 'kesin zaferle' çıktığına vurgu yaparak, bunun cumhurbaşkanlığına adaylık için Erdoğan'a 'zemin hazırladığına' işaret etti.

"Erdoğan açık ara kazandı"

New York Times'ın haberinde de "Başbakan Erdoğan'ın, iktidarına meydan okuyan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmalarına rağmen yerel seçimleri kazandığı" belirtildi.

Haberde, "Seçmenler, Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarına ilişkin bir referandum olarak görülen yerel seçimlerde, AK Parti'ye yeni bir sağlam zafer kazandırdı" değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, sonuçların Erdoğan'ı, cumhurbaşkanlığı için yarışarak veya dördüncü kez Başbakan olmak için partisinin kurallarını değiştirerek iktidardaki zamanını uzatmaya yönelik arayışlara girmeye cesaretlendirebileceği bildirildi.

"Oldukça büyük bir zafer"

Los Angeles Times'ın haberinde de "Yolsuzluk skandalına rağmen Başbakan Erdoğan'ın partisinin yerel seçimleri açık ara kazandığı" belirtildi. Haberde, AK Parti'nin seçimlerde 'oldukça büyük bir zafer kazandığı' vurgulandı.

"Kararlı bir zafer"

Time dergisinin haberinde de yerel seçimlerde AK Parti'nin 'kararlı bir zafer' kazandığı ifade edilerek, bu sonuçların Başbakan Erdoğan'ın son zamanlarda karşı karşıya kaldığı problemlerle baş etmesine yardım edebileceği ifade edildi. Haberde, seçim sonuçlarının Erdoğan'ı ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için cesaretlendirebileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

“Kesin bir zafer”

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, “Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi, yolsuzluk skandalları ve devletin içine sızmış ‘vatan hainleri’ olarak nitelediği kişileri sorumlu tuttuğu güvenlik sızıntılarına rağmen, kendisi için referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor" ifadelerini kullandı.

“Aday olabilir” dendi

İngiltere’de ekonomi ağırlık yayın yapan The Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın, “Verilecek her türlü göreve kendimizi adamaya hazırız" sözlerine dikkat çekerek, ağustos ayında yapılacak ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini okurlarıyla paylaştı.

Cumurbaşkanlığı ya da başbakanlık

Fransa'da uluslararası yayın yapan France 24 ise, haberinde, "Ak Parti güvenoyu olarak görülen yerel seçimlerden galibiyetle çıktı. Seçim sonuçları, cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeye niyetli olan Erdoğan'ın siyasi geleceğini de etkileyecek. Erdoğan, parti tüzüğünü değiştirip başbakanlıkta dördüncü dönemi de hedefleyebilir ifadelerine yer verdi.

Le Monde gazetesi

"Erdoğan, politik olarak hayatta kalıp kalmayacağına oynuyor ve ilk resmi sonuçlara göre, partisi seçimleri açık arayla önde götürüyor..."

Liberation

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır süren yolsuzluk iddiaları ve eleştirilerin ardından, yerel seçimlerde elde ettiği büyük başarısıyla, Türk politikasındaki gücünü teyit etti. Erdoğan, bu başarısının ardından cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimlerde aday olabilir."

“Erdoğan uyardı”

Haberinde Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasını öne çıkaran İsrail gazetesi Haaretz, "Yerel seçimlerde zaferini ilan eden Türkiye Başbakanı , kendisine yolsuzluk suçlaması yöneltenlerin hain olduklarını söyleyerek, bedel ödeyecekleri konusunda uyardı" diye yazdı.

“İktidar testinden başarıyla geçti”

Çin Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı Şinhua ise, "Türkiye Başbakanı Erdoğan ve iktidardaki AKP, büyük yolsuzluk suçlamalarının ardında girdiği yerel seçimlerde iktidar testinden başarıyla geçti" ifadeleriyle Türkiye'deki yerel seçimi takipçilerine aktardı.

AFP

Kilit öneme sahip yerel seçimlerde zaferini ilan eden Başbakan Erdoğan'ın balkon konşmasına yer verildi ve internet sızıntıları kastedilerek, "Türkiye'ye saldıranlar hayal kırıklığına uğradı" sözlerine yer verildi. Çalkantılı sürece rağmen bu sonucun resmiyet kazanması halinde, Erdoğan için geleceğin oldukça parlak olacağı kaydedildi.

Reuters

"Zaferini ilan eden Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, kendisini yolsuzlukla suçlayan ve devlet sırlarını sızdıran düşmanlarının inine gireceğini ve bunun bedelini ödeyeceklerini söyledi."

BBC

İstanbul muhabiri James Reynolds'ın analizine göre, teyit edilmesi Erdoğan üst üste altıncı zaferini, işçi sınıfı ve dindar kesimden aldığı desteğe borçlu olduğu vurgulandı. Haberde, Erdoğan'ın yıllar önce basit ama kaçınılmaz iki gerçeği iyi hesap ettiği belirtilerek, "Bu iki grup Türkiye'nin liberal ve laik elitinden sayıca fazlaydı..." dendi. Haberde ayrıca "Bu son seçimlerde, muhalefetin tek bir hükümet karşıtı oluşum olarak birleşmemesi de Sayın Erdoğan'a yardımcı oldu. Muhalefet artık hükümetin internet ve yargı üzerindeki hakimiyetini daha da artıracak adımlar artmasından korkabilir" ifadeleri yer aldı.

Der Spiegel

Başbakan Erdoğan'ınkendi geleceği için bir referanduma dönüştürdüğü seçimlerden çıkan ilk sonuçların, Erdoğan için zafer anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca, Erdoğan'ın muhtemelen başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığı geçeceği ileri sürüldü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89