• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Dubai'deki kriz bizi doğrudan etkilemez

Dubai'deki kriz bizi doğrudan etkilemez
Bayram öncesinde patlak veren Dubai'nin borç krizi, Arap Emirlikleri'ndeki borsalarda büyük düşüşlere sebep oldu.

Abu Dabi borsası yüzde 8,3, Dubai borsası ise yüzde 7,3 oranında değer kaybetti. Avrupa borsalarında küçük çaplı düşüşler yaşanırken, Asya borsaları günü artıda kapattı. 4 günlük Kurban Bayramı sonrası bugün açılacak İMKB'de Dubai krizinin fazla etkili olmayacağı belirtiliyor.

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, krizin Türkiye'yi doğrudan etkilemesini beklemediklerini söylerken, Dubai'de 2 milyar dolara yakın yatırımı bulunan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, korkulacak bir durumun olmadığını kaydetti. Dubai World'e bağlı Nakheel şirketiyle çalışan AHK Genel Müdürü Haldun Kilit ise işlerinin devam ettiğini, herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.

Bayram öncesinde patlak veren Dubai'nin borç krizi, Dubai ve Abu Dabi borsalarında büyük düşüşlere sebep oldu. Avrupa borsalarında küçük çaplı düşüşler yaşanırken Asya borsaları günü artıda kapattı. 4 günlük Kurban Bayramı sonrası bugün açılacak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Dubai krizinin fazla etkili olmayacağı belirtildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dubai'deki krizin Türkiye'yi doğrudan etkilemesini beklemediklerini söyledi. Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin krize iyi dayandığını belirterek, "Reel ekonomimiz krizden etkilendiyse de Türkiye'nin ekonomisini sağlam temellere oturttuk. Bankacılık sektörünün sağlamlığı ortada. Güçlü gibi görünen ülkeler bile krizden ciddi etkilendi. Dünyadan gelen raporları dikkatle inceliyorum. Ukrayna ve Yunanistan'da da sıkıntılar oldu. Bizim ekonomimiz sağlam olduğu için Dubai'deki krizin bizi doğrudan etkileyebileceğini sanmıyorum." şeklinde konuştu. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Şafak Kavcıoğlu ise Dubai'deki krizin Türkiye piyasalarını doğrudan etkilemeyeceğine dikkat çekerek, "Sınırlı bir düşüş olabilir ama büyük miktarda etki olacağını sanmıyorum. Çünkü Türkiye piyasaları bu ülkelerle doğrudan ilişkili değil." dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai yönetiminin sahibi olduğu Dubai World'ün borçlarını ertelemek istemesi dünya borsalarını tedirgin etti.

Dubai'de borsa haftanın ilk işlem gününü yüzde 7,3 Abu Dabi'de de yüzde 8,3 düşüşle kapattı. BAE Merkez Bankası'nın müdahale açıklamasının ardından Dubai'deki krizin dünya genelinde finansal piyasalara yayılmayacağı umuduyla Asya'da borsalar yükselişle günü tamamladı. Tokyo'da borsa yüzde 2,9 yükselirken, Hong Kong yüzde 3,6 ve Şanghay'da yüzde 2,5 değer kazandı. BAE Merkez Bankası'nın, tüm bankalara ek likidite sağladığını açıklaması Avrupa borsalarındaki kayıpların büyümesini engelledi. Avrupa borsaları da günü küçük çaplı düşüşlerle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi ve Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,05, Fransa'da CAC Endeksi de yüzde 1,11 değer kaybetti. ABD New York Borsası Dow Jones endeksi ise yüzde 0,34 yükselişle kapandı.

Panik yok, yatırımlarımız devam ediyor

Dubai'nin uluslararası bankalara olan borçlarını erteleme talebi, ikinci bir küresel kriz endişesi doğurdu. Dubai'nin finans sıkıntısına düşmesi, bölgede yatırım yapan ve büyük projelere imza atan Türk işadamlarını da yakından ilgilendiriyor. Dubai Şeyhi El Maktum ile iş yapan ve 2 milyar dolara yakın yatırımı bulunan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Dubai'de çok korkulacak bir durumun olmadığını, yatırımlarının devam ettiğini söyledi. Devlete ait Dubai World şirketinin sadece 4 milyar dolarlık borç ödemesini 6 ay ertelemek istediğini belirten Tamince, "Bankalara böyle bir ricada bulundu. Bankalar da 'Nasılsa arkasında Dubai devleti var, Abu Dabi var. Öderler' diye ertelemek istemedi. Dünyada böyle bir panik başladı. Aslında Dubai'nin battığı yok. Borçlarını ötelemek istediler. Bu da çok normal." dedi. Dubai'nin bu işin altından kalkacağından emin olduğunu söyleyen Tamince, kendileri açısından bir sıkıntı olmadığını, dünyaca meşhur Palmiye Adaları'nda 700 milyon dolara mal olan Ottoman Palace Oteli'ni de, ocak ayında açacaklarını sözlerine ekledi. Tamince'nin Ottoman Palace'ın dışında Dubai'de 3 otel projesi daha bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89