• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

Domuz gribinden üçüncü ölüm!

Domuz gribinden üçüncü ölüm!
Konya'da 37 yaşındaki bir kadının domuz gribinden öldüğünü açıkladı. Böylece Türkiye'de domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı, Konya'da 37 yaşındaki bir kadının domuz gribinden öldüğünü açıkladı. Böylece Türkiye'de domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi. İlk ölüm haberi Ankara'dan, ikincisi ise Diyarbakır'dan gelmişti. 

Sağlık Bakanlığı, Konya'da bugün hastaneye kaldırılan 37 yaşındaki bir kadının, domuz gribinden hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, hastanelerde tedavisi sürdürülen ve laboratuvar teyidi pandemik A (H1N1) grip vakası sayısının 16 olduğu, bunlardan durumu ağır olan 3 hastanın yoğun bakımda tedavisinin devam ettiği duyuruldu.

Açıklamada, Konya'da, kronik hastalığı bulunan 37 yaşında bir kadının bugün hastaneye kaldırıldığı ve hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, bu kadından alınan numunede pandemik A(H1N1) virüsü bulunduğu tespit edildi.

Bu ölümle, Türkiye'de pandemik gripten ölen kişi sayısı 3'e yükseldi.

Bakanlığın açıklamasında, 2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Bu kişiler dışında, grip belirtileri ortaya çıkan kişilerin, evlerinde istirahat etmeleri, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan vakaların beklemeden doktora müracaat etmeleri istendi.

Açıklamayı Sağlık Bakanlığı yaptı.

Diyarbakır'da domuz gribinden ölen Beşire Bozkurt'un düşük ve erken doğum şüphesiyle 15 gün önce hastaneye yatırıldığı belirtildi.

Alınan bilgilere göre, düşük ve erken doğum şüphesiyle Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine 15 Ekim tarihinde geldiği kaydedilen Beşire Bozkurt'un 1 gün sonra, boş kuvöz olmadığı gerekçesiyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildiği öğrenildi.

Sekiz aylık hamile olduğu belirlenen Bozkurt'un burada tedavi altına alındığını anlatan yakınları, şunları söyledi: "Bize hastanın ameliyat edilerek çocukların alınacağını söylediler. İlk bebek sezaryen sırasında hayatını kaybetti, diğer bebeği de iki gün sonra öldü. O günden beri hastamız yatıyordu. Kimse bize domuz gribi olduğunu söylemedi. Biz kendisiyle aynı ortamda ve hatta temasta bile bulunuyorduk. 3 gün önce ciğerlerinde problem olduğunu söylediler. Fenalaşınca yoğun bakıma aldılar. Bugün hayatını kaybetti. Bize kimse neden domuz gribi olduğunu ve gerekli önlemleri almamız konusunda uyarıda bulunmadı."

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın bir hafta önce akciğer enfeksiyonu ve solunum sıkıntısı nedeniyle kendilerine geldiğini, hastaya hemen akciğer enfeksiyonu tedavisi uygulandığını söyledi.

Hastadan aynı zamanda H1N1 virüsüne karşı örnek de alındığını ifade eden Doç. Dr. Çelen, "2 gün önce sonuçlar ulaştı ve hastanın sonuçları pozitif çıktı. Hasta solunum cihazına bağlı olarak diğer hastalardan ayrı bir bölümde izole edildi" diye konuştu.

Bu arada hayatını kaybeden Beşire Bozkurt'un yakınları hastane önünde sinir krizleri geçirdi. B.B'nin cenazesi de defnedilmek üzere Eğil ilçesine bağlı Balım köyüne götürüldü.

Yakınları isyan etti

Beşire Bozkurt'un yakınları ise isyan etti.

Bozkurt'a domuz gribinin hastaneden bulaştığını öne süren yakınları konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından domuz gribi virüsünden yaşamını yitirdiği açıklanan Beşire Bozkurt'un cenazesi bu akşam saatlerinde yakınları tarafından alındı.

Bozkurt'un amcası Ahmet Çiçek, yeğeninin bir hafta kadar önce yürüyerek hastaneye geldiğini belirterek, "Burada doğmunun yaklaştığını söyleyip hastaneye yatırdılar. Hiçbir şeyi yoktu. Bize öldükten sonra domuz gribi olduğunu söylediler. Eğer domuz gribi olmuşsa kesinlikle hastanede bulaşmıştır. Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Yasal yolara başvuracağız, bu durumun sorumlulalarının cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Bozkurt'un cenazesi yakınları tarafından alınıp toprağa verilmek üzere Diyarbakır'ın Eğil İlçesi Balık Köyü'ne götürüldü.

Hastaneye göre virüsü dışardan kaptı

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği, domuz gribinden ölen Beşire Bozkurt'un virüsü hastane dışından kaptığının düşünüldüğünü bildirdi.

D.Ü Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğinden yapılan yazılı açıklamada, hastanede bugün itibariyle H1N1 tanısı konulmuş başka bir hastanın bulunmadığı belirtildi.

Hastaneye grip şüphesiyle gelen hastalar için ayrı bir klinik tahsis edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Mevcut bulgular nedeniyle hastanın bu virüsü dışarıdan kaptığı dolayısıyla hastanemizden bulaşmadığı düşünülmektedir. Bugün itibariyle hastanemizde H1N1 tanısı konmuş başka bir hasta bulunmamaktadır. Hastanemize grip şüphesiyle gelen hastalar için 24 saat doktor kontrolü altında olacak şekilde izole ayrı bir klinik tahsis edilmiştir."

Açıklamada, domuz gribinden ölen Beşir Bozkurt ilgili olarak da şu bilgiler verildi: "34 yaşındaki hasta, ikiz gebelik preterm eylem, solunum güçlüğü, öksürük, balgam yakınmaları nedeniyle 16 Ekim 2009 tarihinde hastanemize başvuruda bulundu ve yatışı yapıldı. Hastamızın hastaneye kabulünde akciğer enfeksiyon bulguları mevcuttu. Hasta yatırıldığında pnömoni tanısı konuldu ve tedavisine başlandı. Şüphe üzerine hastadan numune alındı.

Alınan numune Sağlık Müdürlüğü tarafından Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanlığına gönderildi. Hastanın genel durumunun kötüleşmesi üzerine hasta entübe edilerek reanimasyon kliniğine nakledildi. Bebeklerin genel durumunun kötüleşmesi nedeniyle aile onayıyla sezaryen ameliyatı ile bebekler alındı. Bebeklerin biri doğumda, diğeri 3 gün sonra öldü. Alınan numunenin H1N1 pozitif gelmesi üzerine hasta izole edildi. Tüm müdahalelere rağmen hastamız kurtarılamadı."

Bakanlık'tan açıklama

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ilk pandemik A (H1N1) grip vakasının tespit edildiği 15 Mayıs 2009'dan bu yana Türkiye'de toplam bin 411 pandemik A (H1N1) vakası tespit edildiği bildirildi.

Bu vaka sayısının, bugün itibarıyla Türkiye'de var olan değil, sürecin başlangıcından bu yana tespit edilen toplam vaka sayısı olduğu ifade edilen açıklamada, "Laboratuvar teyitli ve tedavisi hastanede sürdürülmekte olan 12 vakamız bulunmaktaydı. Bunlardan Diyarbakır'da tedavisi devam eden 34 yaşında bir bayan vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Halen 11 vakanın tedavisi hastanede devam etmektedir. Bunlardan durumu ağır olan üç hastanın tedavisi ise yoğun bakımda sürdürülmektedir" denildi.

Vatandaşların, korunma tedbirlerine özenle riayet etmesi, grip belirtileri olan çocukların okul ve dershaneye gönderilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, 2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri istendi.

Bunların dışındaki kişilerde grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde istirahat etmeleri önerilen açıklamada, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, üç günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan vakaların beklemeden doktora müracaatlarının büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Geçtiğimiz günlerde de Ankara'da bir kişi domuz gribinden hayatını kaybetmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89